Evaluarea Expunerii la Pesticide

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Evaluarea Expunerii la Pesticide.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Expunerea a fost definita de catre Comitetul pentru Efecte Biologice si

Mecanisme de Mediu al Societatii Americane pentru Testarea Materialelor ca si contactul cu un agent fizic sau chimic. Altii o definesc ca si un eveniment cand o persoana vine in contact cu un poluant la o anumita concentratie pe o anumita perioada de timp. Magnitudinea expunerii este determinata de marimea concentratiei/cantitatii agentului care ajunge la nivelul granitei tesuturilor/organelor de contact cum sunt plamanii, pielea, intestinul.

Evaluarea expunerii reprezinta determinarea sau estimarea calitativa sau

cantitativa a magnitudinii, frecventei, duratei si a caii de expunere. Evaluarea

expunerii poate lua in considerare expunerea trecuta, prezenta si viitoare pe baza a diferite tehnici, functie de fiecare faza.

Introducere

Termenul de “pesticide” a fost preluat din limba engleza în care are sensul de

antidăunător, “pest” însemnând insectă dăunătoare. Pesticidele reprezintă

o substanţă sau un amestec de substanţe destinate utilizării în agricultură

şi silvicultură în scopul prevenirii acţiunii şi/sau combaterii unor forme de

viaţă vegetală sau animală care aduc pagube directe şi indirecte culturilor.

Cu alte cuvinte, pesticidele sunt mijloace chimice de protecţie a plantelor obţinute

prin formularea şi condiţionarea unui (unor) ingredient(e) biologic activ(e).

Importanţa practică a pesticidelor este reliefată dedinamica producţiei : la începutul acestui secol producţia mondiala era neînsemnată (cca 56.000 tone în 1916), iar astăzi a depăşit20.000.000 tone/an.

Poluarea solului cu pesticide

Gradul de poluare a unui sol poate fi cuantificat prin evaluarea reducerii calitative și/sau cantitative a producției agricole față de situația normală, sau numai cantitativ prin evaluarea cheltuielilornecesare menținerii solului la o capacitate bioproductivă egală cu cea anterioară producerii poluării. Deasemenea,pesticidele prezintă o mare stabilitate chimică şi în condiţiile

mediului natural degradarea lor se produce încet.Cu toate că pesticidele se degradează în sol, ele pot persista mult timp în acesta după folosire (de exemplu DDT-ul are o perioadă de înjumătăţire de 20 de ani). În general, pesticidele sunt greu solubile în apă,dar sunt solubile relativ uşor în grăsimi,

ceea ce face posibilă depozitarea acestora în grăsimea animalelor. Pesticidele volatile sunt absorbite uşor de către particulele din sol, din apă sau aer, putând fiind transportate uneori la distanţe foarte mari.

Pesticidele cele mai des utilizate în agricultură sunt:

•DDT (diclor-difenil-tricloretan, cunoscut şi sub denumirile comerciale de Detox, Omicid, Defotox, Deparatox, Detatox şi Toxid) se prezintăca o pulbere alb-

cenuşie, cristalină, greu solubilă în apă şi solubilă în solvenţi organici;

•HCH (hexaclorciclohexan) denumit şi Gamexan, Hexacloran,Nitroxan, Lindan sau Entomoxan;

•Paranthion denumit şi E 605, Ekatox, Triophos, Selefos sauFolidol;

•Pesticide nitroaromatice: Dibutox 25, Gebutox CE 40% şi Nitosan 50 PS;

Pesticide interzise în România: Aldrin, DDT, Dieldrin, Dinaseb,Silvex

Caracteristicile generale ale pesticidelor

Pesticidele sunt substante chimice naturale sau de sinteza folosite

pentru combaterea dăunătorilor animali și vegetali care aduc daune

omului sau organismelor utile lui(plantele de cultura, animale domestice)Produsele chimice utilizate în acest scop , de cele mai multe ori, nu prezintă acțiune selectivă absolută ci distrug și alte viețuitoare decât cele nedorite.

Poluarea directa

-se datoreaza persistentei substantelor active din pesticide care depinde de viteza de descompunere a acestora.Degradarea lenta face posibila trecerea in lantul trofic sau deplasarea sub actiunea precipitatiilor in acvifer (prin levigare) sau in apele de suprafata (prin spalarea solului).

Poluarea indirecta

-datorata reziduurilor lasate de pesticide inurma descompuneriilor chimice si biochimice (la suprafata plantelor,in interiorul tesuturilor si in sol) este in general mai putin cunoscuta,reziduurile fiind mai putin identificabile. Reziduurile pesticidelor cel mai des intalnite in toate fazele mediului sunt cele ale insecticidelor de tipul hidrocarburilor clorurate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Expunerii la Pesticide.doc