Factorii ce Influenteaza Calitatea Fructelor de Mar

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Factorii ce Influenteaza Calitatea Fructelor de Mar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Calitatea produselor se concepe în faza de cercetare-proiectare, se realizează în procesul de producţie şi se manifestă în procesul de consum, ceea ce determină evidenţierea a două noţiuni: calitatea producţiei şi calitatea produselor, care însă sunt inseparabile.

Calitatea unui produs este determinată de ansamblul caracteristicilor sale utile care se pot observa, măsura sau compara cu un etalon. Însuşirile produselor sunt numeroase, dar numai unele dintre ele determină, la un moment dat, calitatea. Acestea sunt caracteristicile de calitate, ale căror condiţii tehnice sunt stabilite în standardele de stat, în normele tehnice, în caietele de sarcini.

Standardele sunt documente care prevăd, pentru utilizări comune şi separate, reguli, prescripţii şi caracteristici referitoare la activităţi sau la produse, care sunt rezultatele acestor activităţi. Ele asigură uniformitatea criteriilor de apreciere a calităţii, precizează condiţiile minime de acceptare în vederea comercializării, favorizând un comerţ intern şi extern competitiv sub aspect calitativ. Ele protejează pe consumator şi au un caracter independent (nu pot fi contestate, ignorate sau modificate de nici un factor de producţie sau din sfera comercială internă sau externă).

Normele interne reprezintă forma anterioară de existenţă a standardelor de firmă. Ele erau întocmite pentru produse sau procese tehnologice reglementate la nivel de ramură de activitate, de importanţă economică mai mică. Prin acumularea de noi date sau prevederi, ele puteau fi promovate ca standarde.

Pentru aprecierea calităţii legumelor şi fructelor se folosesc diferite criterii specifice fiecărui produs şi care scot în evidenţăcaracteristicile cele mai importante în funcţie de care se stabileşte calitatea acestora, conform actelor normative în vigoare.

FACTORII CARE INFLUENŢEAZĂ CALITATEA PRODUSELOR HORTICOLE

Calitatea produselor horticole este influenţată de un întreg complex de factori. Dacă ne referim şi la perioada de păstrare a lor, putem spune că aceşti factori pot fi împărţiţi în trei grupe şi anume:

- Grupa factorilor care contribuie la formarea şi creşterea produselor horticole pe plante, în cultură;

- Condiţiile de recoltare, manipulare şi transport a produselor horticole;

- Grupa factorilor ce influenţează modul ambiant de păstrare a produselor horticole.

FACTORII CARE CONTRIBUIE LA FORMAREA SI CRESTEREA PRODUSELOR HORTICOLE IN CULTURA

A. Factorii naturali (ecologici):

Temperatura este un important factor de vegetaţie, al cărui rol în procesele biochimice şi fiziologice din timpul creşterii şi dezvoltării plantelor horticole este bine cunoscut. Mărimea sau compoziţia chimică a multor produse horticole este influenţată de suma temperaturilor medii zilnice din timpul perioadei de vegetaţie. La culturile legumicole din sere sau solarii temperatura optimă şi constantă, este o garanţie a timpurietăţii şi a calităţii.

Temperaturile prea ridicate dăunează majorităţii speciilor, favorizând apariţia de arsuri sau deranjamente fiziologice, arsurile formându-se pe partea expusă la soare (ceapă, varză, ardei, tomate, mere, cireşe etc.). Pigmentarea merelor sau legumelor de seră este afectată, iar la mere este favorizată apariţia sticlozităţii, iar în depozit a opărelii. La temperaturi ridicate, produsele se maturează în ritm accelerat, sunt lipsite de aciditate, mai bogate în glucide şi evoluează rapid spre supramaturare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Factorii ce Influenteaza Calitatea Fructelor de Mar.doc