Factorii care Contribuie la Realizarea Calitatii Culturii Verzei de Bruxelles

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Factorii care Contribuie la Realizarea Calitatii Culturii Verzei de Bruxelles.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: DOBRIN ELENA

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Pentru aprecierea calitatii legumelor si fructelor se folosesc diferite criterii specifice fiecarui produs si care scot în evidenta caracteristicile cele mai importante dupa care se stabileste valoarea calitativa a acestuia. Aceste caracteristici sunt prevazute în acte normative: standarde, norme interne, caiete de sarcini, etc si care sunt în continua îmbunatatire ca urmare a perfectionarii tehnologiilor de productie, introducerea de noi soiuri sau hibrizi, diversificarii modului de valorificare etc.

Standardele din Seria ISO 9000 reprezinta o combinatie a celor mai bune practici de calitate acceptate la nivel mondial, iar calitatea igenico-sanitara a produselor alimentare este asigurata prin implementarea Sistemului HACCP, care permite identificarea si analizarea pericolelor suspecte a afecta securitatea unui produs alimentar, în vederea tinerii sub control a cestora.

Factorii care influenteaza calitatea produselor horticole se impart în:

1.factori care contribuie la formarea si cresterea produselor hoticole în cultura:

A. factori naturali (ecologici);

B. factori tehnologici;

2. conditiile de recoltare, manipulare si transport;

3.grupa factorilor ce influenteaza mediul ambiant de pastrare a produselor horticole.

Pentru varza de Bruxelles factorii tehnologici care influenteaza calitatea acesteia vor fi prezentati in continuare.

AMPLASAREA CULTURII

Productia comerciala de varza de Bruxelles a început în Louissiana, SUA, în anul 1925, iar în anul 1939 a fost mutata pe coasta californiana cu limita la New York. În 1997, s-au raportat recolte de pe o suprafata de 1680 ha în California, productia totala cântarind aprox. 32.004 tone cu o valoare a productiei de 26.800.000 dolari.

Astazi ocupa suprafete însemnate în vestul si centrul Europei (Marea Britanie, Belgia, Olanda, Franta). În prezent, consumul de varza de Bruxelles a ajuns la 3,5 kg/locuitor/an în Marea Britanie si 2,5 kg/locuitor/an în Olanda si Belgia.

În tara noastra, se cultiva pe suprafete mai reduse decât celelalte varietati de varza, fiind consumata mai mult în Transilvania, Banat si în marile orase. Varza de Bruxelles este prezenta si în câmpurile experimentale ale statiunilor de cercetari legumicole, în colectiile de la Facultatea de Horticultura.

Este o leguma de perspectiva si în tara noastra pe masura ce populatia se va convinge de calitatile culinare ale acesteia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Factorii care Contribuie la Realizarea Calitatii Culturii Verzei de Bruxelles.doc