Fonduri Destinate Turismului Rural si Agroturismului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Fonduri Destinate Turismului Rural si Agroturismului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

1. TURISMUL RURAL IN ROMANIA

Turismul rural in Romania s-a dezvoltat greu si relativ eterogen in ultimele decenii, in principal datorita cadrului legal ambiguu si necontinand decat putine facilitati speciale pentru investitorii in domeniu, precum si datorita accesului redus la informatie al potentialilor agenti economici autentici in domeniu (persoane din mediul rural) si al accesului si mai redus la finantare.

Cu toate acestea este evident potentialul urias pe care il detine inca turismul rural si in special ecoturismul si agroturismul intr-o tara in care ponderea populatiei rurale si a zonelor rurale autentice este inca foarte ridicata. Satul si natura, cele doua elemente potential catalizatoare in sustinerea turismului rural romanesc, se caracterizeaza prin cateva trasaturi unice in peisajul turistic european.

Satul romanesc se identifica pentru multi dintre turistii straini care au vizitat deja aceste locuri cu obiceiuri stravechi, cu sarbatori traditionale, arhitectura rurala cum rar mai intalnesti in Europa de Vest in afara de zonele dedicate. Satul romanesc miroase a mancare specifica romaneasca, pregatita inca traditional dupa retete cu grija pastrate, in vase pe care multi dintre turisti (inclusiv oraseni din Romania) le-au vazut doar in carti sau la muzeu, cu cantece si obiceiuri specifice. Folclorul romanesc si multitudinea de obiceiuri din diferite zone ale tarii incanta turistul prin originalitate si farmecul noutatii, fiind uimit de multe ori sa descopere traditii complet diferite in zone aflate la distante relativ apropiate.

Natura romaneasca reprezinta un alt atuu valorificat prea putin in ultimele decenii, accendu-l punandu-se in orice caz pe existenta numeroaselor oaze de natura nealterata, a peisajelor spectaculoase, populate de flora si fauna exotice sau pe cale de disparitie. In plus, natura romaneasca inseamna si impletirea dintre natura nemodificata nici intr-un fel de om si arhitectura traditionala, monumentele de arhitectura, lacasurile de cult ce se constituie in tot atatea obiective turistice.

Romania detine de altfel sapte sapte locuri pe Lista patrimoniului mondial UNESCO: Delta Dunarii (peste 300 de specii de pasari si 45 de specii de pesti de apa dulce), sapte biserici din Moldova, apreciate pentru picturile exterioare si pentru peretii decorati cu fresce, capodopere ale artei bizantine; Manastirea Horezu, fondata de catre domnitorul Constantin Brancoveanu, pentru bogatia detaliilor sculpturii si tratarea compozitiilor sale religioase; asezarile satesti cu biserici fortificate din Transilvania pentru modelul de asezare si organizare a gospodariilor taranesti pastrate din Evul Mediu tarziu; biserici de lemn din Maramures; fortarete dacice din Muntii Orastie; centrul istoric al orasului Sighisoara.

Aceste obiective naturale si culturale figureaza alaturi de alte valori ale patrimoniului cultural mondial, cum ar fi: orasul Vatican, centrul istoric al orasului Salzburg (Austria), Venetia si laguna sa (Italia), Palatul si Parcul de la Versailles sau Catedrala Notre Dame (Franta), Regatul Gradinilor din Dessau-Worlitz (Germania), sapaturile arheologice din Merida (Spania).

Asadar, turismul rural este bine conturat si in tara noastra, desi dezvoltat cum mentionam anterior oarecum haotic si fara sprijin guvernamental adecvat. In Romania exista nu doar ceea ce putem numi potential turistic de exceptie, ci si traditie si o experienta in domeniu, primele sate turistice fiind organizate in anii 1967-1968. Turismul rural a fost relansat dupa 1989, incurajat prin reglementarile interne si asistenta internationala.

In ceea ce priveste sistemul organizatoric, reprezentativ la nivel national, putem aminti cateva organizatii neguvernamentale si asociatii profesionale, a caror activitate insa nu are consecinte pozitive pe masura ambitiilor. Dintre aceste notam: ANTREC, FRDM, Agentia Romana pentru Agroturism, Operatiunea Satele Romanesti (OUR).

Incepand cu anii ‘90 iau nastere diverse asociatii si organisme care prin obiectivele propuse doresc afirmare si dezvoltarea turismului in zonele rurale: Asociatia Operatiunea Satelor Romanesti – cunoscuta ca “Operation Villages Roumains” a fost constituita in anii 1988-1989 pentru a proteja satele romanesti, Federatia Romana pentru Dezvoltarea Montana ( 1990), Agentia Romana pentru Agroturism (1995) si Asociatia Nationala pentru Turism Rural Ecologic si Cultural din Romania ANTREC, membra a federatiei Europene de Turism Rural ( EUROGITES ).

ANTREC (Asociatia Nationala de Turism rural, ecologic si cultural) face parte din EUROGITES (Asociatia Europeana pentru Turism Fermier si Rural) si are in prezent circa 3000 de membri insumand aproximativ 7500 de camere, in ceea ce priveste capacitatea de cazare. Conform informatiilor prezente pe situl organizatiei, ANTREC este preocupata de promovarea membrilor sai, scop in care organizeaza de asemenea si “evenimente si sarbatori in care gastronomia locala, obiceiurile, traditiile sunt readuse la viata, astfel turistii romani aducandu-si aminte cine sunt, de unde au plecat si care ne sunt valorile noastre ca popor.”

Fisiere in arhiva (1):

  • Fonduri Destinate Turismului Rural si Agroturismului.doc