Intretinerea unei Plantatii de Vita de Vie

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Intretinerea unei Plantatii de Vita de Vie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Cosmulescu Sina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

In Romania, suprafata totala cultivata cu vita-de-vie nobila si hibrida este de 178.100 ha, inregistrata in registrul plantatiilor de vita-de-vie. Costurile de infiintare si intretinere a unui hectar de vita-de-vie nobila pina la intrarea pe rod in cel de-al patrulea an sint estimate la 22.000 euro, aceste costuri reprezentînd pregătirea terenurilor, plantarea viţelor altoite, instalarea mijlocului de susţinere şi lucrările de întreţinere a solului şi a plantaţiei nou înfiinţate pînă la intrarea pe rod din anul IV, sprijinul financiar pe care il poate primi un viticultor din fondurile Uniunii Europene (UE) si din bugetul national fiind de circa 60 la suta din aceste cheltuieli. In UE, pentru abandonul soiurilor hibride si reconversie, sprijinul financiar este situat intre 5.000 si 8.000 de euro/hectar.

În conformitate cu normele UE, şi comercializarea soiurilor hibride a fost interzisă. „Vor fi permise doar soiurile nobile. Producerea celor hibride nu este interzisă, însă este permisă producerea acestora doar pentru consumul propriu. Pentru a produce şi a vinde un vin, trebuie autorizaţie pentru plantarea, replantarea şi defrişarea viţei de viţei.

Ingrijirea vitei de vie in primul an de la plantare

Vita de vie plantata pe langa casa poate fi pe tulpini joase sau pe tulpini semiinalte si inalte.

Vita de vie condusa clasic, adica pe tulpini joase (reduse la simpla buturuga) se cultiva in zonele unde temperaturile din timpul iernii scad sub -20...22 grade Celsius, fiind necesara protejarea prin ingropare in timpul iernii.

Vita de vie cu tulpini semiinalte (0,7 m) si inalte (1-1,5 m) se pot cultiva in zonele unde temperatura din timpul iernii nu scade sub limita de rezistenta, in general de -18...20 grade Celsius.

Lucrari ce se aplica dupa plantarea vitei de vie joase

Mobilizarea solului

Dupa plantare, se recomanda sa se faca o maruntire a pamantului la adancimea de 18-20 cm, cu sapa sau prin aratura. In timpul verii mobilizarea superficiala a solului consta in efectuarea prasisului cu sapa sau cu prasitoarea, ori de cate ori este nevoie pentru distrugerea buruienilor. Afanarea si mobilizarea solului se face pe o adancitura de 6-8 cm.

Controlul aparitiei si cresterii lastarilor de vita de vie

La circa 2-3 saptamani dupa plantare, daca lastarii nu apar uniform si in masa la suprafata solului, se desfac musuroaiele, numai cu mana introdusa la baza musuroiului si corditei, lasand pamantul sa cada in bucati mici intre degete, dupa care musuroaiele se refac.

Spargerea crustei de la suprafata musuroiului

Aceasta lucrare se face dupa fiecare ploaie, o data cu aceasta inlaturandu-se bulgarii prea mari din fata lastarilor si reducandu-se din grosimea musuroiului, cand e prea mare. Se administreaza insecticide, in cazul atacului de viermi, etc.

Copcitul vitei de vie

Copcitul prezinta importanta deosebita in primii ani de viata ai vitelor de vie, deoarece de aceasta operatie depinde consolidarea organismului plantei si obtinerea unei plantatii uniforme si bine incheiate.

Practic, copcitul se efectueaza astfel:

- se face o gropita (copca) in jurul vitei, astfel incat punctul de altoire sa fie bine scos in evidenta;

- cu un briceag sau cosor bine ascutit se suprima de la punctul de insertie toate radacinile de suprafata, date din altoi si din nodurile superioare ale portaltoiului.

Nesuprimarea acestor radacini duce cu timpul la separatrea altoiului de portaltoi, fiecare tinzand sa traiasca pe radacini proprii. Cum radacinile emise din altoi sunt sensibile la filoxera, ele sunt repede distruse si, de aici, aparitia golurilor in plantatii. Pana la varsta de 5 ani se recomanda cate doua copciri pe an, respectiv primavara si catre sfarsitul verii, facand exceptie anul intai si doi de la plantare, cand copcitul se va face in lunile iulie si august.

Fisiere in arhiva (1):

  • Intretinerea unei Plantatii de Vita de Vie.doc