Inducerea Poliovulatiei la Animale

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Inducerea Poliovulatiei la Animale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Fenomenul de poliovulaţie, numit adesea şi superovulaţie, poate fi definit ca o biotehnică în urma căreia se induce la femele un proces de maturare foliculară multiplă, cu ajutorul unor tratamente hormonale cu produse naturale sau de sinteză. Efectul firesc este obtinerea unui număr ridicat de ovulaţii/ciclu, în comparaţie cu demersul natural.

Aplicarea tratamentelor poliovulatorii se pretează cel mai bine speciilor cu un număr redus de produşi de concepţie (bovine, caprine, ovine, cabaline). În cazul pluriparelor (suine, leporide), creşterea este nesemnificativă, astfel încât nu se justifică aplicarea tratamentelor hormonale. Se consideră că în urma tratamentului poliovulator, numărul ovulaţiilor creşte de cca. 10 ori în cazul uniparelor şi de numai 3 ori în cazul pluriparelor.

Factorii care influenţează răspunsul ovarelor la tratament sunt numeroşi şi pot fi împărţiţi în două grupe:

1. Factori interni

Din această categorie fac parte: zestrea genetică (specia, rasa), individul, vârsta, starea generală de sănătate, funcţionalitatea aparatului genital.

Specia influenţează mai ales prin trăsăturile de reproducţie, şi anume prin numărul normal de ovulaţii şi prin rata de multiplicare a lor în urma tratamentului poliovulator.

Rasa este un factor ce influenţează prin capacitatea de răspuns la tratament. S-a constatat că rasele ameliorate şi înalt specializate dau în urma tratamentului reacţii imprevizibile, în timp ce rasele mai primitive sau neameliorate şi nespecializate, dau răspunsuri consistente, constante şi previzibile.

Individul este factorul cel mai important, deoarece chiar şi în condiţii de întreţinere similare, după aplicarea aceluiaşi protocol de tratament, doi indivizi pot reacţiona foarte diferit. Acest fenomen nu a fost explicat niciodată de către specialişti.

Vârsta îşi aduce contribuţia prin rezultatele obţinute în urma tratamentelor, constatându-se un avantaj evident în favoarea animalelor tinere, ajunse la maturitate sexuală deplină. Se consideră că animalele bătrâne, din cauza homeostaziilor şi a altor probleme ce pot apărea, nu sunt rentabile din punctul de vedere al rezultatelor. Totuşi se folosesc cele cu valoare genetică ridicată sau în caz de forţă majoră pentru a evita dispariţia unor rase sau specii.

Starea generală de sănătate este un factor decisiv în încercarea de a obţine produşi. Nu se justifică aplicarea tratamentului poliovulator la femelele cu anomalii, sau cu funcţionalitate perturbată deoarece sansele de a obţine rezultate satisfăcătoare sunt mici. Există totuşi cazuri când o femelă deosebit de valoroasă, din vari motive, nu poate duce o gestaţie la bun-sfârşit şi se încearcă obţinerea cât mai multor ovocite, care sunt apoi fecundate şi transferate la femele cu o stare de sănătate corespunzătoare.

2. Factori externi

în această categorie intră factori relativ controlabili de către om, şi anume condiţiile de întreţinere şi de furajare, factorii de macro şi microclimat, fotoperiodismul, tipul şi puritatea hormonului administrat şi protocolul de administrare.

Condiţiile de întreţinere influenţează intr-un mod aparte răspunsul la tratament, prin acţiunea directă asupra metabolosmului şi a stării de sănătate a animalelor. Factorii de stres ce acţionează asupra femelelor, corelaţi cu condiţiile de precare de întreţinere, duc la modificări majore ale funcţiilor organismului, în special a funcţiei reproductive, rezultând în acest mod o denaturare a răspunsului ovarian faţă de tratamentul hormonal ce se aplică.

Alimentaţia este deosebit de importantă deoarece contribuie masiv la menţinerea stării de sănătate a femelelor, asigurând o rezistenţă generală a organismului şi homeostazie la nivelul principalelor funcţii. Administrarea furajelor bogate în hormoni naturali (fitohormoni) se recomandă a fi evitată, motivul fiind posibilitatea de a conduce la perturbări ale ciclului sexual natural sau pot interacţiona cu hormonii de origine exogenă ce se administrează ca tratament pentru inducerea ovulaţiei. Se recomandă aşadar, o alimentaţie echilibrată din punct de vedere energo-proteic şi vitamino-mineral.

Fisiere in arhiva (1):

  • Inducerea Poliovulatiei la Animale.doc

Alte informatii

o scurta lucrare referitoare la tratamentele ovulatorii si mecanismele de functionare ale acestora cu scopul obtinerii unui numar sporit de produsi destinati transferului de embrioni