Forta de Munca din Agricultura a Judetului Timis

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Forta de Munca din Agricultura a Judetului Timis.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Liviu Sambotin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

CAPITOLUL I – CARACTERISTICI GENERALE
1.1. Pozitie geografica 3
1.2. Suprafata 3
1.3. Relief 3
1.4. Clima 4
1.5. Resurse naturale 4
1.6. Vegetatia, flora si fauna 5
CAPITOLUL II – POPULATIA SI RESURSELE UMANE
2.1. Populatia 6
2.2. Resursele umane 8
CAPITOLUL III – STRUCTURA ECONOMICA
3.1. Agricultura 9
3.2. Industria 12
CAPITOLUL IV – MUNCA IN AGRICULTURA
4.1. Probleme generale ale muncii in agricultura 13
4.2. Populatia ocupata in agricultura si somajul 14
BIBLIOGRAFIE 18

Extras din document

CAPITOLUL I

CARACTERISTICI GENERALE

1.1. Pozitie geografica

Judetul Tmis este situat in vestul tarii, si se invecineaza la vest cu Serbia si Muntenegru si cu Ungaria, la est cu judetul Hunedoara, la sud-est cu judetul Caras-Severin, iar la nord cu judetul Arad.

1.2. Suprafata

Judetul Timis are o suprafata totala de 869 665 ha si detine 3,65% din teritoriul Romaniei, ocupand, ca intindere, primul loc pe tara.

Suprafata agricola este de 702 170 ha (80,7% din suprafata totala), din care:

- 531 593 ha teren arabil;

- 125 684 ha pasuni naturale;

- 29 497 ha fanete naturale;

- 4 457 ha vii;

- 9 246 ha livezi.

Suprafata neagricola este de 167 495 ha (19,3%) din care:

- 109 126 ha paduri;

- 15 711 ha ape;

- 18 685 ha drumuri si cai ferate;

- 20 635 ha curti si constructii;

- 3 338 ha teren neproductiv.

1.3. Relief

In Timis, intalnim cele trei forme de relief majore, dispuse gradual, de la campie, in vest (75 m) spre munte, in est (1374 m).

Campia ocupa peste 50% din suprafata judetului si face parte din Campia de Vest, unitate de baza a reliefului Romaniei. Are altitudini ce variaza intre 80 m si 200 m. Dealurile de Vest reprezinta circa 20% din teritoriul judetului. La fel ca si campiile, sunt caracterizate prin patrunderea lor in formele de relief superioare ca inaltime, formand asa-numitele depresiuni „golf“, cu un peisaj aparte. Inaltimile cele mai mari corespund culmilor nord-vestice ale masivului Poiana Ruscai (800- 1300 m), culminandcu varful Pades (1380 m).

Specifice sunt vaile adanci si inguste, a caror altitudine scade o data cu cresterea inaltimii.

Teritoriul judetului este traversat de la est la sud-vest de raurile Bega si Timis, cu afluentii sai Timisana, Poganis si Barzava.

1.4. Clima

Clima este continental moderata, cu usoare influente mediteraneene. Lantul muntos al Carpatilor, din partea de rasarit, protejeaza judetul impotriva aerului rece continental, iar deschiderea spre vest permite penetrarea mai usoara a aerului temperat maritim.

Temperatura medie anuala oscileaza intre -2°C si 21°C. Cea mai joasa temperatura inregistrata in Timisoara a ost de -24,1°C iarna si de 5,3°C vara, iar cea mai ridicata temperatura de 20,5°C iarna si de 39,5°C vara.

1.5. Resurse naturale

Resursele naturale ale subsolului cuprind zacaminte de lignit(Sinersig), bazalt(Lucaret-Sanovita), mangan(Pietroasa), argila(Biled, Carpinis, Jimbolia, Lugoj, Sannicolau Mare), titei si gaze (in zona de vest a judetului), nisip (Sag), nisip pentru sticla (Grosi – Faget, Tomesti si Gladna). Izvoare de ape minerale si ape geotermale sunt la Timisoara, buzias, Pischia, Ivanda, Sacosu Mare, Bogda, Calacea, Deta, Sannicolau Mare, Jimbolia, Teremia Mare si Lovrin.

Solul ofera conditii favorabile pentru cultura plantelor agricole, in principal a cerealelor si a plantelor tehnice si furajere si pentru pomicultura si viticultura. In partea nord- vestica a judetului sunt cernoziomuri, cernoziomuri levigate si cernoziomuri de fanate, iar in zona deluroasa se succed de la vest spre est diferite tipuri de soluri silvestre, intre care predomina cele brune, iar cele brune-inchise si brune-roscate ocupa suprafete mai mici in partea vestica.

Fisiere in arhiva (1):

  • Forta de Munca din Agricultura a Judetului Timis.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA A BANATULUI TIMISOARA FACULTATEA DE MANAGEMENT AGRICOL MANAGEMENTUL DEZVOLTARII RURALE DURABILE SI ALINIEREA LA STANDARDELE EUROPENE