Determinarea Germinatiei

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Determinarea Germinatiei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Germinatia este o succesiune de fenomene morfologice care au ca rezultat transformarea embrionului in germen.Formarea organelor germenului ca:frunze,tulpina,radacina,are loc in urma diviziunii si cresterii celulelor embrionului si are la baza o serie de transformari chimice si fizice de un nivel superior de integrare si organizare.

Procesul germinatiei are urmatoarele faze:

A)Imbibitia sau umflarea semintelor- este un proces fizico-chimic, care dureaza de la cateva minute pana la cateva ore.Patrunderea apei se face de la exterior le interior, pe toata suprafata invelisurilor.La celulele de cereale,celulele aleuronice ,iar la celulele de fasole,celulele epidermice si vasculare sunt primele care isi intensifica respiratia datorita hidratarii lor.

B)Hidratarea si activarea enzimelor,vitaminelor si regulatorilor de crestere- au rolul de a mobiliza substantele de rezerva prin hidroliza si transportul lor la punctul de crestere.Intensitatea respiratiei arata cat de repede decurg procesele metabolice in aceasta faza.

C)Diviviunea si cresterea celulelor au ca rezultat cresterea embrionului.Cresterea prezinta trei etape successive:marimea dimensiunii celulelor, cresterea numarului lor si marirea gradului lor de diferentiere.Cresterea celulelor este reglata de hormoni,in special de auxine si gibereline,pentru ca tratatrea semintelor cu acesti hormonile stimuleaza germinatia,iar substantele care inhiba biosinteza giberelinei impiedica germinatia.

D)Incoltirea- iesirea embrionului din samanta, este un moment crucial in procesul germinatiei;el are loc invingand rezistente invelisurilor seminale sau chiar ale fructului.

E)Morfogeneza-are ca rezultat aparitia structurilor esentiale bine dezvoltate.In practica de laborator,germinatia este definita ca “ aparitia si dezvoltarea din embrionul semintei a acelor structuri esentiale,care pentru samanta respectiva arata capacitatea acesteia de a produce o planta normala in conditii favorabile se sol’’.

FACTORII CARE INFLUENTEAZA GERMINATIA SEMINTELOR

Factorii interni sunt reprezentati de specie,dezvoltarea embrionului,permeabilitatea tegumentului semintei ,compozitia chimica a acesteia,vechimea si starea fitosanitara.

Factorii externi sunt reprezentati de apa,temperatura ,aerul si lumina.

Apa-Cerintele semintelor fata de apa sunt diferite,in functie de specie.

Absortia apei de catre seminte este influentata de mai multi factori cum sunt:pozitia semintei fata de sursa de apa,structura tegumentului semintei,temperatura apei,compozitia chimica a semintei etc.

Pentru semintele puse in laborator la umectat se recomanda umectarea stratului de germinatie cu apa distilata,dar se poate folosi si apa curata de izvor sau fantana.

Temperatura-Din punct de vedere al temperaturii se disting trei praguri termice:

-temperatura minima de germinatie-este temperatura minima la care incepe procesul de germinatie;

Fisiere in arhiva (1):

  • Determinarea Germinatiei.doc