Influența Luminii asupra Creșterii și Dezvoltării Plantelor Legumicole

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4645
Mărime: 20.08KB (arhivat)
Cost: 5 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof.Dr.Ing.Viorel Berar
UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA A BANATULUI TIMISOARA FACULTATEA DE HORTICULTURA

Extras din document

INFLUENTA LUMINII ASUPRA CRESTERII SI DEZVOLTARII PLANTELOR LEGUMICOLE

Lumina este un factor determinant în viata plantelor legumicole asupra carora actioneaza prin parametrii specifici intensitate, durata, compozitie spectrala.Variatiile acestor parametrii nu se pot dirija decât într-o masura foarte mica, lumina este considerata un factor limitativ pentru cultura plantelor.

Lumina este foarte importanta pentru voata plantelor pentru ca ea reprezinta suportul energetic al fotosintezei si structurii anatomice, conditionând procesele de morfogena si orgogeneza al plantelor. Numeroase procese metabolice si fiziologice din plante sunt influentate de lumina, sinteza pigmentilor, a glucidelor, proteinelor, vitaminelor, enzimelor, închiderea si deschiderea stomatelor, respiratia , transpiratia, formarea elemenmtelor de rod.

Pentru practica legumicola, cunoasterea relatiilor plantelor de lumina cu lumina are o deosebita importanta înzonarea culturilor, stabilirea epocilor optime de înfiintare a culturilor în câmp si spatii protejate în vederea esalonarii productiei.

Întocmirea schemelor de culturi succesive si asociate, procesul de productie a rasadurilor, stabilire schemelor de înfiintare a culturii si a desemii optime a plantelor, obtinerea unor produse de calitate superioara.

Intensitatea luminii este un parametru determinat de valoarea radiatiei solare, înaltimea soarelui si de unghiul se incidenta al razelor, fiind mai redusa când acesta este mai mic.

Intensitatea luminii influenteaza puternic durata si ritmul de desfasurare al proceselor fiziologice, cresterea plantelor. Cu cât lumina este mai intensa, creste viteza reactiilor chimice la nivelul celulelor si procesele fiziologice din plante se desfasoara mai rapid.

Plantele leguminoase cresc si se dezvolta cel mai bine la o intensitate a luminii de 2o-3oo mii de lucsi. La majoritatea speciilor, pe masura ce intensitatea luminii creste, pâna la nivelul de 50 de licsi, curba fotosintezei are o alura ascendenta, apoi ramâne constanta pâna la o suta mii de lucsi si scade brusc peste aceasta valoare denumita ,saturasie luminoasa,,.

Cunoasterea nivelului minim al intensitatii luminii de la care începe activitatea fiziologica pentru fiecare specie. La alegerea zonelr de cultuta, stabelirea epocilor de înfiintare a culturilor în câmp si sere, alegerea speciilor în culturile asociate, aplicarea unor lucrari de îngrijire.

Clasificarea plantelor leguminoase, pretentioase la lumina, necesita minimum 8ooo lucsi, din care fac parte tomate, ardei vinete, bame, fasole, castraveti , pepeni galbeni, castraveti.

Mediu pretentioase la lumina, care necesita 4ooo-6ooo lucsi, morcov, patrunjel, telina, marar, salata spanac, ridichi si altele.

Putin pretentioase la lumina, necesita 2ooo-3ooo lucsi, plantele perene, ceapa verde, sfecla pentru frunze, macrisul si altele.

Nepretentioase , nu necesita luminaa pentru formarea partilor comestibile, andivele, sparanghelul, ciupercile, cardonul, telina de pitiol.

Speciile din prima grupa se vor cultiva în zonele cele mai favorabile din sudul tarii, primavara mai târziu sau vara, iar pentru cultura lor în sere se vor aplica tehnologii speciale. Plantele mai putin pretentioase se pot cultiva în partea nordica a tarii pe terenuri cu expozitie mai putin corespunzatoare, primavara devreme si toamna mai târziu. Iarna în sere se pot folosi drept culturi secundare în culturile asociate sauintercalate de legume.

