Cultura plantelor de apartament

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 11881
Mărime: 9.73MB (arhivat)
Publicat de: Barbu Doru Stancu
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. ARGUMENT
  2. CAPITOLUL I. PLANTELE DE APARTAMENT - CARACTERISTICI GENERALE
  3. 1.1 Însuşirile morfologice şi estetice ale plantelor de apartament 1
  4. 1.2 Particularităţile creşterii şi tipurile de plante 2
  5. CAPITOLUL II. CULTIVAREA PLANTELOR DE APARTAMENT
  6. 2.1 Microclimatul din cameră 4
  7. 2.1.1 Lumina şi umbră 4
  8. 2.1.2 Căldura 6
  9. 2.1.3 Aerul şi umiditatea aerului 7
  10. 2.1.4 Apa 9
  11. 2.2 Substratul de cultură 11
  12. 2.3 Cultura fără pământ 12
  13. 2.4 Ghivecele şi alte recipiente 13
  14. 2.5 Plantarea şi transplantarea 16
  15. CAPITOLUL III. LUCRĂRI DE ÎNGRIJIRE APLICATE PLANTELOR DE APARTAMENT
  16. 3.1 Tăierile 19
  17. 3.2 Fertilizarea 20
  18. 3.3 Tutorarea 21
  19. 3.4 Utilizarea retardanţilor 21
  20. 3.5 Repausul şi iernarea plantelor de apartament 22
  21. CONCLUZII
  22. BIBLIOGRAFIE
  23. ANEXE

Extras din referat

ARGUMENT

Ritmul agitat în care trăim, dar şi poluarea, ne influenţează în mod negativ starea de spirit. Începem să ne simţim obosiţi, deşi, spunem noi, ne odihnim suficient, suntem morocănoşi, zâmbim mai rar şi mai puţin, ne pierdem optimismul. Bucuria şi plăcerea fiecărei zile sunt înlocuite de stări de disconfort, de tristeţe.

De ce am da fuga la raftul cu medicamente când avem la îndemână o metodă mult mai simplă, mai puţin costisitoare şi lipsită de efecte adverse: plantele de apartament?

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că plantele de apartament ne pot face viaţa mai frumoasă. O spun asta cercetările în domeniu şi o confirmă practică intensă a cultivării lor.

Motivele pentru care plantele de apartament sunt îndrăgite şi cutivate nu sunt deloc puţine. Plantele absorb dioxidul de carbon pe care noi îl expirăm şi oferă în schimb oxigenul, ca urmare a procesului de fotosinteză. Ele reglează nivelul de umiditate din încăpere, purifică aerul, eliminând mare parte din toxinele existente în aer, absorb radiaţiile electromagnetice. Aduc noroc, inspiraţie, bunăstare. Dau o pată de culoare unei încăperi obişnuite. Plantele aduc frumuseţe naturală unui spaţiu de locuit. Datorită culorilor vii, florilor sau frunzelor, acestea crează în cameră un mediu primitor, ospitalier şi confortabil. Relaxează şi ameliorează unele afecţiuni.

Studiile au demonstrat faptul că poluarea din spaţiile închise, apartamente, birouri, este mai mare decât cea din mediul exterior. Orice încăpere presupune mobilier, covoare, draperii, implicit, produse de curăţat, vopsele. Orice apartament presupune aparatură electrocasnică. În multe apartamente se fumează. Sau, dacă nu, în multe apartamente trăiesc doamne sau domnişoare care folosesc produse cosmetice de la simplul fond de ten până la oja de unghii. Toate acestea ne fac viaţa mai uşoară pe de o parte, dar şi mai poluată, pe de altă parte. Pentru că ele emană substanţe care afectează calitatea aerului. Aici intervine rolul plantelor. Care acţionează ca un veritabil aspirator de toxine.

Filodendronul, aloe vera, iedera şi cactuşii curăţă aerul de efectele negative ale fumului de ţigară, îndepărtând aldehida formică. Alte plante care purifică aerul sunt azaleele, ficusul, cală, bambusul. Atenţie la plantele cu ţepi! Acestea vor putea fi amplasate doar în preajma televizorului, calculatorului, ele absorband radiaţiile electromagnetice.

