Genul Salvia

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Genul Salvia.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Sarac Ioan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

1. Introducere
1.1. Etimologie
1.2. Provenienta , scurta descriere a genului
2. Diversitatea asigurata in peisaj din punct de vedere biologic
2.1. Specii, varietati, soiuri
2.2. Cerinte ecologice
2.3. Cultura
2.4. Boli si daunatori
2.5. Utilizare
3. Notiuni despre partea oficinala (naturista)
4. Salvia divinorum
4.1. Introducere
4.2. Botanica Salviei divinorum
4.3. Etnobotanica Salviei divinorum
4.4. Biochimia Salviei divinorum
4.5. Viitorul Salviei divinorum
5. Salvia sp.
6. Bibliografie

Extras din document

SALVIA L.

Fam. Labiatae

Rom. Salvie, jales (de gradina);

Fr. Sange rouge;

Engl. Scarlet Sage.

Ung. Orvosi zsalva;

Ger. Edler Salbei.

Etimologie

Numele genului vine de la latinescul “salvare” – care inseamna a vindeca, cu aluzie la intrebuintarile medicinale ale plantei.

Provenienta , scurta descriere a genului

Genul cuprinde numeroase specii anuale, bianuale sau perene, majoritatea originare din zonele calde si temperate. Plantele au inaltimea de la 50 cm la 1m, cu tulpini fistuloase in patru muchii, frunze intregi, petiolate, dispuse opus, cu marginea crenata sau serata. Florile dispuse in ciorchine terminal sunt bilabiate, partea superioara sub forma de casca, cea inferioara trilobata, cu lobul median mai mare.

Specii, varietati, soiuri

Salvia horminum L. Planta anuala, cu inaltimea de 50 cm, cu tulpini drepte, ramificate, originara din Italia. Frunzele sunt ovale, dintate, florile mici, purpurii dispuse in ciorchine. Partea decorativa esentiala o constituie prezenta numeroaselor bractee mari, violacee.

In cultura se intalnesc si soiuri cu bractee albe, rosii viu sau purpurii.

Salvia farinacea Benth. Planta perena, originara din Mexic, cultivata ca anuala, cu inaltimea de 60 – 80 cm, cu tulpini drepte, ramificate. Frunzele sunt lung petiolate, ovale, glabre, cu marginea crenata. Florile sunt violet inchis, dispuse in spice lungi, stranse, pedunculi albi fainosi.

Infloreste in iulie – august.

Salvia splendens Sello ex Ness. Planta perena, cultivata ca anuala, originara din America australa. Tulpina ramificata de la baza, atinge 70 – 90 cm. Frunzele sunt petiolate, de 5 – 10 cm, ovale, cordiforme la baza, ascutite sau acuminate. Florile sunt dispuse in ciorchine (spic fals), terminale, putin recurbate, de 15 – 20 cm lungime. Florile au caliciul campanulat, cu trei dinti, persistent, iar corola tubuloasa, de 4 – 7 cm lungime, bilobata. Caliciul si corola au culoarea rosie – aprins, dupa caderea corolei planta ramane decorativa prin axul inflorescentei, pedunculii florali si caliciu.

Infloreste din mai pana in septembrie.

Specia are o mare variabilitate la inaltimea plantelor. In cultura se folosesc mai ales soiurile pitice: “Feu de St. Jean” de 25 cm si “Feu Magique” de aceeasi inaltime, dar mai tardiv; “Pigmee” – are numai 20 cm, dar infloreste abundent. Sunt si soiuri cu talie mare de circa 50 cm si inflorire tardiva cum ar fi: “Fireball” si “Harbinger”. Toate aceste soiuri au flori rosu – aprins, dar sunt si soiuri care au florile roz, rosu – purpuriu sau alb.

Este cultivata pentru paturi de flori, inflorind pe tot timpul verii si supravietuind si ingheturilor timpurii. Cu florile vibrante este folosita pe scara larga in partere de flori in parcuri. Nu este necesar sa se insiste doar pe soiul cu flori rosii, din moment ce nuantele corolelor tubulare vin acum intr-o larga varietate de roz, purpuriu (mov) si oranj, de asemenea. “Blaze of Fire” nu mai necesita introducere; seriile de Cleopatra sunt de un violet purpuriu; altele demne de a fi alese sunt Salvia splendens “Phoenix Mixed”, Salvia splendens “Phoenix Purple” si “Sizzler Mixed” din seria Sizzler.

Inaltime: 30-40 cm

Diametru: 25-30 cm

Solul si pozitia: Necesita un sol cu drenaj bun si o pozitie cu destula lumina solara.

Fisiere in arhiva (1):

  • Genul Salvia.doc

Alte informatii

Ecologie peisagera - Sectia Arhitectura Peisajului