Metode si Tehnologii de Gestionare a Deseurilor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Metode si Tehnologii de Gestionare a Deseurilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

Incinerarea deseurilor 3
Preluarea deseurilor 4
Stocarea temporara, prelucrarea 5
Alimentarea in camera de incinerare 6
Incinerarea propriuzisa 7
Tatarea, respectiv eliminarea cenusei reziduale 11
Tratarea si valorificarera emisiilor 12
Piroliza si gazarea deseurilor 14
Coincinerarea deseurilor 15
Procese de uscare a deseurilor 16

Extras din document

METODE DE TRATARE TERMICA

Printre procesele termice din cadrul tratarii deseurilor se numara incinerarea deseurilor, piroliza deseurilor, coincinerarea deseurilor si procesul de uscare. Cel mai important procedeu termic este la ora actuala incinerarea deseurilor.

In managementul modern al deseurilor, incinerarii deseurilor ii revine sarcina de a trata deseurile reziduale ce nu mai pot fi valorificate, astfel incat sa se ajunga la:

• inertizarea deseurilor reziduale, minimalizand emisiile in aer si apa;

• distrugerea materialelor nocive organice, respectiv concentrarea materialelor anorganice;

• reducerea masei de deseuri de depozitat, in special a volumului;

• folosirea valorii calorice a deseurilor reziduale in vederea protejarii resurselor de energie;

• transformarea deseurilor reziduale in materii prime secundare in vederea protejarii celorlalte resurse materiale.

Punctele de mai sus sunt enumerate in functie de prioritatea lor in managementul deseurilor.

O instalatie de tratare a deseurilor reziduale optima trebuie sa indeplineasca cel putin trei puncte. Pe langa criteriile enumerate mai sus se va mai tine cont si de urmatoarele aspecte:

• siguranta functionarii;

• necesarul de investitii;

• necesarul de spatiu;

• cantitatiile prelucrate posibile respectiv viabile.

In cadrul pirolizei, deseurile organice se transforma prin intermediul descompunerii termice

sub retinerea aerului in produse ce pot fi valorificate energetic datorita continutului mare de energie, respectiv depozitate in cantitati mult mai reduse.

Coincinerarea reprezinta valorificarea energetica a anumitor tipuri de deseuri in industrie, cum ar fi de exemplu, valorificarea anvelopelor uzate sau a combustibililor alternativi in cuptoare de ciment.

Deseurile ce pot fi tratate termic sunt deseurile municipale, namolul orasenesc, deseurile de productie periculoase si nepericuloase. Insa pentru fiecare tip de deseu exista niste caracteristici tehnice bine definite.

Incinerarea deseurilor

Incinerarea se poate aplica atat deseurior municipale colectate in amestec cat si numai fractiei de deseuri reziduale. Insa, compozitia deseurilor municipale este preponderent biodegradabila, iar aceasta impiedica incinerarea deseurilor municipale fara alti combustibili, conducand la cresterea costurilor de incinerare pe tona de deseuri municipale. De aceea este indicata incinerarea deseurilor reziduale din deseurile municipale, deseurile reziduale reprezentand deseurile ramase dupa sortarea deseurilor reciclabile, respectiv deseurile ce nu mai pot fi recilate material.

Pe langa deseurile reziduale sau municipale, incineratoarele pot accepta orice fel de deseuri. In functie de tipul deseurilor acceptate incineratoarele sunt proiectate special. Pentru deseurile periculoase, incineratoarele trebuie sa atinga o temperatura de ardere mult mai ridica decat in cazul celor nepericuloase.