Pentru încăperile încărcate cu aparatură electrocasnică, prezenţa plantelor este de la sine înţeleasă. Ele reduc radiaţiile electromagnetice produse de aceste invenţii ale tehnicii.

Pentru că purifică aerul şi păstrează nivelul optim de umiditate, prezenţa plantelor de apartament este bine venită în răceli şi gripe.

Plantele ajută la ameliorarea durerilor de cap, a problemelor respiratorii sau dermatologice, dar oferă şi o stare de calm şi relaxare.

Pentru că aduc un colţ de natură în casa noastră, plantele ne relaxează, ne calmează, reducând stresul, stările de iritabilitate, nervozitate, agitaţie şi obseala. Ne sustrag de la grijile cotidiene, concentrându-ne atenţia, cel puţin pentru o anumită perioadă, asupra îngrijirii lor.

Lucrarea de faţă are ca temă CULTURA PLANTELOR DE APARTAMENT deoarece am înţeles cât de importante sunt acestea pentru viaţa omului.

Lucrarea este structurată pe trei capitole.

Astfel, capitolul I. PLANTELE DE APARTAMENT – CARACTERISTICI GENERALE evidenţiază însuşirile morfologice şi estetice ale plantelor de apartament deoarece calităţile decorative ale unei plante sunt legate, în principal, de însuşirile ei morfologice. Sub acest aspect, nu numai floarea sau inflorescenţa sunt luate în considerare, ci şi celelalte organe care pe lângă funcţiile biologice pot îndeplini şi un rol estetic: rădăcina, tulpina şi frunza.

Tot în capitolul I se face o clasificare a plantelor în funcţie de particularităţile creşterii tulpunilor şi ramificaţiilor lor. În funcţie de acestea, speciile decorative pot fi grupate în următoarele tipuri de plante: planta tufoasă (muşcata, cerceluşul, pilea), planta rozetă de frunze (violeta de cameră, gloxinia, bromeliile, numeroase specii suculente ca Haworthia fasciata, Aloe aristata, Aloe saponaria, Agave etc), planta arbustivă (ficusul, crotonul, leandrul, dafinul, camelia, azalea), planta columnară (colocasia, dracena, diefenbachia, yuca, palmierii), planta pletoasă (Columnea, Gesnera, Plectranthus, Tradescantia), planta agăţătoare (Passiflora, Stephanotis, Philodendron, Hedera, Pothos, Hoya).

Capitolul II. CULTIVAREA PLANTELOR DE APARTAMENT descrie principalele condiţii care trebuie asigurate plantelor de apartament pentru ca acestea să crească şi să se dezvolte normal.

Astfel, microclimatul din cameră (condiţiile de lumină şi umbră, căldura, aerul şi umiditatea lui, prezenţa apei), substratul de cultură, alegerea ghivecelor şi a altor recipiente utilizate, modul şi perioada de plantare şi transplantare sunt elemente esenţiale pe care orice cultivator trebuie să le cunoască şi de care trebuie să ţină seama.

Capitolul III. LUCRĂRI DE ÎNGRIJIRE APLICATE PLANTELOR DE APARTAMENT detaliază principalele lucrări de îngrijire: tăierile, fertilizarea, tutorarea, utilizarea retardanţilor. Totodată, sunt descries şi condiţiile de repaus şi iernare a plantelor de apartament.

CONCLUZIILE subliniază impotanţa majoră a plantelor de apartament în viaţa omului şi enumeră principalele norme de protecţie a muncii în cazul cultivării acestora.

ANEXELE cuprind imagini ale diferitelor tipuri de plante de apartament şi ale lucrărilor de îngrijire aplicate.

Bibliografie

1. Cireaşă, Elena, Floricultură. Curs, Universitatea Agronomică Iaşi, 1993.

2. Cireaşă, Elena, Draghia, Lucia, Floricultură. Îndrumător lucrări practice, Universitatea Agronomică Iaşi, 1994.

3. Sonea, V., Floricultură, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti,1979.

4. Şelaru, Elena, Plante de apartament, Editura CERES, Bucureşti, 2008.

