Masini Horticole

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Masini Horticole.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Tonea Cornelia

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

Pluguri cu destinaţie specială.2
Freze agricole.4
Maşini de semănat şi maşini de plantat .….6
Aparate de stropit.9
Maşini de recoltat bulboase.10
Maşini pentru condiţionarea şi păstrarea produselor horticole.11
Bibliografie.14

Extras din document

Pluguri cu destinaţie specială

Plugurile sunt maşini de lucru utilizate pentru efectuarea lucrării fundamentale a solului, arătura, la diferite adâncimi, în funcţie de destinaţie, pentru a crea condiţii favorabile culturii plantelor. Unele pluguri au alt domeniu de utilizare decât arătura (deschis canale de irigaţii, despicat biloane, defrişat, drenaj, etc.).

Plugurile se clasifică după mai multe criterii: destinaţie, adâncime de lucru, forma organului de lucru, felul de acţionare şi modul de ataşare la tractor.

După destinaţie sunt: pluguri cu destinaţie generală şi pluguri cu destinaţie specială şi pluguri pentru altă destinaţie decât arătura.

Plugurile cu destinaţie specială sunt utilizate să execute arăturile destinate unui anumit scop determinat şi efectuează lucrarea în condiţii specifice.

Plugurile cu destinaţie specială sunt:

- plugurile reversibile;

- pluguri pentru livezi;

- pluguri pentru vie;

- pluguri pentru desfundat.

Plugurile reversibile

Sunt destinate să execute lucrarea de arat pe terenuri plane şi pe terenuri în pantă cu răsturnarea brazdei spre dreapta ( la dus ) şi spre stânga ( la întors ). Cele destinate a lucra în agregat cu tractoare de putere mare se utilizează cu mare eficienţă. Un plug reversibil este alcătuit dintr-un cadru fix pe care se montează dispozitivul de ataşare la tractor şi un cadru mobil pe care se montează 2 grupe de organe de lucru ( trupiţe, antetrupiţe, cuţite de plug ). Cadrul mobil se poate roti faţă de cadrul fix, rotire ce se execută la sfârşitul fiecărei curse de lucru. Pe cadrul mobil se montează atât antetrupiţele dacă plugul este echipat cu astfel de organe, cât şi roţi de limitare a adâncimii de lucru, precum şi cuţitul de plug. Legătura dintre cadrul mobil şi cadrul fix se realizează prin intermediul unui mecanism de revărsare care asigură rotirea cadrului mobil la întoarcerea agregatului la capete. Rotirea de la sine a cadrului mobil este oprită de un mecanism de zăvorâre care este comandat de către utilizator odată cu comanda mecanismului de reversare. Exemplu de plug reversibil: PRP-4-25.

Plugurile pentru livezi

Sunt destinate pentru executarea arăturilor între rândurile de pomi la adâncimea de 15-20 cm. Construcţia acestor pluguri este caracterizată prin faptul că permite dezaxarea plugului faţă de tractor în scopul de a se apropia mai mult sau mai puţin de tulpinile pomilor, iar adâncimea de lucru se poate regla pentru fiecare trupiţă în parte, astfel încât trupiţele din apropierea pomilor pot lucra la o adâncime mai mică, iar cele de pe mijlocul intervalului dintre rânduri la o adâncime mai mare. Exemplu de plug pentru livezi: PDL-5-25.

Pluguri pentru vie

Sunt destinate pentru executarea arăturilor între rândurile de viţă de vie, în scopul semiîngropării şi a semidezgropării viei, prăşitul şi lucrări de afânare. Pentru efectuarea acestor lucrări sunt echipate cu următoarele organe de lucru: trupiţe simple cu răsturnarea brazdelor spre stânga, trupiţe simple cu răsturnarea brazdelor spre dreapta, trupiţe duble cu răsturnarea simultană a două brazde, organe de lucru pentru prăşit, pentru afânare şi pentru fertilizare. Exemplu de plug pentru vie: PCV-1,6 sau 1,8.

Pluguri pentru desfundat

Aceste pluguri sunt destinate să execute arături de desfundare la adâncimi de 50-80 cm în vederea pregătirii terenurilor pentru plantarea viţei de vie, pomilor, etc. Plugurile de desfundat lucrează în agregat cu tractoare de putere mare, fiind realizate în construcţie obişnuită sau balastiere. Un tip constructiv de plug balastier este PBR-60, sau PBR-80.

Fisiere in arhiva (1):

  • Masini Horticole.doc