Structura de principiu si modalitatea de functionare a unei instalatii de incinerare a deseurilor este explicata in baza catorva componente si agregate ale instalatiei. Acestea sunt oferite de numerosi producatori, fiecare executie diferind corespunzator. Insa derularea principala a incinerarii si fluxul materialelor difera de la o instalatie la alta, iar pentru diversi producatori, numai in mica masura. O instalatie de incinerare a deseurilor acopera urmatoarele domenii de functionare:

• prelucrarea deseurilor;

• stocarea temporara, pretratarea(daca este necesara);

• alimentarea in unitatea de incinerare;

• eliminarea si tratarea cenusei reziduale;

• tratarea si valorificarea emisiilor.

Prelucrarea deseurilor

La prelucrarea deseurilor are loc mai intai o cantarire in vederea stabilirii cantitatii de deseuri livrate. Anumite deseuri pot fi indreptate catre locuri de descarcare prestabilite, in functie de tipul de deseu, respectiv catre o pretratare inainte de a fi incinerate. De asemenea, este necesar un control vizual pentru fiecare autovehicul cantarit. In cazul primirii unor deseuri noi sau in cazul unor suspiciuni este indicata realizarea unor teste in laborator pentru: continut de metale grele, pH, pietre de calcinare, putere calorica, punct de aprindere, clor, sulf si altele.

Cantarirea vehiculelor se poate face mecanic sau electromecanic. Sistemele electromecanice s-au impus deoarece inlesnesc o transpunere simpla a valorilor masurate. Pentru vehiculele ce livreaza des deseuri li se pot elibera cartele magnetice, pe care sunt salvate greutatea vehiculului gol(in cazul utilajelor cu suprastructura fixa), numarul de inmatriculare si date privind destinatarul facturii.

Pentru stabilirea cantitatii de deseuri livrate de catre vehicule ce nu detin o astfel de cartela, mai trebuie efectuata inca o cantarire dupa descarcare. In cazul vehiculelor particulare care livreaza deseuri sau a vehiculelor cu container de schimb este mereu necesar un al doilea procedeu de cantarire in vederea strabilirii cantitatii de deseuri livrate.

Zona de descarcare a deseurilor trebuie sa asigure posibilitatea descarcarii oricarui tip de vehicul de colectare sau transport a deseurilor. Un incinerator poate accepta diferite tipuri de deseuri pentru incinerare, de la deseuri solide la deseuri semilichide si chiar lichide. De aceea, in functie de tipurile de deseuri acceptate in zona de descarcare trebuie sa prevada toate accesoriile necesare descarcarii acestor deseuri.

Stocarea temporara, prelucrarea

Pentru deseurile livrate trebuie sa existe un loc de stocare temporara, deoarece livrarea deseurilor are lor discontinuu, iar alimentarea unei instalatii de incinerare a deseurilor trebuie sa fie continua. Buncarul de deseuri serveste pe de o parte drept tampon pentru cantitatea de deseuri, iar pe de alta parte aici pot fi detectate materialele neadecvate pentru incinerare si sortare, sau pot fi indrumate catre o pretratare. In plus in buncar are loc o omogenizare a deseurilor.

Prelucrarea deseurilor municipale se poate realiza prin intermediul sortarii, astfel deseurile ce nu ard(materiale neadecvate incinerarii, cum ar fi materialele inerte, metalele feroase si neferoase) sunt eliminate, astfel incat functionarea instalatiei sa nu poata fi intrerupta, iar componentele voluminoase incinerabile trebuie maruntite inaintea incinerarii. Maruntirea deseurilor voluminoase inseamna o reducere de volum si astfel o mai buna folosire a spatiului disponibil din buncar si o incinerare mai eficienta a acestor deseuri. Daca in palnia de alimentare a unitatii de incinerare trec deseuri voluminoase nemaruntite, se poate ajunge la formarea unor dopuri si la nefunctionarea instalatiei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Metode si Tehnologii de Gestionare a Deseurilor.doc

Alte informatii

Universitatea de Ştiinţe Agricole si Medicină Veterinară a Banatului Timişoara Facultatea de Agricultură Specializarea: Ingineria Mediului I.D. Disciplina: Ecotoxicologie