Plantele din grupaspeciilor nepretentioase la luminap necesita cultivarea la întuneric, în locuri special amenajate, cum ar fi ciupercile, sau efectuarea lucrarii de etiolare a organelor comestibile ca în cazul obtinerii lastarilor de sparanghel, petiolilor de cardon si telina, inflorescentelor de conopida, tulpinilor de praz so la fortarea cicorii pentru obtinerea anghivelor.

În lipsa luminii, partile eliolate ale plantelor prezinta sesuturi cu celule mari si membrane subtiri, sunt mai fragede, mai suculente, au un gust mai placut, un continut mai redus în substante amare si mai ridicat în aminoacizi.

În cadrul exigentelor generale ale speciei fata de intensitatea luminii, apar diferente în anumite fenofaze. Deosebit de pretentioase sunt plantele imediat dupa rasarire, în faza de rasad, cresterilor active, la îmbobocire, înflorire, acumularea substantelor de rezerva. Aceste pretentii se reduc la germinarea semintelor, cu exceptia unor specii ca salata, telina , morcovul, care germineaza mai bine în prezenta luminii, si în faza de repaus vegetativ la speciile bienale si perene.

Preview document

Influența Luminii asupra Creșterii și Dezvoltării Plantelor Legumicole - Pagina 1
Influența Luminii asupra Creșterii și Dezvoltării Plantelor Legumicole - Pagina 2
Influența Luminii asupra Creșterii și Dezvoltării Plantelor Legumicole - Pagina 3
Influența Luminii asupra Creșterii și Dezvoltării Plantelor Legumicole - Pagina 4
Influența Luminii asupra Creșterii și Dezvoltării Plantelor Legumicole - Pagina 5
Influența Luminii asupra Creșterii și Dezvoltării Plantelor Legumicole - Pagina 6
Influența Luminii asupra Creșterii și Dezvoltării Plantelor Legumicole - Pagina 7
Influența Luminii asupra Creșterii și Dezvoltării Plantelor Legumicole - Pagina 8
Influența Luminii asupra Creșterii și Dezvoltării Plantelor Legumicole - Pagina 9
Influența Luminii asupra Creșterii și Dezvoltării Plantelor Legumicole - Pagina 10
Influența Luminii asupra Creșterii și Dezvoltării Plantelor Legumicole - Pagina 11
Influența Luminii asupra Creșterii și Dezvoltării Plantelor Legumicole - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Influenta Luminii asupra Cresterii si Dezvoltarii Plantelor Legumicole.doc

Alții au mai descărcat și

Podgoria Cotnari cu Soiurile Feteasca Alba si Muscat Ottonel

1. MEMORIU DESCRIPTIV (TEMA PROIECTULUI) 1.1 Scopul proiectului Înfiinţarea şi întreţinerea unei plantaţii de viţă de vie pe suprafaţa de 16ha cu...

Fertilizarea Solului

Capitolul 1 Chimizarea agriculturii în contextul societăţii contemporane Problema care a preocupat şi preocupă pe numeroşi specialişti şi pe...

Nutritia Minerala a Plantelor

Nutritia minerala a plantelor este un proces fiziologic de aprovizionare a plantelor cu substante nutritive. Altfel spus: Nutritia (plantelor) –...

Sistemul legumicol

Sistemul legumicol si metodele de cultura Sistemul legumicol sau legumicultura reprezintă o știință ce are la bază studierea plantelor...

Pregatirea Substratului Nutritiv in Vederea Producerii Rasadurilor

Argument Floricultura, este una din ramurile hoticulturii care se ocupa cu studiul cerintelor plantelor floricole fata de factorii de medii, al...

Înmulțirea Vegetativă a Plantelor Floricole

Înmultirea vegetativa a plantelor floricole Înmultire vegetativa se bazeaza pe însusirea unor parti sau fragmente de planta de a reface întreaga...

Rolul Microelementelor in Nutritia Plantelor

NUTRIȚIA MINERALĂ A PLANTELOR Substanţele organice complexe ce alcătuiesc corpul plantelor şi asigură buna desfăşurare a proceselor fiziologice...

Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor

Cap.1. Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor – INCS – din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale este...

Ai nevoie de altceva?