Dezvoltarea durabila si politica de mediu in UE

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Dezvoltarea durabila si politica de mediu in UE.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ioan Oroian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Agronomie

Cuprins

INTRODUCERE 3
CAP I.DEZVOLTAREA DURABILĂ 4
1.Conceptul de dezvoltare durabila globala 4
2.Principiile și obiectivele DD: 6
3.Dezvoltarea sociala. Strategii de dezvoltare (invațamant, piața muncii, etc) 6
4.Semnificația conceptului de dezvoltare durabila 7
CAP.II POLITICA DE MEDIU IN UE 9
4. Obiective 12
5. Principii 13
CONCLUZII 14
BIBLOGRAFIE 15

Extras din document

INTRODUCERE

Conceptul de Dezvoltare Durabila reprezinta o noua paradigma a Dezvoltarii promovat in cadrul Conferintei Mondiale pentru Dezvoltare Durabila, organizata de Natiunile Unite la Rio de Janeiro in 1992. Conceptul marcheaza o schimbare majora in abordarea problemelor dezvoltarii umanitatii prin optiunile de asigurare a unui echilibru dinamic intre componentele capitalului natural si sistemele socio-economice. Dezvoltarea durabila abordeaza conceptul calitatii vietii in complexitate, sub aspect economic, social si de mediu, promovind ideea echilibrului intre dezvoltarea economica, echitatea sociala, utilizarea eficienta si conservarea mediului inconjurator. Elementul cheie al dezvoltarii durabile il reprezinta reconcilierea intre procesul de dezvoltare si calitatea mediului, promovarea procesului integrat de elaborare si luare a deciziilor, atit la nivel global, cit si regional, national sau local. Prin însuşi caracterul ei, dezvoltarea durabilă reprezintă nevoia de responsabilizare şi educaţie pentru protecţia mediului, iar acest aspect este reflectat de evoluţia politicii comunitare în ultimii ani, politică marcată de trecerea de la o abordare bazată pe constrângere şi sancţiune, la una mai flexibilă, bazată pe stimulente. Astfel, se acţionează în direcţia unei abordări voluntare, în scopul de a promova această responsabilizare faţă de mediu şi a de a încuraja utilizarea sistemelor de management al mediului. Politica de mediu nu acţionează independent, ci reflectă interesul societăţii civile în această direcţie, manifestat prin crearea a numeroase mişcări şi organizaţii de mediu. Mai mult, în unele ţări s-a ajuns la crearea şi dezvoltarea unor partide politice „verzi”, cu un real succes în arena politică. Nu trebuie însă uitate nici rezistenţa – sau, mai bine spus reţinerea şi inerţia care se manifestă, atunci când obiectivele de mediu par a limita competitivitatea industrială şi creşterea economică; însă acest aspect nu face decât să sublinieze o dată în plus nevoia unei abordări concertate la nivel european şi necesitatea existenţei unei politici de mediu active şi integrate, capabilă să răspundă provocărilor care apar în plan economic.

CAP I.DEZVOLTAREA DURABILĂ

Dezvoltarea durabila a fost definita initial in 1987 in Raportul Comisiei Mondiale pentru Mediu si Dezvoltare a ONU, cunoscut sub numele de Raportul Brundtland: "Umanitatea are capacitatea de a realiza o dezvoltare durabila - de a garanta satisfacerea necesitatilor actuale fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile necesitati";

-dezvoltarea durabila imbunatateste calitatea vietii oamenilor, in limitele functionarii sistemelor de mentinere a vietii de pe planeta; -dezvoltarea durabila este mai mult un proces de schimbare decat un scop in sine; ea poate introduce noi viziuni asupra oraselor si satelor noastre, dar trebuie sa porneasca de la interesele comunitatii locale.

Problema-cheie a dezvoltarii durabile este opozitia intre nevoile in crestere ale populatiei si limitele impuse de resursele planetei precum si degradarea continua a mediului.

Dezvoltarea economica are cele mai multe dintre trasaturile de fond care pot intra in contradictie cu dezideratele dezvoltarii durabile (utilizare la maximum a resurselor, cu posibilitatea distrugerii lor, riscuri de mediu). Termenul cel mai controversat de "crestere durabila si neinflationista" reflecta conflictul intern dintre angajamentul fata de protectia mediului pe de o parte si dezvoltarea economica pe de alta parte. Exista opinii avizate care sustin ca productia si consumul de bunuri ar deveni durabile in momentul in care s-ar realiza o reducere de cel putin 10 ori a consumului de materii prime. Economia care ar indeplini aceste conditii a fost denumita"dematerializata".

1.Conceptul de dezvoltare durabila globala

Scopul general al dezvoltarii globale consta in imbunatatirea vietii omenesti si in asigurarea conditiilor necesare pentru ca oamenii sa se poata realiza la intregul lor potential. Exista in prezent un consens general asupra faptului ca atingerea acestui scop global necesita realizarea urmatoarelor patru obiective:

Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea durabila si politica de mediu in UE.docx

Bibliografie

1.www.prefecturaprahova.ro;
2.beta.ier.ro;
3.Dezvoltarea duravilă,Mircea Ivanoiu,Veneția Sandu,Ed.Universitatea Transilvania Brașov,2005
4.Dezvoltarea energetica durabila.Seria:Politici,Strategii,Dezvoltare,Adrian Badea,Irina Voda,Ed.Agir,București,2006;
5.Relivoschi,Adina-“Politici in managementul mediului”,Institutul European din România,București 2000;

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ CLUJ-NAPOCA MASTER:PROTECTIA SESTEMELOR NATURALE SI ANTROPICE