Managementul Afacerilor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Managementul Afacerilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Condei Reta

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Istoric-SC.MOL ROMANIA PETROLEUM PRODUCTS SRL

1993 – Grupul MOL (cu sediul in Ungaria) decide extinderea regionala, inclusiv in Romania

1994 – Se infiinteaza o societate mixta Carrier-MOL

Sediul companiei este stabilit la Arad, activand in domeniul lubrifiantilor.

1995 – Se deschide prima benzinarie MOL in Romania, in regim de franciza

Firma isi schimba denumirea in MOL Romania.

1997 – Este achizitionata firma AMOCO Romania

In urma achizitiei, reteua MOL include 12 statii, iar pana la sfarsitul anului sunt inaugurate alte 9 statii. Se infiinteaza un sediu al departamentului carburanti in Bucuresti. Are loc o unificare partiala a activitatilor de la Arad si Bucuresti.

1998 – MOL isi dezvolta activitatea in tara noastra

Se deschid alte 16 benzinarii MOL in Romania.

2000 – Sediul central al companie este tranferat la Cluj-Napoca

Aceasta decizie este insotita de crearea unei structuri organizatorice noi.

2001 - MOL isi consolideaza dezvoltarea in Romania

Compania isi defineste strategia de dezvoltare pe termen lung.

2002 – MOL lanseaza servicii destinate persoanelor juridice

Cardurile de carburant MOL Gold si MOL Silver sunt puse la dispozitie companiilor din Romania.

2003 –Karoly Robak preia conducerea MOL Romania

De asemenea, MOL Romania isi extinde reteaua de benzinarii prin semnarea unui contract intre Grupul MOL si Shell Romania. Astfel, intr-o prima etapa MOL preia 23 de benzinarii din reteaua Shell.

2004 – Are loc semnarea parteneriatului intre MOL Plc. si Royal Dutch/Shell Group

2005 – Compania lanseaza un program de modernizare a retelei de benzinarii

MOL investeste aproximativ 1 milion de euro in modernizarea benzinariilor achizitionate in 2004.

Incepand cu 1 aprilie, Shell Romania devine parte a Grupului MOL sub denumirea de MOL Ro Comert.

Sunt lansate: platforma MultiBonus de fidelizare a clientilor persoane fizice (unica pe piata) precum si carburantii EVO Benzina si EVO Diesel (EURO 5).

2006 – Zsolt Szalay devine CEO MOL Romania

De asemenea, Grupul MOL anunta incheierea unei tranzactii cu Petrom, prin care, in scopul eficientizarii retelei si a pentru o acoperire teritoriale optima, 30 de statii MOL sunt vandute catre Petrom in paralel cu achizitionarea altora 11, provenind de la Petrom.

MOL Romania lanseaza programul de responsabilitate sociala “Pot ajuta? – Teatrul pe roti” destinat sustinerii teatrelor si festivalurilor de arta, prin care subventioneaza consumul de carburant aferent organizarii unor astfel de manifestari. In plus, alaturi Fundatia pentru Parteneriat este lansat un program de plantare si amenajare a spatiilor verzi din judetul Harghita.

2007 – Se pune accent pe optimizarea retelei de benzinarii

Se finalizeaza procesul de trecere a benzinariilor la platforma de operare prin dealeri: CODO – Company-Owned-Dealers-Operated.

In plus, este largit portofoliu de servicii destinate persoanelor juridice posesoare de carduri de carburanti MOL, prin lansarea rambursarii TVA pentru cheltuielile efectuate cu deplasarile in strainatate in interes de afaceri.Cardurile de carburant MOL Gold emise de MOL Romania sunt acceptate la plata in Ungaria, Slovacia, pe langa tara noastra.

Diviziile de Lubrifianti, Petchem (polipropilena si polietilena) si Wholesale (vanzari en-gros) obtin rezultate foarte bune.

