Cresterea Animalelor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cresterea Animalelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Creşterea animalelor este o ramură tradiţională datorită condiţiilor naturale deosebit de favorabile, reprezentând totodată o ramură indispensabilă a agriculturii moderne ce duce în final la o creştere a rentabilităţii agriculturii în ansamblul ei.

Creşterea animalelor are importanţă deosebită în primul rând prin produsele pe care acestea le furnizează , produse ce sunt indispensabile vieţii omului.

De la animale se obţin produse alimentare valoroase, cum sunt: carne, lapte, miere, ouă, superioare celor vegetale. Subprodusele ce se obţin de la animale (oase, intestine, sânge) se folosesc pentru producerea de medicamente sau a unor nuterţuri concentrate.

Bovinele, în numar de aproximativ trei milioane în anul 2000, se găsesc în număr mai mare în judeţele : Suceava, Maramureş, Neamţ şi mai puţine în judeţul: Tulcea, Constanţa şi Caraş-Severin.

Importanţa creşterii bovinelor

Bovinele au o importanţă social-economică, sanitară, biologică şi ecologică de prim ordin în economia multor state.

Ele furnizează un volum mare de produse animaliere, de mare imporanţă pentru consumul populaţiei şi pentru industria prelucrătoare. Astfel bovinele furnizează 96% din cantitatea totală de lapte ce se consumă pe glob, 33% din cea de carne şi 90% din totalul pieilor grele, de bună calitate, ce se utilizează în industria prelucrătoare.

Carnea şi produsele din carne reprezintă surse importante de energie, proteine, minerale, vitamine, aminoaciti esenţiali necesari pentru buna funcţionare a mecanismelor fitiologice umane şi pentru păstrarea sănătăţii.

Se poate aprecia că o bovină în condiţii normale de exploatare, poate să asigure necesarul optim de carne pentru 6-8 locuitori, iar laptele pentru 10-15 locuitori.

Un litru de lapte are valoarea nutritivă echivalentă cu 600 g carne de vacă, 750 g carne de viţel, 400 g carne de porc, 500 g peşte, 9 ouă, 100 g brânză, 125 g pâine, 100 g miere, 1400 g mere şi 2400 g varză.

Bovinele furnizează materie primă necesară industriei laptelui şi cărnii pentru obţinerea produselor carnate şi lactate. În afară de carne, în alimentaţie se foloseşte şi cel de-al treilea sfert (ficat, creier, inima, splina, limba, uger, burta, buze şi seu).

De asemenea se foloseşte şi sângele pentru unele preparate din carne, cât şi pentru făina de sânge, plasma uscată etc.

Cele mai răspândite rase de bovine din ţara noastră sunt: brună şi bălţată românească.

Porcinele, aproximativ şase milioane capete, se cresc în zonele de culturăa porumbului şi cartofului în număr mai mare în judeţele: Timiş, Brşila, Bihor, Arad, Braşov, Maramureş.

Rasele de porcine se împart în : rase materne (Marele alb, Landrace)şi rase paterne (Duroc, Hamphsire).

Rasele de porcine pentru carne se caracterizeaza prin: trunchi mai lung cu 15-20cm decat perimetrul toracelui ,larg, cilindric, membre rezistente,cap mic, urechi mici, animale zvelte

Rasele de porcine pentru grasime se caracterizeaza prin:talie mijlocie, profil concav, trunchi scurt, spinare convexa,sunci slab dezvoltate abdomen lasat

Rasele de porcine mixte (carne si grasime) se caracterizeaza prin:trunchi mijlociu ca lungime, aproape cilindric, larg, abdomen usor lasat spinare dreapta.

Importanţa creşterii porcinelor:

- Creşterea porcinelor este o activitate tradiţională.

- Produs de mare importanţă pentru consumul întregii populaţii.

- Nivelul consumului de carne de porc/locuitor este în corelaţie directă cu producţia de carne şi puterea de cumpărare a consumatorului.

- Sursă pentru schimburile comerciale.

- Asigură stabilitatea forţei de muncă în zona rurală.

Ovinele şi caprinele aproximativ opt milioane de capete, se găsesc în Dobrogea, regiunule de câmpie, depresiunile Braşov, Sibiu. Cele mai răspândite rase sunt: ţigaia, merinosul, ţurcana.

Oaia furnizează o serie de produse principale cum sunt: lâna, laptele, carnea, pielicelele.

Lâna reprezintă principalul produs al ovinelor şi are o foarte mare importanţă în industria textilă neputând fi egalată de fibrele textile sintetice.

Laptele este foarte apreciat în producerea diferitelor tipuri de brânzeturi, iar România este recunoscută pe plan mondial pentru producerea brânzeturilor din lapte de oaie.

Carnea este apreciată mai ales în Orientul Aproapiat şi în special carnea de miel îngrăşat. Atât în Orientul Apropiat, cât şi în vestul Europei, o carne de miel îngrăşat de foarte bună calitate poate depăşi ca preţ carnea de suine sau de taurine.

Pielicelele, în special cele obţinute de la rasa Karakul (Astrahan), sunt foarte căutate în industria blănăriei.

Particularitaăţi biologice ale caprinelor:

- Caprele au o bună capacitate de adaptare şi suportă cu uşurinţă temperaturile ridicate;

- Este o specie rezistentă la lipsa de apă;

- Datorită conformaţiei botului şi a mobilităţii buzelor prind iarba foarte aproape de sol;

- Sunt animale adaptabile la viaţa de păşune;

- Sunt animale poligastrice , rumegătoare şi valorifică eficient furajele grosiere ;

Fisiere in arhiva (1):

  • Cresterea Animalelor.doc

Alte informatii

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului -Timişoara Facultatea de Management Agricol Specializarea: IMAPA ID, Anul I Disciplina: Fondul natural şi antropic al turismului