Euticambosoluri

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Euticambosoluri.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Solurile

Solul,obiectul pedologiei,este stratul afanat de la suprafata scoartei terestre,cu compozitie si insusiri propii,care pot asigura cresterea plantelor.Atributul fundamental al solului,cuprisns in insasi definitia lui,este de a asigura cresterea plantelor si se datoreaza propietatii sale esentiale,denumita fertilitate sau rodnicie

Solul s-a format si se formeaza la suprafata uscatului.Invelisul solid,cel mai extern al Pamantului,este alcatuit din minerale si roci si poarta numele de scoarta terestra.

Partea superioara a Pamantului mai este cunoscuta si sub denumirea de litosfera.

Initial,litosfera a fost alcatuita din roci eruptive compacte si care nu contineau saruri nutritive.Plantele pentru crestere au nevoie de un mediu afanat,aprovizionat cu substante nutritive,conditii pe care scoarta initiala nu le putea asigura.

In decursul timpului,sub actiunea agentilor atmosferici si hidrosferei si mai apoi a biosferei,partea superioara a scoartei terestre,mineralele si rocile alcatuitoare,au fost supuse unor procese de dezagregare si de alterare.Efectul cel mai important al dezagregarii consta in transformarea rocilor primare compacte in roci secundare afanate,iar alterarea a dus la formarea de saruri de nutritie pentru plante.

Datorita variatiei mari a factorilor de solificare la suprafata scoartei terestre exista o multime de soluri.De-a lungul timpului au fost numeroase incercari de clasificare,care reflecta nivelul de dezvoltare a cunostintelor despre sol in perioada respectiva.

Astfel,primele incercari sunt simple impartiri a „pamanturilor”,pe baza practicii empirice a agricultorilor:pamant gras,pamant de gradina,pamant pentru grau etc.

Au urmat incercari de clasificare pornind de la conceptia ca solul este o roca transformata prin dezagregare si alterare,luandu-se drept criterii:alcatuirea granulometrica,propirtatile chimice etc.

Dupa intemeierea pedologiei ca stiinta si in masura in care s-a acumulat un material din ce in ce mai bogat referitor la geneza,alcatuire si propietatile solului,incercarile de clasificare s-au inmultit si au devenit din ce in ce mai complete.

Clasificarea solurilor

1.Clasa protosolurilor:-litosoluri -regosoluri

-psamosoluri -aluviosoluri

-entiantrosoluri

2.Clasa cernisolurilor:-kastanoziomuri -cernoziomuri

-faeoziomuri -rendzine

3.Clasa umbrisolurilor:-nigrosoluri -humosiosoluri

4.Clasa cambriosalurilor:-eutricambosoluri -districambosoluri

5.Clasa luvisolurilor:-preluvosoluri -luvosoluri

-planosoluri -alosoluri

6.Clasa spodisolurilor:-prepodzoluri -podzoluri

-criptopodzoluri

7.Clasa pelisolurilor:-pelosoluri -vertosoluri

8.Clasa andiosolurilor:-andosoluri

9.Clasa hidrisolurilor:-gleiosoluri -limnosoluri

-stagnosoluri

10.Clasa salsodisolurilor:-solonceacuri -soloneturi

11.Clasa histisolurilor:-histosoluri -foliosoluri

12.Clasa androsolurilor:-erodosoluri -antrosoluri

Fisiere in arhiva (1):

  • Euticambosoluri.doc