Influenta Luminii asupra Cresterii si Dezvoltarii Plantelor Legumicole

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Influenta Luminii asupra Cresterii si Dezvoltarii Plantelor Legumicole.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof.Dr.Ing.Viorel Berar

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

INFLUENTA LUMINII ASUPRA CRESTERII SI DEZVOLTARII PLANTELOR LEGUMICOLE

Lumina este un factor determinant în viata plantelor legumicole asupra carora actioneaza prin parametrii specifici intensitate, durata, compozitie spectrala.Variatiile acestor parametrii nu se pot dirija decât într-o masura foarte mica, lumina este considerata un factor limitativ pentru cultura plantelor.

Lumina este foarte importanta pentru voata plantelor pentru ca ea reprezinta suportul energetic al fotosintezei si structurii anatomice, conditionând procesele de morfogena si orgogeneza al plantelor. Numeroase procese metabolice si fiziologice din plante sunt influentate de lumina, sinteza pigmentilor, a glucidelor, proteinelor, vitaminelor, enzimelor, închiderea si deschiderea stomatelor, respiratia , transpiratia, formarea elemenmtelor de rod.

Pentru practica legumicola, cunoasterea relatiilor plantelor de lumina cu lumina are o deosebita importanta înzonarea culturilor, stabilirea epocilor optime de înfiintare a culturilor în câmp si spatii protejate în vederea esalonarii productiei.

Întocmirea schemelor de culturi succesive si asociate, procesul de productie a rasadurilor, stabilire schemelor de înfiintare a culturii si a desemii optime a plantelor, obtinerea unor produse de calitate superioara.

Intensitatea luminii este un parametru determinat de valoarea radiatiei solare, înaltimea soarelui si de unghiul se incidenta al razelor, fiind mai redusa când acesta este mai mic.

Intensitatea luminii influenteaza puternic durata si ritmul de desfasurare al proceselor fiziologice, cresterea plantelor. Cu cât lumina este mai intensa, creste viteza reactiilor chimice la nivelul celulelor si procesele fiziologice din plante se desfasoara mai rapid.

Plantele leguminoase cresc si se dezvolta cel mai bine la o intensitate a luminii de 2o-3oo mii de lucsi. La majoritatea speciilor, pe masura ce intensitatea luminii creste, pâna la nivelul de 50 de licsi, curba fotosintezei are o alura ascendenta, apoi ramâne constanta pâna la o suta mii de lucsi si scade brusc peste aceasta valoare denumita ,saturasie luminoasa,,.

Cunoasterea nivelului minim al intensitatii luminii de la care începe activitatea fiziologica pentru fiecare specie. La alegerea zonelr de cultuta, stabelirea epocilor de înfiintare a culturilor în câmp si sere, alegerea speciilor în culturile asociate, aplicarea unor lucrari de îngrijire.

Clasificarea plantelor leguminoase, pretentioase la lumina, necesita minimum 8ooo lucsi, din care fac parte tomate, ardei vinete, bame, fasole, castraveti , pepeni galbeni, castraveti.

Mediu pretentioase la lumina, care necesita 4ooo-6ooo lucsi, morcov, patrunjel, telina, marar, salata spanac, ridichi si altele.

Putin pretentioase la lumina, necesita 2ooo-3ooo lucsi, plantele perene, ceapa verde, sfecla pentru frunze, macrisul si altele.

Nepretentioase , nu necesita luminaa pentru formarea partilor comestibile, andivele, sparanghelul, ciupercile, cardonul, telina de pitiol.

Speciile din prima grupa se vor cultiva în zonele cele mai favorabile din sudul tarii, primavara mai târziu sau vara, iar pentru cultura lor în sere se vor aplica tehnologii speciale. Plantele mai putin pretentioase se pot cultiva în partea nordica a tarii pe terenuri cu expozitie mai putin corespunzatoare, primavara devreme si toamna mai târziu. Iarna în sere se pot folosi drept culturi secundare în culturile asociate sauintercalate de legume.

Plantele din grupaspeciilor nepretentioase la luminap necesita cultivarea la întuneric, în locuri special amenajate, cum ar fi ciupercile, sau efectuarea lucrarii de etiolare a organelor comestibile ca în cazul obtinerii lastarilor de sparanghel, petiolilor de cardon si telina, inflorescentelor de conopida, tulpinilor de praz so la fortarea cicorii pentru obtinerea anghivelor.

În lipsa luminii, partile eliolate ale plantelor prezinta sesuturi cu celule mari si membrane subtiri, sunt mai fragede, mai suculente, au un gust mai placut, un continut mai redus în substante amare si mai ridicat în aminoacizi.

În cadrul exigentelor generale ale speciei fata de intensitatea luminii, apar diferente în anumite fenofaze. Deosebit de pretentioase sunt plantele imediat dupa rasarire, în faza de rasad, cresterilor active, la îmbobocire, înflorire, acumularea substantelor de rezerva. Aceste pretentii se reduc la germinarea semintelor, cu exceptia unor specii ca salata, telina , morcovul, care germineaza mai bine în prezenta luminii, si în faza de repaus vegetativ la speciile bienale si perene.

Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Luminii asupra Cresterii si Dezvoltarii Plantelor Legumicole.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA A BANATULUI TIMISOARA FACULTATEA DE HORTICULTURA