5. www.121.ro

6. www.stilfeminin.ro/casa-ta/Minunatele-plante-de-apartament.html.

Preview document

Cultura plantelor de apartament - Pagina 1
Cultura plantelor de apartament - Pagina 2
Cultura plantelor de apartament - Pagina 3
Cultura plantelor de apartament - Pagina 4
Cultura plantelor de apartament - Pagina 5
Cultura plantelor de apartament - Pagina 6
Cultura plantelor de apartament - Pagina 7
Cultura plantelor de apartament - Pagina 8
Cultura plantelor de apartament - Pagina 9
Cultura plantelor de apartament - Pagina 10
Cultura plantelor de apartament - Pagina 11
Cultura plantelor de apartament - Pagina 12
Cultura plantelor de apartament - Pagina 13
Cultura plantelor de apartament - Pagina 14
Cultura plantelor de apartament - Pagina 15
Cultura plantelor de apartament - Pagina 16
Cultura plantelor de apartament - Pagina 17
Cultura plantelor de apartament - Pagina 18
Cultura plantelor de apartament - Pagina 19
Cultura plantelor de apartament - Pagina 20
Cultura plantelor de apartament - Pagina 21
Cultura plantelor de apartament - Pagina 22
Cultura plantelor de apartament - Pagina 23
Cultura plantelor de apartament - Pagina 24
Cultura plantelor de apartament - Pagina 25
Cultura plantelor de apartament - Pagina 26
Cultura plantelor de apartament - Pagina 27
Cultura plantelor de apartament - Pagina 28
Cultura plantelor de apartament - Pagina 29
Cultura plantelor de apartament - Pagina 30
Cultura plantelor de apartament - Pagina 31
Cultura plantelor de apartament - Pagina 32
Cultura plantelor de apartament - Pagina 33
Cultura plantelor de apartament - Pagina 34
Cultura plantelor de apartament - Pagina 35
Cultura plantelor de apartament - Pagina 36
Cultura plantelor de apartament - Pagina 37
Cultura plantelor de apartament - Pagina 38
Cultura plantelor de apartament - Pagina 39
Cultura plantelor de apartament - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Cultura Plantelor de Apartament.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Floricultura

Lucrare de laborator nr. 1 Cunoaşterea sortimentului de specii floricole cultivate în România 1.1. Noţiuni introductive despre floricultura...

Te-ar putea interesa și

Periurbanizarea în Municipiul Chișinău

I. Introducere 1. Argumentare În condiţiile evoluţiei actuale, pentru municipiul Chişinău se impune o restructurare, reevaluare şi reconsolidare...

Modalități de Cultivare și Valorificare a Speciilor Floricole din Grupa Imortelelor

Introducere Chiar şi celor mai renumiţi critici le este greu să descrie întru totul frumuseţea operelor de artă; cuvintele sunt alese cu grijă...

Determinarea Decalajului Regional dintre Județele Vrancea și Timiș

I Caracteristi generale ale judetului 1.Caracteristici generale ale judeţului Vrancea Numele ” Vrancea ” este pentru prima data atestat...

Pădurea Craiului

AŞEZARE ŞI LIMITE Munţii Pădurea Craiului sunt situaţi în partea de nord-vest a Apusenilor, reprezentând, împreună cu Munţii Zarand, Codru-Moma,...

Nutriția minerală a plantelor

Nutritia minerala a plantelor este un proces fiziologic de aprovizionare a plantelor cu substante nutritive. Altfel spus: Nutritia (plantelor) –...

Castraveți

Denumire științifică și populară Denumire populară: castravete, cucumar, crastavete, scartavete, cistraveti, ogarcau. Denumire popular în alte...

Plante floricole bienale destinate pentru ronduri rabate platbande și alte amenajări peisagere

Prin spatiu verde de intelege o suprafata de teren amenajata cu elemente decorative vegetale in scop estetic si edilitar, cum sunt scuarurile ,...

Studiu asupra Dinamicii unor Aeroalergeni Fungici în Sezonul Estival

INTRODUCERE Ciupercile reprezintă un grup numeros, cu 80060 specii (Kirk si colab., 2001) şi divers de organisme care au un mod unic de viată. Ele...

Ai nevoie de altceva?