Metode si tehnici de investigare generale sau specifice a autenticitatii orezului si a fainii de orez

Imagine preview
(10/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Metode si tehnici de investigare generale sau specifice a autenticitatii orezului si a fainii de orez.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Conf. Dr. Ing. Daniela Stoin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

1.PREZENTAREA REFERATULUI 3
1.1.Generalități despre autenticitatea alimentelor 3
1.2.Cercetări actuale in domeniul temei 4
1.3.Importanța și motivația temei alese 6
2.ACTIVITĂȚI ȘI METODOLOGIE 8
2.1.Aparatura 8
2.2.Reactivi 10
2.3.Protocol de lucru 10
2.4.Determinarea autenticității orezului Basmati 12
3.CONCLUZII ȘI RECOMANDĂRI 19
4.REFERINȚE BIBLIOGRAFICE 21

Extras din document

1.1.GENERALITĂȚI DESPRE AUTENTICITATEA ALIMENTELOR

Prin conceptul de autentic (original, veritabil) aplicat la produsele alimentare, se atesta ca originea acestora este fara indoiala in concordanta cu standardele si normele in vigoare si cu inscrisurile de pe eticheta de prezentare.

Intr-o acceptiune generala, autenticitatea este o componenta a alimentelor si poate fi definita prin conformitatea unui produs alimentar fata de cel veritabil sau de referinta

Ca parte componenta a calitatii, autenticitatea trebuie sa fie certa (si certificata), de aceea, fiecare produs trebuie sa aiba o denumire insotita de un set legal de caracteristici pentru a evita orice fel de confuzie pe piata de desfacere.

Integritatea produselor alimentare este o condiție de bază pentru a asigura încrederea consumatorilor, aspect care are efecte directe asupra stimulării consumul intern și extern.

La nivel național nu există o definiție recunoscută și validată pentru integritatea produselor agroalimentare - literatura de specialitate prezintă:

- integritatea alimentară ca fiind starea perfectă a alimentelor, care îi asigură pe participanții din lanțul agro-alimentar că alimentele sunt sigure, autentice și de calitate.

- siguranța produselor alimentare: asigurarea că produsele alimentare nu vor avea efecte nefaste asupra sănătății consumatorilor finali atunci când sunt preparate sau consumate.

- calitatea alimentară reprezintă caracteristicile alimentelor care le fac să fie acceptate de consumatori - acestea se referă atât la caracteristici senzoriale, cum ar fi mărimea, forma, culoarea, gustul, aroma, luciul, consistența, textura, cât și la caracteristici fizico-chimice și microbiologice.

1.2.CERCETARI ACTUALE IN DOMENIUL TEMEI

Criteriile definitorii pentru autenticitatea unui produs alimentar sunt numeroase si variaza de la un produs la altul, iar printer cele mai importante se regasesc:

- originea geografica;

- originea botanica sau specia (rasa) din care provine materia prima;

- compozitia;

- tehnologia de procesare si conservare;

- categoria, functie de natura materiei prime agricole: conventionale, organice sau modificate genetic;

- anul de fabricatie

Procesul de autentificare sau depistare a unor posibile falsuri presupune parcurgerea a trei etape importante: prelevarea probelor, investigarea analitica si prelucrarea si interpretarea datelor obtinute.

Prelevarea probelor din alimentele procesate sau chiar din materia prima reprezinta una din verigile de baza pentru asigurarea veridicitatii rezultatelor.

In acest scop, se face un plan de esantionare care detaliaza modalitatile de prelevare a probelor, pentru ca acestea sa fie suficient de reprezentative pentru produsul supus investigatiilor de autentificare.

Frauda alimentară reprezintă acțiunea de înșelare a cumpărătorilor de alimente sau ingrediente alimentare, indiferent de poziția pe care aceștia o ocupă în lanțul agro-alimentar (consumator, distribuitor, procesator sau importator), cu scopul de a obține câștiguri în plan economic.

Frauda presupune:

- înlocuirea totală sau parțială a unui component alimentar cu unul mai ieftin;

- adăugarea de cantități mici dintr-o substanță naturală sau sintetică pentru a masca utilizarea unui component alimentar de calitate inferioară sau conferirea unor proprietăți pe care produsele nu le justifică prin compoziția lor naturală și prin normele de fabricație, sau utilizarea în exces a unor componente de ambalare (ex. gheața);

- îndepărtarea sau omiterea intenționată a unui constituent autentic valoros dintr-un produs agroalimentar;

- declarații false sau nedeclarații legate de originea geografică, botanică, a speciei sau varietății, a procesului de producție a unui aliment;

- introducerea în circuitul agroalimentar a alimentelor alterate, de contrabandă sau furate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Metode si tehnici de investigare generale sau specifice a autenticitatii orezului si a fainii de orez.docx

Bibliografie

1. https://biblioteca.regielive.ro/proiecte/industria-alimentara/autenticitatea-si-trasabilitatea-produselor-alimentare-243933.html
2.Bulancea, M.,Râpeanu,G.(2009), Autentificarea și identificarea falsificării produselor alimentare, Editura didactică și pedagogică R.A, București
3. Jonson,R.2014 Food Fraud and ,,Economic Motivated Adulteration of Food and Food Ingredients
4. http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/romanii-sunt-inselati-zilnic-cum-este-vopsita-painea-ca-sa-fie-vanduta-mai-scump.html
5. http://www.mediafax.ro/externe/scandalul-carnii-de-cal-a-cuprins-toata-europa-o-reuniunea-va-avea-loc-la-bruxelles-saptamana-aceasta-10556130
6. Rezoluția Parlamentului European din 14 ianuarie 2014 referitoare la criza alimentară, fraudele din lanțul alimentar și controlul acestora
7. http://www.ziare.com/economie/exporturi/scandalul-carnii-de-cal-exporturile-de-carne-de-cal-si-vita-au-scazut-dramatic-1223767
8.http://sgg.gov.ro/docs/File/UPP/doc/analiza_impact/Analiza%20privind%20integritatea%20alimentelor%20in%20Romania.pdf
9. http://www.ansvsa.ro/download/legislatie/nutritie/reg-152-din-2009.pdf
10. British Retail Consortium (2005) Code of Practice on Basmati Rice http://www.brc.org.uk/Downloads/Basmati_Code.pdf
11. Archak, S., Lakshminarayanareddy, V., and Nagaraju, J. (2007) High-throughput multiplex microsatellite marker essay for detection and quantification of adulteration in Basmati rice (Oryza sativa)
12. Vemireddy, L.R., Archak, S., and Nagaraju, J. (2007) Capillary electrophoresis is essential for microsatellite markerbased detection and quantification of adulteration of Basmati rice (Oryza sativa). J. Agric. Food Chem.