Dog German - Deutsche Dogge - Great Dane - Mastiff German

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2529
Mărime: 476.78KB (arhivat)
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Hoga Gabrel
referatul a fost prezentat in cadrul facultatii de Agronomie, Sectia Industrie alimentara, Materia : Materii prime animale.

Extras din referat

Scurt istoric al rasei

Naturalistul Buffon afirma ca impunatorul Ogar irlandez (Irish Wolfhound) este principalul stramos al Dogului german, în timp ce Cuvier mentiona existenta unor dovezi care-l desemnau pe Mastifful englez drept stramos al acestuia. Este posibil însa ca ambele rase sau ambele tipuri (ogar si moloss) sa fi contribuit la crearea si dezvoltarea rasei. Alte dovezi pun în discutie tipurile de mastiff adusi de alani când au cucerit Galia, Italia, si Spania în secolul al V –lea, unii cercetatori ai rasei fiind de parere ca „batrânul” Bullenbeisser, Hatz si Sauruden stau la temelia Dogului german.

Dogul german - este urmas al câinelui Alan din Evul Mediu care, la rândul sau, descinde din Dogul de Tibet. Reprezentat în picturi vechi, acest stramos a fost câinele de lupta al poporului scit Alan, popor nomad, originar din Persia, care a navalit în secolul al V-lea, împreuna cu hunii, în Galia, în Spania si în Imperiul roman. Silueta Dogului German aminteste pe cea a anticului Tiger Dog, reprezentat în basoreliefurile ramase de la asirieni, egipteni si romani. Câine puternic, era folosit în arene în luptele cu ursii, taurii si chiar cu leii de Nubia. Mai târziu, în urma mai multor încrucisari între Dogul de Ulm, Dogul de Wurtemberg si Mastifful german, s-a ajuns la minunatul exemplar de astazi. Asupra evolutiei lui sunt mai multe pareri, printre care aceea a savantului Brehm, care afirma ca Dogul German este un amestec de ogar si Dog Englez. Chinologia moderna îl considera un adevarat Molloss. Denumirea de Dog Danez, sau Marele Danez, sub care este adesea cunoscut, este improprie. Denumirea oficiala si exclusiva este: Dog German- opera a chinologilor germani, consemnata ca atare cu ocazia unei expozittii la Berlin, în 1880.

Din Siberia si pâna în vestul Europei exista dovezi care certifica prezenta unor câini de talie mare, cu capete masive si maxilare puternice, care traiau alaturi de oameni. Ei au fost utilizati în lupte de catre Xerxes, Filip al II-lea si Alexandru Macedon. În scrierile sale (sec. I D.C.), Pliniu cel Batrân atesta prezenta unor asemenea câini, prarasiti de catre popoarele din Asia Mica.

Cel mai celebru exemplar de Dog german a fost Tyras, câinele cancelarului Bismark.

În 1880, cu ocazia unei expozitii organizate la Berlin, câtiva arbitri în frunte cu dr. Bodinus, pasionati ai rasei, stabilesc caracteristicile acesteia, iar opt ani mai târziu ia nastere „Deutscher Doggen Club”. În 1891 este definitivat standardul rasei.

Dogul german atrage privirile oricui, si nu doar prin statura sa impunatoare ci si prin coloritul seducator al robei.

Astfel, varietatile de galben si tigrat, arlechin negru, si albastru sporesc admiratia acestei rase.

Standar F.C.I. nr. 235

Tara de origine: Germania.

Utilizare: câine de companie, de paza, de aparare.

Data publicarii standardului original în vigoare: 27.07.1994.

Clasificare F.C.I: grupa a II-a, pinscheri si schnauzeri, câini de tip molosoid, câini elvetieni de turma; sectiunea a 2-a, câini de tip molossoid, fara proba de lucru.

Clasa: Clasa A. Câini ciobanesti,de paza si aparare.

Talie: mare.

Înaltime: mascul 80 - 90 cm; femela 72 - 90 cm

Greutate: mascul : 50 - 60 kg; femela 45 - 60 kg

Aspect general: corp înalt, puternic, bine structurat, împletit cu forta, distinctie si eleganta, ceea ce îi confera câinelui un aspect nobil si maiestruos.

Proportii importante: corpul poate fi înscris într-un patrat, regula aplicabila în special masculilor; lungimea spatelui, de la lungimea sternului pâna la regiunea pelviana, nu trebuie sa depaseasca înaltimea la greaban cu mai mult de 5% în cazul masculilor sau cu mai mult de 10% în cazul femelelor. Înaltimea la greaban: masculii masoara cel putin 80 de cm, iar femelele cel putin 72 de cm.

Comportament/Temperament : este un câine prietenos, afectuos cu copiii, devotat stapânului si familiei; este rezervat fata de straini; este un campion sigur pe sine, curajos, usor de educat, foarte docil; trebuie sa fie capabil sa ignore orice fel de provocare si sa nu fie agresiv.

Preview document

Dog German - Deutsche Dogge - Great Dane - Mastiff German - Pagina 1
Dog German - Deutsche Dogge - Great Dane - Mastiff German - Pagina 2
Dog German - Deutsche Dogge - Great Dane - Mastiff German - Pagina 3
Dog German - Deutsche Dogge - Great Dane - Mastiff German - Pagina 4
Dog German - Deutsche Dogge - Great Dane - Mastiff German - Pagina 5
Dog German - Deutsche Dogge - Great Dane - Mastiff German - Pagina 6
Dog German - Deutsche Dogge - Great Dane - Mastiff German - Pagina 7
Dog German - Deutsche Dogge - Great Dane - Mastiff German - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Dog German - Deutsche Dogge - Great Dane - Mastiff German.doc

Ai nevoie de altceva?