Funcția estetică asigurată de plantele de interior

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 3452
Mărime: 3.32MB (arhivat)
Publicat de: Romi Dincă
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sarac Ioan
Ecologie peisagera, Sectia Arhitectura Peisajului

Extras din referat

Introducere

Sa faci inconjurul lumii trecand din jungla amazoniana in stepele Africii, apoi in desertul mexican… fara sa te misti din fotoliu!

Sa visezi ca te catari in arbori ametitor de inalti doar pentru a putea contempla orhideele rarisime!

Sa-ti imaginezi o expeditie in inima junglei doar ca sa descoperi te miri ce plante carnivore…

Intreaga paleta imaginara a unor fabuloase aventuri se poate derula zilnic doar delectandu-ne cu plante ce ne impodobesc casa. Cele mai multe dintre ele, cu forme si culori incantatoare, sunt originare din tinuturi indepartate.

Obligate sa creasca in spatii restranse, in ghivece mici, si sa se adapteze la conditiile, atat de neobisnuite pentru ele, oferite de apartamentele noastre, aceste frumuseti exotice au nevoie de toata atentia pentru a ne darui fascinanta lor splendoare.

Este aproape imposibil sa intram intr-un apartament si sa nu remarcam intr-un colt sau o etajera, pe pervaz sau o masuta, o prezenta verde.

Varietatea speciilor de plante care astazi iau parte la decorarea locuintelor a crescut extrem de mult in ultimele decenii, datorita importarii unor splendide exemplare exotice si stradaniei cu care horticultorii au creat varietati horticole adaptate climei noastre.

Dar, pentru a se putea prezenta in toata splendoarea expozitiei de frunze sau flori, fiecare planta are nevoie de locul cel mai adecvat din interiorul apartamentului: fie foarte luminat, uneori chiar rasfatat de razele soarelui, fie umbrit, fie intr-un ghiveci suspendat din care se revarsa armonios tulpinile firave, sau alaturi de un suport lung pe care planta se poate catara.

Chiar si forma frunzelor sau coloritul florilor au importanta atunci cand se alege planta care urmeaza sa fie cultivata in apartament.

Interiorul confortabil al locuintei trebuie insufletit, trebuie sa aiba personalitatea sa. Iata de ce motivele florale abunda pe tapete, pe tapiserii, perdele, mobila si se strecoara chiar si in asternuturi… Si florile, flori culese din gradina sau cumparate, patrund in casa noastra, oaspeti efemeri in aranjamente artificiale.

Dar este de ajuns o planta, eleganta si gratioasa in ghiveciul ei, pentru ca locuinta sa isi schimbe aerul.

Dovada de dragoste sau de prietenie, semn de pasiune sau de afectiune, expresie simpla ori spontana a sentimentelor, planta simbolizeaza, prin generoasa ei natura, cele mai bune ganduri.

Prin originile lor indepartate si deseori misterioase, plantele ce ne impodobesc casa ne invita la evadare din cotidian.

Junglele pline de orhidee, intensitatea deserturilor in care Cactaceae –le si Crasulaceae – le se lupta cu ariditatea, iata un univers al aventurii ce ni se ofera intr-un decor pe care singuri il putem imagina, compune, transforma, modela, la infinit, dand frau liber inspiratiei.

In notiunea de “plante de apartament” sunt cuprinse toate speciile si varietatile pe care omul le-a selectionat de-a lungul anilor pentru valoarea estetica, si, mai ales, pentru rezistenta la conditii ambientale mai vitrege.

In realitate, in natura nu exista “plante de apartament” adevarate, intrucat nici un reprezentant al regnului vegetal nu este adaptat pentru a creste in spatiul limitat de ghiveci sau pentru a trai inchis intr-o camera, unde, de cele mai multe ori, conditiile de viata sunt opuse de cele intalnite in natura, nepermitand, in consecinta, o crestere si dezvoltare sanatoasa.

Unele specii, asa cum sunt Ficus benjamina si Ficus elastica, in mediul lor natural sunt arbori adevarati, fiind astfel evident ca au fost “fortati” sa traiasca intr-un ghiveci in interiorul unui apartament. Ficusul elastic este o varietate horticola cu marginile frunzelor pestrite si totodata este una dintre plantele de apartament cele mai raspandite

Multe plante suporta, adaptandu-se, conditiile extreme impuse de om, o dovada in acest sens fiind arborii miniaturali ce pot fi obtinuti prin metoda bonsai, o tehnica multimilenara ce isi are radacinile in Orientul Extrem (China, Japonia), dar care astazi este raspandita in intreaga lume. Datorita acestei tehnici, practicantii ei sunt in masura sa mentina in viata timp de sute de ani unele plante, chiar si in locuri inchise cum sunt apartamentele.

Mai trebuie adaugat ca marea majoritate a speciilor ce pot fi cultivate in interiorul unui apartament provin fie din regiuni tropicale unde cresc in paduri pluviale, intr-un climat in exclusivitate cald si umed fie, din contra, din zone semidesertice, toride si aride, cum este cazul plantelor asa-zise “grase” (Crassulaceae). Tocmai din acest motiv notiunea de “plante de apartament” este una generica, reunind specii si varietati horticole (ferigi, orhidee, plante suculente, cataratoare, bulboase etc.) ce au in comun doar capacitatea de a supravietui o perioada mai scurta sau mai lunga intr-un recipient amplasat intr-un spatiu inchis, prezentand insa, particularitati si necesitati foarte variate din punctul de vedere al modului de cultivare.

Preview document

Funcția estetică asigurată de plantele de interior - Pagina 1
Funcția estetică asigurată de plantele de interior - Pagina 2
Funcția estetică asigurată de plantele de interior - Pagina 3
Funcția estetică asigurată de plantele de interior - Pagina 4
Funcția estetică asigurată de plantele de interior - Pagina 5
Funcția estetică asigurată de plantele de interior - Pagina 6
Funcția estetică asigurată de plantele de interior - Pagina 7
Funcția estetică asigurată de plantele de interior - Pagina 8
Funcția estetică asigurată de plantele de interior - Pagina 9
Funcția estetică asigurată de plantele de interior - Pagina 10
Funcția estetică asigurată de plantele de interior - Pagina 11
Funcția estetică asigurată de plantele de interior - Pagina 12
Funcția estetică asigurată de plantele de interior - Pagina 13
Funcția estetică asigurată de plantele de interior - Pagina 14
Funcția estetică asigurată de plantele de interior - Pagina 15
Funcția estetică asigurată de plantele de interior - Pagina 16
Funcția estetică asigurată de plantele de interior - Pagina 17
Funcția estetică asigurată de plantele de interior - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Functia Estetica Asigurata de Plantele de Interior.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Ai nevoie de altceva?