2008 – Compania incheie parteneriate strategice

A fost discutata la Bucuresti initiativa NETS (“New Europe Transmission System”), menita sa creeze o retea independenta, integrata regional, de transport de gaze din Europa Centrala si de Sud-Est, prin cooperarea dintre cele mai importante companii din domeniu. Evenimentul a fost gazduit de Transgaz (Romania). Ceilalti participanti au fost reprezentanti ai: BH-Gas (Bosnia Herzegovina), GEOPLIN PLINOVODI (Slovenia), MOL Natural Gas Transmission (Ungaria), OMV GAS (Austria), Plinacro (Croatia) si Srbijagaz (Serbia). Conceptul NETS a fost initiat in decembrie 2007 de MOL Natural Gas Transmission.

MOL Romania si Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (U.N.T.R.R.) au încheiat un parteneriat prin care compania petroliera ofera conditii comerciale speciale membrilor Uniunii, pe baza cardurilor de carburanti MOL Gold si MOL Silver.

A inceput implementarea celui mai nou standard de design al benzinariilor MOL. Noile elemente vizuale dinamice exprima ideea ca MOL este un brand durabil si invovativ cu o perspectiva moderna. Logo-ul MOL plasat pe totem are un nou design care presupune utilizarea unor contururi rotunjite in locul celor rigide, indicand o evolutie clara a brandului. Sistemul de iluminare se bazeaza pe o tehnologie moderna si inovativa tip LED, ce reduce atat costurile pentru iluminat cu 30%.

2009- MOL Romania isi extinde activitatile de implicare in viata comunitatii

Programului "Spaţii verzi" i-a fost adaugata o noua componenta, ce are ca scop promovarea ariilor naturale protejate din Romania. In plus, platforma “Pot ajuta”, construita initial pentru sprijinirea tinerilor sportivi, se adreseaza incepand cu acest an si artistilor. Preocuparile MOL in domeniul implicarii au fost extinse prin finantarea unor proiecte de terapie prin arta sau emotionala in beneficiul copiilor cu deificiente, cu boli cronice sau in curs de recuperare dupa afectiuni grave.

In ceea ce priveste business-ul companiei, MOL si Lafarge au semnat un acord pe 3 ani, prin care MOL se angajeaza sa furnizeze motorina conform cu standardele Euro 5, care integreaza 4% biocomponenti, pentru toate activitatile Lafarge in Romania: ciment, agregate si betoane si gips.

De asemenea, a fost extinsa reteaua de acceptare a cardurilor MOL Gold si in Austria. Astfel, aceste carduri pot fi folosite in Romania, Ungaria, Slovacia, Slovenia si Austria.

2010- Szabolcs Ferencz a fost numit la conducerea MOL Romania

Obiectul de activitate

Modelul de afaceri al MOL Romania se bazeaza pe eficienta si loialitate.

Reteaua noastra include 126 de benzinarii, care functioneaza pe baza plaformei operationale CODO (company owned, dealer operated).

Disponibilitatea in privinta oportunitatilor de extindere prin achizitii sau investitii greenfield, precum si optimizarea printr-o acoperire teritoriala cat mai buna fac din MOL una dintre cele mai dinamice si adaptabile companii petroliere de pe piata romaneasca.

In pofida mediului economic dificil, cota de piata a MOL Romania s-a mentinut in 2009 la acelasi nivel comparativ cu 2008, respectiv 11%. In acelasi timp, vanzarile de carburanti in litri au scazut cu 5%.

Cifra de afaceri a companiei a fost de 450 de milioane EUR, in scadere cu 23% fata de cea inregistrata in 2008. Aceasta dinamica s-a datorat in special deprecierii monedei nationale fata de Euro, dar si declinului general de pe piata carburantilor din Romania (mai ales pe segmentul cardurilor de carburant) si optimizarii retelei de benzinarii.

In 2009, vanzarile de carburant catre companii (segmentul corporate) au fost cele mai afectate de recesiunea economica. Acestea au fost cu peste 10% mai mici decit in 2008, procent care se incadreaza in tendinta generala a pietei de referinta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Afacerilor.doc