Organizarea Teritoriului Agricol

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2749
Mărime: 16.31KB (arhivat)
Cost: 4 puncte
USAMVB Timisoara Facultatea de Agricultura Specializarea: Ingineria Mediului An de studiu: II Disciplina: Organizarea teritoriului agricol

Extras din document

1.Definiti conceptul de organizare a teritoriului

Organizarea teritoriului, este o expresie mai complexa, intelegandu-se amplasarea coordonata pe teritoriu a retelei de asezari omenesti, a echiparii tehnice a teritoriului in conditiile folosiri rationale a resurselor si in special a fondului funciar in cadrul tuturor ramurilor economiei nationale si a diferitelor societati comerciale, regii autonome sau firme private. Asadar, putem preciza faptul ca organizarea teritoriului are rolul de punere in valoare a resurselor si de dezvoltare economica, echilibrata prin folosirea spatiului si cadrului unitar ale teritoriului fiecarei tari.

2.Care este rolul organizarii teritoriului

Organizarea teritoriului este singurul mod de coordonare a elementelor spatiale cu dezvoltarea preconizata, asigurand o solutie globala de optimizare a folosirii spatiului in functie de cerintele prezente si viitoare ale societatii. Ea poate trata in mod complex problemele cu caracter general sau poate adanci una sau mai multe probleme specifice dezvoltarii unui anumit teritoriu, activitatea acestuia putandu-se clasifica in functie de urmatoarele criterii de baza:

- obiectivele si treapta de abordare a problemelor;

- ramura(zona) economica sau fondul funciar pentru care se executa;

- categoria documentatiei tehnico – econonica ce se elaboreaza.

3.Ce se stabileste prin proiectele de organizare a teritoriului

Organizarea teritoriului poate fi definita si ca ansamblu de lucrari, masuri, actiuni stabilite pe baza unei depline coordonari a factorilor de influenta ce intervin intr-un teritoriu dat, in vederea utilizarii eficiente a potentialului de care dispune si a asigurari unei desfasurari coordonate a activitatilor economice si sociale in asa fel incat sa functioneze organic, dupa un plan bine conceput, pentru indeplinirea scopului urmarit. Actiunea privind organizarea teritoriului are o larga aplicare in diferite domenii de activitate, metodele folosite fiind adoptate potrivit trasaturilor caracteristice si specificatiilor acestora.

4.Care este rolul sistematizarii teritoriului si care sunt ramurile conexe acestei discipline

Prin organizarea teritoriului, in intelesul larg al notiunii, se intelege sistematizarea teritoriului, al carui obiectiv principal il constituie contributia la asigurarea unei cat mai rationale si judicioase organizari functionale, complexe a teritoriului, care sa permita crearea premiselor unei eficiente dezvoltari a productiei si asezarilor omenesti, concomitent cu asigurarea unui grad ridicat de echipare tehnica a zonei.

Actiunile de organizare a teritoriului pe diferite domenii de activitate, pot fi considerate ca parti componente – integrate, ale organizarii complexe a teritoriului.

Sistematizarea reprezinta ansamblul de masuri tehnice, economice si legislative referitoare la spatiile de locuit si de munca, de circulatie a oamenilor, care au ca scop asigurarea unor conditii de viata optime pentru populatia de pe un anumit teritoriu. Sistematizarea este o activitate complexa care cuprinde analiza, prognoza, luarea deciziilor, proiectare, aplicarea si controlul in dezvoltarea localitatilor si a teritoriului.

Lucrarile de sistematizare a teritoriului sunt studii orientative privind dezvoltarea in perspectiva a diferitelor ramuri ale economiei pe un teritoriu si stau la baza elaborarii proiectelor de specialitate, a amplasarii si corelarii investitiilor.

5.Care sunt particularitatile organizarii teritoriului

Organizarea teritoriului in diferite ramuri si functii economice are particularitati functie de specificul ramurii respective, astfel:

1. organizarea teritoriului agricol – are ca obiect crearea conditiilor pentru folosirea rationala a fondului funciar, amplasarea fortelor de productie ale agriculturii si echiparea tehnica a teritoriului in scopul satisfacerii cu produse agricole a cerintelor prezente si viitoare ale populatiei. In acelasi timp asigura o gospodarie a spatiului rural avand in vedere conservarea resurselor naturale a suprafetelor afectate pentru industrie, asezari populate, odihna si turism, pentru pastrarea echilibrului biologic in armonie cu dezvoltarea economica si sociala.

2. organizarea teritoriului forestier – stabileste modul cum trebuie gospodarite padurile si terenurile care fac parte din fondul forestier in scopul satisfacerii cu materie prima lemnoasa a cerintelor prezente si viitoare ale societatii, precum si in vedrea executarii unor functii de proiectie.

Preview document

Organizarea Teritoriului Agricol - Pagina 1
Organizarea Teritoriului Agricol - Pagina 2
Organizarea Teritoriului Agricol - Pagina 3
Organizarea Teritoriului Agricol - Pagina 4
Organizarea Teritoriului Agricol - Pagina 5
Organizarea Teritoriului Agricol - Pagina 6
Organizarea Teritoriului Agricol - Pagina 7
Organizarea Teritoriului Agricol - Pagina 8
Organizarea Teritoriului Agricol - Pagina 9
Organizarea Teritoriului Agricol - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Organizarea Teritoriului Agricol.doc

Alții au mai descărcat și

Politica Agricola Comuna in Perioada 2014-2020

Introducere Ponderea populatiei ocupate în agricultura în România este cea mai mare din UE, dar este în scadere înca din perioada de pre-aderare...

Politici de Dezvoltare a Exploatatiilor Agricole 2000-2020

1. INTRODUCERE Datorită actualei structuri agrare ne întrebăm incotro se indreaptă agricultura României și ce fel de politici trebuiesc adoptate...

Implementarea PAC în România

I. CARACTERISTICI ALE AGRICULTURII ROMÂNEŞTI DE ASTĂZI - Situaţia curentă în sectorul agricol românesc Agricultura reprezintă 6% din PIB-ul țării...

Ecotehnica Cultivarii Tutunului si Hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Politici Agricole Comunitare

INTRODUCERE Criza agriculturii româneşti s-a datorat eşecului agriculturii colectiviste, determinat la rându-i , de politica antieconomică şi mai...

Ai nevoie de altceva?