Lepidoptere

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Lepidoptere.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 1 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE

Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in nordul Americii. In tara noastra se intalneste frecvent in toate regiunile de la ses si de la munte.

Descriere.

Fluturele are corpul negru acoperit cu perisori albi-galbui. Aripile anterioare si posterioare sunt de culoare alba, prevazute cu macule negre (dimorfism sexual). La femela, aripile anterioare prezinta o macula neagra in varful superior, doua macule rotunde in mijlocul campului si una alungita pe marginea posterioara, iar aripile posterioare au cate o macula neagra numai pe marginea lor anterioara. La mascul, aripile anterioare prezinta o singura macula neagra in unghiul extern, iar cele posterioare sunt prevazute cu cate o macula punctiforma pe marginea anterioara. Anvergura aripilor variaza intre 50-65mm, masculii fiind mai mici decat femelele.

Oul de 1,10-1,25 mm lungime, are forma conica de culoare galbena, cu striatii longitudinale.

Larva in primul stadiu este de culoare galbena-cenusie, cu capul negru , iar in ultimul stabiu are culoarea verde sau galben-verzuie, cu puncte negre. Corpul este acoperit cu perisori albiciosi si prezinta dorsal o dunga longitudinala, iar lateral doua dungi mai late, de culoare galbena. Lungimea corpului larvei variaza intre 40-50 mm.

Pupa este carenata, de culoare cenusie sau galbena-verzuie, maculata cu negru.

Biologie.

Aceasta insecta ierneaza in stadiul de pupa pe trunghiurile arborilor sau arbustilor, pe peretii caselor, pe garduri, pe stalpi etc. Fluturii apar in majoritatea regiunilor la sfarsitul lunii aprilie sau in luna mai si se hranesc cu nectarul diferitelor flori. Zborul lor este diurn, fiind mai activi in orele calduroase ale zilei. Deseori se aduna in grupe mari in locuri ferite de curenti sau in jurul ochiurilor ferite de apa. Depunerea de oua are loc in grupe de 15-20, pe partea inferioara a frunzelor de varza, conopida sau alte crucifere. Ponta este mult esalonata, mai ales in regiunile submontane. Prolificitatea unei femele este de 200-300 oua. In functie de conditiile climatice, incubatia variaza intre 6-14 zile. Larvele aparute, in primele ore stau nemiscate, apoi incep sa se hraneasca cu tesuturile foliare. Evolutia lor dureaza 3-4 saptamani, in care perioada naparlesc de 4 ori. Ajunse la maturitate, la sfarsitul lunii iunie, ele parasesc plantele de hrana si migreaza in diferite locuri ( pe garduri, pe diferiti arbori, pe ziduri etc.), unde se transforma in pupe. De regula pupele acestui fluture se gasesc in pozitie verticala, fiind fixate de suporturi cu fire de matase. Durata stadiului de pupa variaza intre 10-21 zile. Fluturii apar in luna iulie si dau nastere la a doua generatie.

Fluturele alb al verzei are in regiunile noastre 2-3 generatii anuale; ultima se dezvolta mai ales pe varza tarzie.

La acest daunator se cunosc un mare numar de paraziti animali si vegetali, care in unii ani impiedica inmultirea lui in masa. Printre entomofagii care prezinta cea mai mare importanta in distrugerea larvelor mentionam: viespea Apanteles Glomeratus L. (Hymenoptera- Braconidae) si musca Tachina Larvarum L. (Diptera- Larvivoridae), iar la pupe, viespea Pteromalus puparum L. ( Hymenoptera – Chalcididae); aceste specii pot parazita in unii ani pana la 80-90% din larve si pupe. De asemenea, larvele sunt distruse uneori in mare masura si de unele epizootii ( flaserii).

Dauna.

Fluturele alb al verzei poate produce pagube mari la culturile de crucifere si in special la varza si conopida. La aparitie omizile stau grupate, rozand numai epiderma inferioara si parenchimul frunzelor. Mai tarziu, ele se raspandesc si rod toate frunzele, nelasand decat nervurile mai groase.

Combatere.

In combaterea fluturelui alb al verzei, cele mai bune rezultate se obtin prin aplicarea tratamentelor chimice cu urmatoarele produse: Sumithion 50 CE (0,1%), Carbetox 37CE (0,4%), Sinoratox 35 CE (0,15%), Metation 50 CE (0,2%), Dipterex 80 PS (0,2%), Hostathion 40 CE (0,1%), Carbaril 50 PU (0,15%), Ekamet 50 CE (0,07%), Dimilin 25 PU (0,06%). Rezultate bune se obtin de asemenea si prin aplicarea tratamentelor cu biopreparate ( Thuringin PU-0,3%, Dipel PU-0,2%, Bactospeine PU-0,25%) si cu produse piretroide ( Decis 2,5 CE-0,04%, Ambush 25 CE-0,05 %, Ripcord 40 CE-0,06%, Sumicidin 20 CE-0,05%). Tratamentele trebuie executate, pe cat posibil, impotriva larvelor din primele stadii, deoarece cele mai in varsta sunt mai rezistente la insecticide. Orice tratament chimic va fi oprit inainte de invelirea verzei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Lepidoptere.doc