Controlul statistic al calității produselor agricole brute

Referat
6/10 (3 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 759
Mărime: 9.59KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Produsele agricole de origine vegetala sau animala sunt destinate in principal consumului uman, consumului zootehnic si ca materie prima pentru industrie.

Produsele de consum uman pot fi consumate direct (alimente proaspete) sau dupa prelucrare/conservare (faina, malai, zahar, ulei, branzeturi, mezeluri, bauturi).

Calitatea alimentelor destinate consumului uman este un complex de insusiri fizice, chimice, biologice si estetice care trebuia indeplinite fata de anumite baremuri (standarde) astfel ca sa asigure la nivel optim nevoile omului.

Aceleasi cerinte se impun si pentru produsele de consum zootehnic (furaje proaspete sau prelucrate/conservate).

Materiile prime pentru industrie (alimentara, textila, energetica, cosmetica) privesc standarde de calitate asupra capacitatii de prelucrare sau conservare in vederea satisfacerii la nivel optim a cerintelor ca produse finite (alimente, imbracaminte, incaltaminte, boigaz, produse fotofarmaceutic si cosmetice).

Masinile agricole pentru productia vegetala sau zootehnica trebuie sa aiba capacitati functionale si de economicitate privind combustibilii conform unor standarde care sa le permita amortizarea cheltuielilor de fabricatie si obtinerea de profit in urma utilizarii lor.

Cel mai important indicator de calitate al masinilor agricole este siguranta lor in functionare (fiabilitatea) care trebuie sa indeplineasca bareme de timp privind functionarea fara defectiuni la exploatarea in conditii reale.

Controlul calitatii produsele agricole si a fiabilitatii masinilor agricole are caracter oficial si cheltuielile necesare acestui control se amortizeaza prin vandabilitarea crescuta pe piata interna si mai ales cea externa.

Controlul calitatii si fiabilitatii in agricultura se face in toate etapele procesului de productie cat si la receptia produselor sau masinilor agricole.

Acest controlpoate fi exhaustiv (pentru toate produsele sa masinile) sau selectiv (prin sondaj).

Utilitatea statistici in controlul calitatii si fiabilitatii rezulta din faptul ca agricultura este un domeniu de predilectie al actiunii intamplarii ( hazardului) prin variabilitatea genetica a plntelor sau animalelor si prin variabilitatea conditiilor de mediu in care acestea traiesc.

Astfel orice insusire cantitativa (masurabila) sau calitativa (atributiva) X este o variabila aleatorie in jurul standardului de calitate.

Timpul T de functionare fara defectiuni al unei masini agricole este tot o variabila aleatorie calitativa in jurul standardului de calitate.

Daca X este insusire cantitativa (masurabila) trebuie ca M(X) =µ si V(X) <W² iar daca X este insusirea calitativa (atributiva) trebuie ca frecventa sa de aparitie relativa fⁿ(X) sa tinda catre probabilitatea P.

Controlul statistic de calitate in cursul procesului de productie.

Fie X o caracteristica de calitate care poate fi cantitativa (masurabila) sau calitativa (atributiva).

In cursul procesului de productie in agricultura, asupra caracteristicii X actioneaza o multitudine de factori care provoaca asupra valorilor lui X variatii accidentale (cu cauze necontrolabile) si variatii sistematice (cu cauze controlabile).

Obiectul controlului de calitate este in acest caz, supravegherea variatiilor sistematice si eliminarea lor prin corectiiaduse procesului de productie.

De fapt caracteristica de calitate X este un proces aleator DS este durata unei serii in agricultura (DS = durata perioadei de vegetatie la plante si DS = durata unui ciclu de exploatare a animalelor).

Daca populatia este de volum N, raportul f = n/N se numeste factor de sondaj.

Marimea lui f si cadenta luarii probelor m depind de rapiditatea aparitiei variatiilor sistematice si de costul luarii probelor.

Pentru caracteristica de calitate X controlam doi parametri: M care ne Indica tendinta centrala si D care ne indica imprastierea valorilor lui X. Lci se numeste limita de control inferioara pentru X iat lcs se numeste limita de control superioara pentru X.

Preview document

Controlul statistic al calității produselor agricole brute - Pagina 1
Controlul statistic al calității produselor agricole brute - Pagina 2
Controlul statistic al calității produselor agricole brute - Pagina 3
Controlul statistic al calității produselor agricole brute - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Controlul Statistic al Calitatii Produselor Agricole Brute.doc

Alții au mai descărcat și

Combaterea Bolilor și Dăunătorilor Plantelor de Cultură

Memoriu justificativ Obţinerea unor recolte de calitate superioară în condiţiile unor costuri cât mai reduse nu poate fi realizată decât prin...

Îngrasaminte Organice Naturale

Îngrasaminte organice naturale Îngrasamintele organice naturale, numite uneori si îngrasaminte locale, se obţin din diferite produse naturale de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Acțiunea erbicidelor în plante și influența asupra proceselor metabolice

Actiunea erbicidelor in plante si influenta asupra proceselor metabolice Erbicidele sunt substanţe chimice care manifestă acţiunea fito-toxică...

Buruienile din Culturile Agricole

Definitie – buruienile sunt plante ierboase fara valoare, care cresc salbatic si viguros, acoperind solul si care stanjenesc cresterea plantelor...

Caracterele generale ale insectelor și principalele grupe de dăunători din agricultură

Caracterele generale ale insectelor Insectele alcătuiesc grupul cel mai divers de animale de pe planeta Pământ, arealul fiind cu precădere...

Te-ar putea interesa și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

Ai nevoie de altceva?