Determinarea Sticlozitatii Graului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Determinarea Sticlozitatii Graului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Grâul este una din cele mai importante plante alimentare, cultivată în peste 45 de ţări, hrănind 35 - 40 % din populaţia globului.

Utilizarea principală este la fabricarea pâinii şi a variatelor produse care se fabrică din făină.

Sticlozitatea seminţelor reprezintǎ propietatea seminţelor de a prezenta în secţiune aspect sticlos.

În categoria seminţelor de cereale sticloase intrã boabele care privite în secţiune prezintã un aspect translucid, sidefat. La secţionare seminţele sticloase opun mare rezistenţã, iar la mãcinare se transformã în prima fazã în semifabricate de tipul grişurilor mari şi mijlocii şi în procente mici în dunsturi şi fãinã.

La grâu, sticlozitatea mare se datorazã repartizãrii diferite a substanţelor proteice în bob şi nu unei cantitãţi mai mari de proteinã, deoarece s-a constatat cã atât grâul sticlos, cât şi cel fãinos pot avea cantitãţi foarte apropiate de proteine şi gluten.

Sticlozitatea grâului este importantã la fabricarea fãinii aspre grişate, utilizatã la fabricarea pastelor fãinoase, aspect foarte important pentru industria noastrã deoarece soiurile româneşti de grâu dur se cultivã pe suprafeþe foarte mici. Pentru a fi de bunã calitate din punctul de vedere al aspectului sticlos, grânele trebuie sã aibã un minimum 30% sticlozitate.

Când valoarea sticlozitaţii este mai mica de 65 % loturile de grâu vor fi orientate spre panificaţie iar când sticlozitatea este mai mare de 65 % loturile de grâu vor fi orientate spre producerea de paste fãinoase.

Fisiere in arhiva (1):

  • Determinarea Sticlozitatii Graului.ppt