Metale Toxice in Produse Cerealiere

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Metale Toxice in Produse Cerealiere.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

METALE GRELE.DEFINIŢIE.GENERALITĂŢI.3
PRINCIPALELE METALE GRELE.5
SURSE DE CONTAMINARE CU METALE GRELE.8
LEGISLAŢIA PRIVIND METALELE GRELE.9
INCIDENŢA METALELOR GRELE ÎN PRODUSELE CEREALIERE.11
FACTORII CARE DETERMINĂ ACUMULAREA DE METALE GRELE.12
DOZAREA METALELOR GRELE DIN PRODUSE ALIMENTARE PRIN SPECTROSCOPIE DE ABSORBŢIE ATIMICĂ.13
DISPOZITIVUL DE ATOMIZARE PENTRU DETERMINAREA MERCURULUI.14
BIBLIOGRAFIE.15

Extras din document

METALE GRELE.DEFINIŢIE.GENERALITĂŢI

Aşa cum se ştie,viaţa nu ar fi putut evolua fără intervenţia ionilor metalici(Fe,Cu,Zn,etc.),dar aceştia în concentraţii mari pot deveni toxici pentru organismul uman.Problemele legate de prezenţa în mediul înconjurător a elementelor metalice,necesită un interes din ce în ce mai crescut.Originea acestor elemente este cel mai adesea greu de precizat.Metalele sunt compuşi naturali ai scoarţei terestre.Ele nu pot fi descompuse sau distruse.Ajung în corpul nostrum intr-o cantitate foarte mică,odată cu mâncarea,apa potabilă şi aerul.Ca şi elemente esenţiale,unele metale,ca de exemplu cupru,seleniu şi zinc,sunt vitale în menţinerea metabolismului corpului uman.

Metalele in cantităţi foarte mici sunt necesare tuturor formelor vitale.Ele pătrund în celula vie sub formă de cationic,dar înglobarea lor este strict regulată,deoarece in cantităţi mari practice toate metalele sunt toxice.Divizarea metalelor in necesare,neuter şi toxice poate fi inexactă şi deseori induce in eroare,deoarece toate elementele necesare în doze mici devin toxice şi foarte toxice în doze mari.Diferenţa între concentraţiile în care sunt folosite şi in care sunt dăunatoare poate fi uneori foarte mică.

Din punct de vedere al rolului şi concetraţiei în organism ionii metalici se clasifică in mai multe grupe:

1. macroelemente,cum sunt Na,K,Ca,Mg,ce se gasesc în concentraţii mari,esenţiale şi pe care,în mod normal,omul le poate menţine la nivele fiziologice prin utilizarea sistemelor homeostazice.

2. microelemente esenţiale,ce se găsesc în organisme în concentraţii sub 0,01% cuprinzând:Fe,Zn,Cu,Co,Ni,Cr,Mo,Mn,V,Se,I,Si,Al,Sn,Li.

3. microelemente posibil esenţiale,cum sunt:Ba,Br,Rb,Sr,As,Ge,Ti.

4. elemente toxice,cum sunt:Pb,Hg,Cd,U.

Aceste metale sunt larg şi uniform răspândite în mediul ambiant,astfel încat asimilarea lor de către plante este inevitabilă.

Din punct de vedere agrochimic,metalele grele reprezintă acele elemente chimice cu caracter electropozitiv care au,în stare elementară,densitatea mai mare decât 5g/cm cub.Acestor metale:Fe,Mn,Cu,Zn,Pb,Cd,Cr,Co,Ni,le este asociată şi potenţiala toxicitate în plante.Cu excepţia Fe,care este prezent în sol în cantităţi ridicate,restul elementelor sunt în sistemul apă-sol-plantă,în concentraţii foarte mici(ppm şi ppb).

Deşi aproape toate cele 59 de metale tranziţionale şi o bună parte din metalele din grupele principale,pot declanşa efecte toxice de la o anumită concentraţie în organismul animal şi uman numai 6 metale grele:Hg,Cd,Pb,Cu,Zn şi Sn sunt luate în consideraţie de legislaţia româneasca ca potenţial toxice fiind urmărit conţinutul acestora în produsele agroalimentare.[1]

PRINCIPALELE METALE GRELE

Dintre metalele grele,patru sunt cunoscute ca determinând,în cazurile în care depaşesc anumite concentraţii,afecţiuni grave la animale şi implicit la om:cadmiul,plumbul,mercurul(sub forma de metil mercur)şi aluminiu.Efectele acestora asupra organismului sunt variate.

Cel mai cunoscut metal poluant este plumbul.Acesta este unul din cele patru metale care are cel mai distructiv efect asupra sanatăţii umane.Plumbul poate intra în organismul uman prin hrană,prin apă şi nu în ultimul rând prin aer.

Fructele,legumele,carnea,cerealele,fructele de mare,bauturile uşoare şi vinul pot conţine cantitaţi semnificative de plumb.Din câte se cunoaşte,plumbul nu are funcţii esenţiale în corpul uman,poate doar dăuna după asimilarea lui prin aer sau apă.

Plumbul este un toxic cumulativ,intoxicaţiile cu plumb provocând înegrirea gingiilor,dureri abdominale,perturbari ale sistemului nervos şi leziuni ale tubului digestiv.Sursa cea mai raspândită o reprezintă gazele de eşapament,instalaţiile de alimentare cu apă şi din industria chimică,instalaţiile sanitare,ce utilizeaza conducte din plumb sau vase caăptuşite cu Pb,pigmenşi pe baza de Pb,aliaje uşor fuzibile.Doza zilnică admisă de Pb este de 1 ppm.

Mercurul este larg folosit în industria chimică,electrotehnică,metrologie şi agricultură(fungicid şi insecticid).Riscul ecologic provine din deversarea accidentală sau continuă a apelor reziduale din industrie sau din introducerea în alimentaţie a cerealelor conţinând metilmercur drept insecticid.

Cadmiul se situează de asemenea pe lista contaminanţilor chimici.Poate fi găsit în principal in scoarţa terestră.Sursa naturală de emisii de cadmiu o constituie emisiile vulcanice.O altă sursă deloc neglijabilă o constituie arderea combustibililor fosili.Cadmiul ajunge în mediu în principal prin intermediul solului deoarece poate fi găsit în îngraşăminte şi pesticide.

Fisiere in arhiva (1):

  • Metale Toxice in Produse Cerealiere.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI-TIMIŞOARA