Mijloace Agrotehnice pentru Optimizarea Regimului Aerohidric si Nutritiv al Solului

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Mijloace Agrotehnice pentru Optimizarea Regimului Aerohidric si Nutritiv al Solului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Cosmulescu Sina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Metodele agrotehnice prezinta cateva avantaje importante: asigura combaterea tuturor speciilor de buruieni in vegetatie; odata cu combaterea se realizeaza pregatirea patului germinativ, se incorporeaza ingrasaminte, se combat boli si daunatori, se deschid brazde pentru irigat; nu lasa reziduuri in sol; nu deranjeaza echilibrul ecologic. Aceste metode au si unele dezavantaje: efectuate repetat, unele din ele pulverizeaza solul, taseaza excesiv, necesita multa forta de munca, in caz de precipitatii abundente nu se pot aplica la timp si de calitate.

Principalele metode agrotehnice sunt:

a)rotatia rationala a culturilor in asolamente. Semanand aceleasi culturi sau din aceeasi grupa pe acelasi teren cativa ani in sir, se poate ajunge la o infestare crescanda a solului cu aceleasi buruieni;

b)lucrarile solului sunt in prezent cele mai importante masuri agrotehnice de combaterea directa a buruienilor (dezmiristirea, aratura, lucrarile de diferite tipuri de grape, lucrari cu cultivatorul);

c)semanatul la timp in realizarea unei desimi optime;

d)intretinerea culturilor in timpul vegetatiei prin plivit si prasit;

e)folosirea amendamentelor pe solurile acide sau alcaline reduce foarte mult numarul de buruieni specicice acestor soluri;

f)mulcitul (acoperirea intervalului dintre randuri cu resturi oraganice sau masa plastica);

g)desecarea terenurilor cu exces de umiditate contribuie la reducerea numarului de buruieni specifice unui continut sporit de apa.

Rotaţia culturilor

Prin folosirea asolamentelor raţionale se uşurează mult lupta cu buruienile întrucât unele culturi înăbuşă buruienile iar altele luptă mai greu cu buruienile.

De asemenea, în orice cultură (sau grup de culturi cu însuşiri asemănătoare) se întâlnesc anumite buruieni caracteristice care sunt adaptate la particularităţile biologice ale plantei cultivate şi la tehnologia care-i este specifică.

În cadrul asolamentului plantele fiind într-o continuă succesiune în timp şi în spaţiu, se realizează o reducere evidentă a numărului de buruieni.

Asolamentul dă posibilitatea să se combată şi buruienile parazite cum ar fi lupoaia (Orobanche sp.) care parazitează pe rădăcinile de floarea soarelui, tutun şi alte culturi. Întrucât seminţele de lupoaie îşi pierd viabilitatea în timp de 7-8 ani, culturile respective nu vor reveni pe aceeaşi solă decât după acest interval.

Alternanţa culturilor nu este diminuată ca urmare a extinderii utilizării erbicidelor. Acest lucru se datoreşte faptului că fiecare erbicid are un anumit spectru de acţiune şi ca urmare combate numai anumite specii de buruieni dintr-o cultură. Prin alternarea culturilor se realizează şi o alternare a folosirii erbicidelor astfel că buruienile rezistente la un erbicid pot fi distruse prin folosirea altuia.

Asolamentele contribuie la combaterea bolilor şi dăunătorilor.

Ca şi în cazul buruienilor, folosirea insectofungicidelor pentru combaterea unor boli şi dăunători nu exclude practicarea alternanţei culturilor. Sunt boli şi dăunători împotriva cărora trebuiesc folosite atât metode chimice de combatere cât şi metode agrotehnice şi dintre care un rol deosebit îl are asolamentul. Acest lucru este necesar atât pentru o combatere mai eficientă cât şi pentru reducerea poluării provocată prin folosirea unor cantităţi mari de insectofungicide, cantităţi determinate uneori şi de adaptarea anumitor agenţi fitopatogeni la tratamentele efectuate.

Lucrarile solului

Dezmeristitul este lucrarea care se executã cu grapa cu discuri, la adâncimea de 8-12 cm, imediat dupã recoltarea culturilor de varã. Dezmiristitul prezintã urmãtoarele avantaje:

- înlesneste pãtrunderea si înmagazinarea în sol a apei provenite din precipitatii; - asigurã pãstrarea apei în sol;

- determinã germinarea si rãsãrirea semintelor de buruieni pentru a fi îngropate prin arãturã;

- asigurã conditii în sol pentru descompunerea substantei organice si pentru procesele de nitrificare;

- se distrug cuiburile de insecte, sporii, ouãle, si alte organe de înmultire;

- pe suprafetele dezmiristite arãtura se execute mai usor, cu consum redus de energie si cu randament superior.

Principalele reglaje la grapele cu discuri sunt:

- Reglarea adâncimii de lucru: se recomandã valori mari ale unghiului de atac pentru adâncimi mari si valori reduse ale unghiului pentru adâncimi mici; se adaugã greutãti pe solurile cu umiditate redusã.

- Reglarea paralelismului cadrului: se realizeazã prin cuplarea corectã la dispozitivul de tractiune si actionarea tirantilor tractorului.

- Reglarea distantei dintre rãzuitori si discuri: se deplaseazã rãzuitorii la 3-5 mm de suprafata discurilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Mijloace Agrotehnice pentru Optimizarea Regimului Aerohidric si Nutritiv al Solului.doc