Inul, Canepa si Bumbacul - Principalele Plante Textile

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Inul, Canepa si Bumbacul - Principalele Plante Textile.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 37 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Neculai Andreiasi

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

INTRODUCERE

Principalele plante textile sunt: bumbacul, inul si canapa.

Bumbacul este o plantă tehnică ca şi inul, face parte din familia Malvaceae care se prezintă sub formă de tufe, seminţele bumbacului sunt toxice, prin conţinutul de 1,5 % Gosypol. Bumbacul este un material foarte folositor pentru a obţine îmbrăcăminte. Are mai multe proprietati printre care se numara si luciul. Bumbacul are luciu mat; culoarea: in general la bumbac culoarea este alba, galbuie. Ca şi bumbacul sunt mai multe materiale care au luciu. Unele dintre ele ca si mătasea au luciul mai evident sau altele au un luciu slab (cânepa şi inul). Culoarea bumbacului depinde de felul pigmenţilor naturali.

Inul (Linum) face parte din familia Linaceae cu cca. 200 de varietăţi. Este o plantă perenă se prezintă sub formă de tufe, fiind o plantă textilă ca şi bumbacul.

Cânepa are cea mai mare capacitate de industrializare dintre toate plantele tehnice: nimic nu se aruncă, totul e valorificat, iar produsele obţinute sunt folosite de la fabricarea banalei funii până în industria cosmetică sau auto. După cultivarea cu cânepă, terenul devine în anul urmator propice cultivării cerealelor deoarece cânepa ucide buruienile. De asemenea, cantitatea de îngrăşământ chimic necesară unei producţii bune este mult mai mică decat la alte culturi.

CAPITOLUL I – BUMBACUL

Bumbacul face parte din familia Malvaceae, genul Gossypium cu mai multe specii, din care în tara noastra se cultiva Gossypium hirsutum( Lf=20-35 mm).Alte soiuri de bumbac sunt: Herbacom(Lf=17-26 mm) si Barbadensis(Lf=30-51 mm). Planta se prezinta cu o tulpina semiînalta, din care pornesc ramuri vegetative si fructifere Pe ramificatiile fructifere se dezvolta flori si apoi capsule (fructele) cu 4 – 6 seminte al caror epiderm produc fibra bruta ce se recolteaza; seminţele bumbacului sunt toxice, prin conţinutul de 1,5 % Gosypol. Bumbacul este materie prima de baza pentru industria textila.

Bumbacul are mai multe proprietati printre care se numara si : luciul( bumbacul are luciu mat), culoarea(in general la bumbac culoarea este alba, galbuie), lungimea(fibre scurte:la bumbac, la in canepă, filament), higroscopicitatrea.

Bumbacul este o fibra moale ce creste in jurul semintelor plantei de bumbac. Fibrele sunt folosite pentru realizarea unor tesaturi usoare, fine si care permit pielii sa respire. Odata ce sunt indepartate urmele de ceara si proteina, ceea ce ramane este un polimer natural de celuloza pura. Aceasta celuloza este aranjata in asa fel incat da bumbacului proprietati unice de rezistenta, durabilitate si absorbtie.

Fiecare fibra de bumbac este compusa din 20 pana la 30 straturi de celuloza. Principalele utilizari ale bumbacului sunt in industria textila (tricourile si blugii sunt cele mai comune haine din bumbac), dar si pentru plase de pescuit, filtre de cafea, corturi si coperti de carte. Din semintele de bumbac ramase dupa prelucrare se realizeaza un ulei vegetal care poate fi consumat de oameni.

Fibrele sunt recoltate cand capsulele (ajunse deja la maturitate) sunt mai mult sau mai putin larg deschise si sunt separate, de obicei, de acestea cand se afla inca pe planta.

Bumbacul este capabil sa absoarba o cantitate relativ importanta de lichide, fiind un material format din fibre elastice de bumbac scurte si subtiri. Este folosit pentru pansamente sau in diferite procese tehnice.

Este o planta a carei origine se pierde in timp - se cultiva pe valea Indusului cu 3 000 ani i.H. De asemenea, este considerat unul dintre cele mai sanatoase tesaturi, bine suportat de piele.

Industria bumbacului prezinta o mare importanta datorita numeroaselor intrebuintari ale bumbacului si costului mai convenabil implicat, in comparatie cu al altor materii prime.

Este, uneori, amestecat cu fire si fibre chimice, obtinandu-se produse "tip bumbac". In cadrul industriei bumbacului functioneaza filaturi, tesatorii si intreprinderi pentru producerea atei.

Bumbacul este prelungirea epidermica unicelulara a cojii semintelor plantei.

Repriza fibrelor (continut de apa legal admis in tranzactiile comerciale este de 8,5%)

Materialele textile din bumbac confera proprietati igienice sanitare bune.

Importanta reprizei consta in aceea ca ajuta la recalcularea masei comerciale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Inul, Canepa si Bumbacul - Principalele Plante Textile.doc

Alte informatii

Referatul prezinta informatii despre principalele plante textile (inul, canepa si bumbacul).