Grădina chinezească din Portland

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 6 în total
Mărime: 482.69KB (arhivat)
Publicat de: Amedeu Tomescu
Puncte necesare: 5

Extras din referat

In urma unei idei rasarite in 1985 a luat fiinta, in septembrie 2000, Gradina Chinezeasca din Portland, sau Lan Su Yuan (Gradina Orhideelor Trezite). Gradina este amenajata in stilul dinastiei Ming, cu alei lungi, poduri, colonade deschise si colturi cu peisaje mereu schimbatoare.

Gradina ofera numeroase puncte de atractie: Curtea Linistii, Sala Norilor de Brocart, Pavilionul Pestilor, zona Reflectiilor, Curtea parfumurilor, a Invatatilor, Sala Celesta a Parfumului, zona Florilor, Pavilionul Lunii, Turnul Reflectiilor Cosmice si, in cele din urma, Barca Pictata.

Locul poate fi considerat o capodopera in adevaratul sens al cuvantului. Intre gardurile de caramida rosie din cartierul chinezesc din Portland, gradina este o replica a unei gradini din Suzhou, oras din China infratit cu Portland, si include cele 5 elemente esentiale pentru o gradina chinezeasca: apa, piatra, constructii, literatura si plante. Astfel, design-ul intruchipeaza dualitatea naturii din filosofia chinezeasca. Constructiile reprezinta ordinea din gandirea conficianista, iar peisajul reprezinta viziunea taoista asupra naturii haotice. Atunci cand aceste doua elemente se afla in echilibru, in balans, apare armonia.

Apa, asemenea unui om intelept, face ceea ce este normal sa faca; lacul invita la contemplatie. Pietrele reprezinta muntii si au suprafete ridate, asemenea fetei unui intelept. Ferestrele dantelate ale pavilioanelor ofera privirii un peisaj mereu schimbator. Literatura e prezenta prin poeziile inscriptionate pe pietre, panouri si placi speciale si duc cu gandul la alte timpuri si locuri. Fiecare planta simbolizeaza o persoana sau trasatura si, desi par a fi asezate la intamplare, ele au o anumita insemnatate in functie de locul ocupat in gradina.

Conținut arhivă zip

  • Gradina Chinezeasca din Portland.ppt

Ai nevoie de altceva?