Culoarea Orizonturilor Genetice

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Culoarea Orizonturilor Genetice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Orizintuile genetice ale solurilor sunt rezultatul unor procese complexe diferentiate pe verticala (acumulare de humus, alterare cu formare de oxizi divers hidratati, minerale argiloase, formarea de complexe organo-minerale) pe fondul materialului parental. Au compozitii diferite si cintin de asemenea si substante diferite. Culoarea a fost si este principalul criteriu de recunoastere si de denumire a solurilor, de exemplu: cernoziom-sol de culoare neagra, sol cenusiu, laterit, terra rossa-soluri de culoare rosie, brun, brun-roscat).

Culoarile orizonturilor sunt determinate in special de conditiile climatic, cand se producalterari si migratii de sol. In regiunile tropicale si subtropicale predomina in general culoarea rosie si cea galbena,iar in regiunile temperate si reci predomina culoarea bruna si cea cenusie in diferite nuante si tranzitiile acestora catre alte culori. Pe calcare se formeaza ori soluri negre de tip rendzinic, fie luturi si soluri rosii.

Culorile obisnuite ale solurilor. Cu exceptia culorii verzi pure si a culorii albastre, la soluri se intalnesctoate culorile: neagra, cenusie, alba, rosie, bruna, albastruie si verzuie. De cele mai multe ori culorile orizonturilor nu sunt pure, ci sunt amestecuri ale mai multor culori de diferite intensitati.

Culorile difertilor constituienti ai sololui

Fiecare constituent contribuie cu propia culoare la culoarea finala a orizontului, in functie de proportia pe care o ocupa in masa acestuia, precum si in functie de suprafata externa a particolelor. Principalele material care contribuie la culoarea orizonturilor sunt:

- humusul- negru, brun, brun-roscat, brun-galbui, in functie de tipul lui si de natura materialului organic component;

- argila, silicea hidratata, Al(OH)3, Ca( CO3)2- dau culoarea alba sau cenusiu-deschis. Pigmentarea argilei cu oxizi de Fe si formarea de pelicule de oxizi si coplexi organo-minerali pot da materialului culori roscate, brune-ruginii, etc;

- oxizi divers hidratati de Fe- dau culori rosii, brun-argintii sau galbene, in functie da gradul de hidratare;

- compusii redusi ai Fe- dau culoare vinetie, vinetie-albastruie, verde-albastruie;

- oxizi si hidrixizi de Mn- dau culoare neagra sau bruna;

- mineralele primare sub forma de praf sau nisip-dau culori diferite( cuartul fumuriu obisnuit, albicios, feldspatii albiciosi roz, roscati, etc).

Modul de repartitie al culorilor

Pe toata suprafata orizonturilor, culorilepot fi uniform raspandite, cu nuante si pete de culori diferite ce pot aparea distincte intre ele, dand asfel orizontului un aspect marmorat.

Marmorarea este caracteristica solurilor cu drenaj imperfect sau slab, in care au loc procese alternative de oxido-reducere. In cercetarea si descrierea solului, aprecierea culorii este influentata de gradul de umiditate. Solul umed apare intotdeauna mai inchis la culoare si de aceea se recomanda ca aprecierea culorii sa se fac atat pe sol umed cat si dupa uscare. Dar si timpul de apreciere este foarte esential in apreciarea culorii. Dimineata si seara, in lumina rasaritului si apusului de soare( in special), culoarea poate capata nuante rosiatice.

Se mai recomanda sa se evite iliminarea directa pentru a nu se obtine reflectiii de culoare. Impresia de culoare mai depindesi de finetea particolelor constitutive ala solului, cu cat particolele de aceeasi culoare sunt mai fine, cu atat culoarea este mai deschisa.

Determinarea culorii orizonturilor

Pentru a evita subiectivismul in exprimarea culorii, in pedologie s-au facut incercari de folosire a unor sisteme numerice de standardizare a culorii. In present, pe plan mondial se foloseste sistemul Munsell de determinare a culoriii, care imparte principalele culori cu ajutorul a 3 variabile, situate una fata de cealalta intr-un sistem de coordinate triple.

In sistemul Munsell folosit pentru soluri,cele 7 planse ce servesc drept ghid pentru masurarea si notarea culorilor, contin 196 de esantioane colorate, aranjate systematic in funtie de cele 3 variabile( cunoscote si sub numele de ‘’nuanta’’-hue, ‘’valori’’-value, “croma”-chorma). Prin combinatia acestora se realizeaza toate culorile orizonturilor de sol.

Scara nuantelor. Nuanta este culoarea dominata spectral, ea este in principal legata de unda dominanta a luminii. Scara nuantelor cuprinde 10 culori de baza se noteaza cu cuvintele corespunzatoare din limba engleza. Cele 10 culori de baza sunt formate din 5 principale si 5 intermediare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Culoarea Orizonturilor Genetice.doc