Constructii Destinate Productiei Horticole - Rasadnite, Solarii, Sere

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Constructii Destinate Productiei Horticole - Rasadnite, Solarii, Sere.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Rasadnitele sunt constructii simple, care se folosesc pentru cultura plantelor legumicole si, mai ales, pentru producerea rasadurilor. Ele sunt alcatuite astfel incat sa asigure o incinta izolata termic de mediul ambiant, capabila sa foloseasca in conditii minime sursa proprie de caldura si sa capteze maximul de energie radianta solara. Sunt construite din sticla si lemn.

Clasificarea rasadnitelor se face dupa :

- materialul de constructie: rasadnite din lemn si din prefabricate de beton;

- materialul de acoperire: rasadnite acoperite cu sticla sau cu material plastic;

- pozitia fata de suprafata solului: rasadnite de suprafata, semiingropate, ingropate;

- sursa de incalzire: rasadnite cu incalzire biologica (gunoiul de grajd), cu incalzire termica (curent electric, abur, apa calda, aer cald);

- forma acoperisului: rasadnite cu acoperisul intr-o panta si in doua pante;

- gradul de mobilitate: rasadnite mobile, semimobile si fixe;

- temperatura realizata in interior: rasadnite calde (20-25°C), semicalde (15-20°C) si reci (8-12°C).

Dar oricare ar fi tipul de rasadnita, aceasta trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte "tehnologice": sa fie durabila, usor de construit; sa utilizeze cat mai bine caldura si lumina; sa nu piarda caldura din interior; sa permita executarea lucrarilor in conditii ergonomice.

Rasadnitele pot fi utilizate pentru producerea rasadurilor, dar si pentru cultura fortata a legumelor primavara, toamna sau iarna.

Dupa gradul de mobilitate rasadnitele se impart in:

- rasadnite mobile, la care tocurile sunt din lemn, utilizand un pat de gunoi de grajd (ce se schimba in fiecare an). Tocul rasadnitei este asezat pe un strat de gunoi de grajd de grosime diferentiata, dar totul la suprafata solului. Se folosesc pentru semanat si repicat, fiind construite cu o singura panta.

- rasadnite semimobile (semifixe sau semiingropate), montate deasupra unor santuri in care se introduce gunoiul de grajd. Constructia permite utilizarea unei cantitati mai mici de biocombustibil (cca 20%), si retinerea mai corespunzatoare a "caldurii" degajate de biocombustibil.

- rasadnite fixe (sau ingropate) sunt orientate cu latura lunga pe directia N-S (pentru a folosi mai bine lumina solara).

Tocul este confectionat din prefabricate de beton (de obicei). Din punct de vedere constructiv, lungimea este de 20-24 m, iar latimea de 3 m.

Sunt construite deasupra unui sant taluzat (adancime 40-50 cm), iar la mijlocul rasadnitei sunt montati stalpi de 1,40 m inaltime pe care se sprijina coama. Durata de exploatare: 10-15 ani, incalzire tehnica sau cu biocombustibil. La acest tip de rasadnita, chiar daca se inlocuieste biocombustibilul nu se demonteaza tocurile, spre deosebire de precedentul tip cu tocuri fixe sau demontabile. Sunt utilizate pentru cultura fortata a legumelor chiar si pentru efectuarea operatiunii de repicat (in special) a rasadurilor.

Din punct de vedere constructiv, pentru producerea rasadurilor sunt utilizate diferite tipuri de rasadnite. Astfel, pentru semanat sunt utilizate rasadnite (sere inmultitor) sau rasadnite cu o panta. Din punct de vedere constructiv, rasadnitele inmultitor sunt foarte diversificate, dar dupa opinia noastra rasadnita inmultitor cu cotlon este mai simpla si mai economica.

Rasadnita inmultitor, incalzita cu cotlon, are suprafata construita de 63 m², iar suprafata utila 61 m² (46,3 m² parapete si 14,7 m² polite). Lungimea 24 m (21 m -3 m anticamera pentru incalzire si lucru), iar latime (interioara) 2,80 m.

Constructiv-fundatia si zidaria sunt din beton sau caramida, constructia fiind executata la o adancime de 1 m (pentru a pastra caldura).

Acoperisul este format din rame de rasadnita, prevazut cu o coama si capriori. In interior sunt amenajate parapete cu latimea de 1,10 m si la o inaltime de 0,85 m.

Indiferent de conditiile meteo se obtin rasaduri in conditii optime si la costuri relativ reduse.

In acest tip de inmultitor efectuand, dupa un grafic adecvat, o esalonare a semanatului, dar efectuand operatiunea de repicat in rasadnita, suprafata de 60 m² inmultitor satisface necesarul de rasad pentru aproximativ 3 ha culturi timpurii de legume. Pentru producerea rasadului (semanat si repicat) sunt utilizate rasadnite semiingropate. Pentru producerea rasadului (repicat), dar si pentru producerea de legume in sistem de cultura fortata se folosesc rasadnite cu doua pante. Rasadnite cu latime interioara constructiv semiingropate, de 3 m, lungime 20 m, tocul cu latime de 30 cm. Gunoiul de grajd se introduce intr-un sant cu adancimea de 40-50 cm. Tocul poate fi construit din lemn, caramida, dale prefabricate, caramida sau balante de paie. Rasadnitele pot fi acoperite si cu folie de polietilena, in loc de sticla, cu grosimea de 0,15 - 0,25mm. Folosind aceeasi folie de P.E. exista posibilitatea construirii unor adaposturi rasadnita in forma de tunel. In practica curenta sunt utilizate si rasadnitele "RECI". Aceste tipuri de rasadnita se amplaseaza direct pe sol, fiind acoperite cu sticla sau folie de P.E. sau vara, nu se acopera.

Daca se folosesc primavara sau toamna, fiind acoperite, se incalzesc de la soare.

Constructia unui solar este solutia la indemana. Este mai putin costisitor decat o sera si nu aveti nevoie de autorizatii speciale.

Cele mai multe sunt construite din folie speciala din material plastic; cele cu pereti si acoperis din sticla, sau placi de policarbonat, mai sunt numite sere reci, sau sere-solar. Solariile sunt incalzite doar prin actiunea razelor soarelui, cu

Fisiere in arhiva (1):

  • Constructii Destinate Productiei Horticole - Rasadnite, Solarii, Sere.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI – TIMIŞOARA FACULTATEA DE HORTICULTURĂ CENTRUL DE ÎNVĂŢĂMÂNT LA DISTANŢĂ DISCIPLINA: CONSTRUCTII HORTICOLE