Piata Zaharului

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Piata Zaharului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Agronomie

Extras din document

UNIUNEA EUROPEANĂ

Legislaţia Uniuni Europene

UE renunţă la40 de ani de protecţionism, astfel că în următori 4 ani preţul zahărului va scădea cu 36 de procente şi nu cu 39 %. Acesta este consensul-surpriză la care au ajuns miniştri agriculturii din UE, după ce iniţial au întâmpinat cu ostilitate compromisul propus de preşedenţia britanică a Uniunii. Pentru schimbările privind controversatele reforme ale regimului zahărului ,fermierii europeni vor fi compensaţi pentru 64,2 % din pierderile lur şi vor avea acces direct la 7,5 miliarde euro din fondurile structurale. Decizia, care vine în sprijinul recentei hotărâri ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului, reprezintă o lovitură pentru fermierii europeni. Deşi au existat ţări care s-au opus acestei înţelegeri formale şi nici unul dintre participanţii la reuniune nu s-a declarat în totalitate mulţumiţi, în ansamblu propunerea s-a bucurat de o largă susţinere.

Comisia Europeană pentru comerţ, Peter Manderson, spune că înţelegerea trimite un mesaj politic pozitiv înaintea discuţiilor din cadrul OMC ce au avut loc la Heng Kong.

Nu de aceeaşi părere sunt însă cei direct implicaţi.”Credem că va fi dificil pentru fermierii noştri să vândă la acest preţ”, este de părere Asociaţia fermierilor europeni, COPA, care crede că după scăderea preţului doar cele mai competitive companii vor mai rămâne pe piaţă.

Şefa Departamentului Grânelor, Marie-Christine Riberia,spune că fermieri au salutat accesul direct la fondurile structuraleşi cererea comisiei de monitorizare a importurilor. Deşi crede că nu vor exista proteste în viitor,ea consideră că COPA va face presiuni asupra comisiei în privinţa unor reguli extrem de clare de tranziţie.

Potrivit unui purtător de cuvânt al unui pare producător de zahăr, profiturile vor scădea. Oxfam, un ONG ce militează pentru un comerţ corect, este de părere că acest acord îi ignoră pe micii producători de zahăr din ţările aflate în curs de dezvoltare. “Comisia a pus în joc mulţi bani pentru ca ţările UE să semneze acest acord, dar în acest fel abandonează unele dintre cele mai sărace ţări”, este de părere şeful Oxfarm Bruxelles Morago.

Organizări viitoare ale organizaţiei pieţei zahărului

Obiective OCP

1. Asigurarea unei oferte constante de zahăr şi protecţie a pieţei Europene de fluctuaţiile extreme ale preţului

2. Realizarea unui sector mai competitiv care să reziste competitiei internaţionale

3. Asigurarea unui standar de viaţă ridicat fermierilor

4. Respectarea standardelor de calitate

5. Creşterea competiţiei pentru asigurarea unui preţ accesibil şi diversificarea gamei de produse zaharoase

6. Creşterea transpărenţei pieţei

ORGANIZAREA ŞI FUNCŢIONAREA PROPRIU-ZISĂ A PIEŢEI DE ZAHĂR

Având în vedere prevederile Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, la data aderării, Statul Român va avea calitatea de contribuitor la bugetul Uniuni Europene.

Una din resursele bugetului comunitar o constituie contribuţia asupra producţiei de zahăr şi izoglucoză. În consecinţă, România are obligaţia de a institui un sistem de calcul, colectare şi control asupra acestei contribuţii.

Pentru funcţionarea corectă a politici agricole comune, a fost necesară organizarea comună a pieţei în sectorul zahărului şi a izoglucozei.

În cazul acestei organizări este introdus un sistem de cote pentru producţia de zahăr şi izoglucoză, care permite asigurarea de o manieră corectă şi eficientă a plăţi integrale a costurilor de lichidare, a surplusurilor rezultate din raportul dintre producţia comunitară şi consum, chiar de către producători şi respectarea obligaţiilor asumate de Comunitate în temeiul acordurilor încheiate cu Organizaţia Mondială a Comerţului.

Gestionarea cotelor de producţie a zahărului este o atribuţie determinată în Regulamentul Consiliului nr.12602001 privind organizarea comună a pieţei zahărului.

În sectorul zahărului, cotele de producţie se acordă fiecărei intreprinderi pe baza principiului producţiei reale a acesteia, pe parcursul unei anumite perioade de referinţă.

În ceia ce priveşte garantarea principiului răspunderi financiare este introdus un sistem de autofinanţare prin contribuţiile producătorilor, realizate prin plata unor contribuţii la producţia de zahăr şi izoglucoză, diferenţiată pe cote.

Această contribuţie asupra producţiei de zahăr şi izoglucoză face parte din categoria resurselor proprii tradiţionale ale bugetului comunitar, venituri care aparţin acestuia, deşi sunt colectate de statele membre.

Preţuri de susţinere

Consiliul European stabileşte pentru fiecare an de plată (1 iulie-30 iunie):

• Preţul ţintă- se stabileşte anual pentru zahărul alb ne ambalat, calitate standard. Este un preţ teoretic ce se aplică în condiţii normale de echilibru cerere-ofertă şi competiţie liberă. Nivelul său este stabilit la 665 €/t până în 2006.

• Preţul de intervenţie- se stabileşte anual pe baza preţului ţintă. Este preţul la care agenţiile naţionale de intervenţie cumpără zahărul produs în U .E. din 1995 acesta a fost îngheţat la 631,9 €/t pentru zahăr alb şi la 523,7 €/t zahăr brut.

• Preţul minim- preţ la care procesatori sunt obligaţi să cumpere sfecla de la cultivatori. Nivelul său este de 46,72 €/t prentru sfecla A şi 32,42 €/t pentru sfecla B.

• Preţul de bază- se calculează în funcţie de preţul de intervenţie la zahărul alb din care se deduc costurile de livrare la fabrică, marja de transformare, randamentul şi încasările procesatorilor obţinute din vînzarea melasei.

• Preţul derivat- în fiecare an se stabileşte preţul de intervenţie derivatpentru zahărul alb pentru zonele deficitare, cu 16-23 €/t mai mare decât preţul de bază.

Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Zaharului.doc