Cooperativele Agricole

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cooperativele Agricole.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Înfiinţarea cooperativelor agricole

Cooperativele agricole au la baza urmatoarele principii cooperatiste:

a) “Statutul de membru voluntar si deschis”;

b) “Controlul democratic al membrilor”;

c) “Participarea economica a membrilor”;

d) “Autonomie si independenta”;

e) “Educatie, cursuri de pregatire si informare”;

f) “Cooperarea cooperativelor”;

g) “Grija fata de comunitate”.

Caracteristicile cooperativei agricole sunt explicate pe baza principiului care subliniaza controlul democratic al membrilor, complet diferit fata de caracteristicile cooperativelor agricole de productie din Romania, inainte de 1989.

Cooperativa agricola, care incalca flagrant acest principiu, nu va putrea functiona pentru mult timp, incalcand in acest fel si legea, Se impune astfel, examinarea indeaproape a metodei de infiintare a societatilor cooperatiste, cu respectarea principiilor cooperatiste si a legii.

Tipuri de cooperative agricole

Exista doua tipuri de cooperative agricole.

Cooperative de gradul I si cooperative agricole de gradul II.

1. Coopetativele agricole de gradul I sunt asociatii ale persoanelor fizice;

2. Cooperativele agricole de gradul II sunt persoane juridice constituite din persoane fizice si/sau persoane juridice, dupa caz, in scopul integrarii pe orizontala si pe verticala a activitatii economice desfasurate de acstea si autorizate, in conformitate cu prevederile prezentei legi.

În timpul procesului de infiintare a unei cooperative agricole, este necesara selectarea uneia dintre cele doua tipuri de cooperative. Diferenta consta in calitatea membrilor organizatori care pot fi persoane fizice sau juridice, precum si valoarea capitalului social, minim necesar inregistrarii. Se impune luarea in considerare a acelui tip de cooperativa care este cel mai potrivit cu situatia actuala si care este cel mai eficient in atingerea obiectivelor propuse. Cooperativa agricola alcatuita din indivizi este acea cooperativa in care membrii individuali au aceleasi obiective si activitati de productie, marketing si aprovizionare, metodele cooprtatiste fiind in beneficiul membrilor.

Marfurile manipulate de acest tip de cooperativa sunt legumele, fructele, septelul, care sunt obtinute de producatori individuali pe scara mica. In cazul producatorilor de cereale organizati dupa primul tip de cooperativa, existenta masinilor agricole are o mare influenta asupra activitatilor cooperatiste. Este de dorit infiintarea primului tip de cooperativa si alaturarea celui de al doilea tip, in scopul promovarii colaborarii in exploatarea masinilor si utilajelor agricole intre membrii persoane juridice. Se impune stabilirea unor relati flexibile, multifunctionale intre membrii cooperatisti, indiferent daca organizarea cooperativei s-a facut dupa prima sau a doua categorie.

In acest fel, micii fermieri pot fi motivati sa se alature miscarii cooperatiste in scopul sprijinirii propriului management.

A doua categorie de cooperative cuprinde persoanele juridice care sunt implicate in activitati agricole. Se pot organiza asociatii agricole (Legea nr. 36/1991) precum si societatile comerciale implicate in activitati agricole (Legea nr. 31/1991), iar managementul multiplu devine posibil prin acceptarea cooperativelor agricole din prima categorie ca membri.

Nu exista o limita operationala sau a numarului de membri. Se poate astfel organiza o cooperativa agricola pe scara larga cuprinzand un intreg judet. Cooperativele de o asemenea marime vor fi, pe cat posibil, din a doua categorie. ”

Numarul minim de membri, precum si conditiile de capital social necesar infiintarii unei cooperative agricole sunt urmatoarele:cooperativa agricola se constituie si functioneaza cu un numar minim de cinci membri, persoane fizice si/sau juridice, iar capitalul social este alcatuit din actiuni egale ca valoare, in numarar si/sau in natura; valoarea unei actiuni este specificata de Regulamentul Intern; contributiile in numerar sunt obligatorii la infiintarea oricarei cooperative agricole.

Stabilirea fondatorilor este prevazuta in Legea Cooperatiei Agricole, art. 9, fiind acele persoane fizice sau juridice care au semnat un document de infiintare, legea nespecificand numarul minim de fondatori. Totusi, tinand cont de faptul ca numarul minim de membri necesar inregistrarii este de cinci, asa dupa cum s-a mentionat anterior, cinci fondatori vor fi alesi si vor conlucra la stabilirea procedurilor de inregistrare a cooperativei agricole, si vor obtine aprobarile necesare, de la agentiile competente. Agentiile administrative trebuie sa aprobe cererile, cu exceptia cazurilor prevazute de lege. Cursul firesc al procedurilor de inregistrare este dupa cum urmeaza:

1.Pregatirea documentelor de infiintare (activitati, domenii operationale, aacceptarea membrilor) de catre fondatori;

2. Anuntarea comitetului de organizare;

3. Alegerea membrilor comitetului care sa fie responsabili cu redactarea hotararilor administrative ale cooperativei si care sa ia decizii privind problemele de baza ale comitetului de pregatire;

4. Anuntarea sedintei generale pentru infiintarea cooperativei agricole;

5. Aprobarea hotararlor administrative si a problemelor de baza in sedinta comuna de infiintare, precum si alegerea directorilor si a auditorilor;

6. Plata capitalului social minim (30%);

7. Inregistrarea cererii de infiintare la agentia administrativa;

8. Aprobarea din partea agentiei administrative (tribunal local);

9. Predarea lucrarilor de birou de la fondatori la directori;

10. Inregistrarea la sediul Oficiului Comertului din regiunea respectiva.

Regulamentul de inregistrare si infiintare a unei cooperative agricole stipulate in Legea Cooperatiei Agricole este urmatorul:Actul de Constituire si Regulamentul Intern trebuie sa fie in forma scrisa si semnat de catre membrii fondatori.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cooperativele Agricole.doc

Alte informatii

Universitatea ,,Dunărea de Jos” Facultatea de Ştiinţe Economice- Specializarea Economie Agroalimentară