Podgoria Iasi

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Podgoria Iasi.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Deschiderea oficială a Festivalului internaţional ProVino – Vin, Artă, Gastronomie a avut loc pe 3 noiembrie 2011, la Centrul Expoziţional Providenţa din Iaşi. Puteţi vizita ProVino până pe 6 noiembrie inclusiv.

Festivalul găzduit de centrul cultural şi istoric al Moldovei depăşeşte cadrul de expoziţie care aduce în faţa publicului peste 150 de sortimente de vin. ProVino reprezintă un eveniment al Vinului, o Şcoală a Vinului înnobilată de artă şi propune publicului său seri de socializare într-un cadru rafinat, cu muzică bună şi expoziţii de artă, lansări şi degustări de vin, cursuri de introducere în lumea vinului şi show-uri gastronomice live.

Degustările de vin au avut loc în zona Wine & Gastronomy a festivalului PROVINO. Sesiunile de degustări s-au realizat sub îndrumarea somelierilor și degustătorilor autorizați. Astfel, participanții au avut ocazia de a descoperi vinul preferat din 12 – 14 tipuri de vin, acestea fiind prezentate în sesiuni a cate 45 de minute.

Experiența degustării a fost una memorabilă întrucât vinurile înscrise la Festivalul PROVINO au fost promovate prin ritualul degustării și prezentări realizate de profesioniști.

Sesiunile de degustări au fost susținute de: Asociația Degustătorilor Autorizați din România (Petrea Traian Mihail, Petrea Traian, Viorel Ralea, Catalin Zamfir, Crăciunescu Gheorghe) și Organizația Somelierilor din România 2011 (Pentek Istvan, Claudiu Marandici, Bogdan Todor, Cristian Florea).

Organizația Somelierilor din România 2011 și Asociația Degustătorilor Autorizați din România au organizat în perioada 4 – 6 noiembrie 2011 „Școala Vinului”, proiect ce oferă cursuri personalizate pentru reprezentanții HoReCa.

La „Școala Vinului” cei 18 cursanții au fost inițiați în arta degustării vinului, au deprins elemente din vocabularul vinului, au înteles filosofia vinului și raportul calitate/preț și au învățat cum să asocieze corect vinul cu mancarea. Cursurile au vizat înşuşirea noţiunilor de bază despre Vinurile HoReCa, Tehnici de servire şi asociere a vinului cu mâncarea; Iniţiere în arta degustării, degustarea vinului alb, rose, rosu, spumant; Cultivarea viţei de vie; Vinificarea în alb, rose, roşu; Champagne, Spumant, Frizante; Vinuri Româneşti , podgorii, plaiuri viticole, crame si “Vinurile Lumii”.

Informații generale

Localizare geografică

Podgoria Iași este situată în est-nord-estul Podișului Moldovenesc, în zona de contact a Câmpiei colinare a Moldovei cu Podișul Central Moldovenesc, contact marcat de impunătoarea "Coastă a Iașilor". Administrativ, podgoria Iași se gasește în județul cu același nume.

Cadrul natural

Substratul litologic se caracterizează prin prezenta depozitelor de loess pleistocen, precum și a faciesului argilo-marnos și nisipos aparținând bessarabianului. Textura sedimentelor de solificare, rezultate din depozite litologice de mai sus este predominant argiloasă.

Solurile. reprezentative pentru această podgorie sunt: cernoziomurile cambice, solurile cenușii, regosolurile și solurile antropice.

Relieful se dispune în două trepte mari, corespondente celor două subunități geomorfologice ale Podișului Moldovei care se contactează în aria podgoriei, respectiv Câmpia Moldovei și Podișul Central Moldovenesc. Câmpia Moldovei se caracterizează printr-un relief de coline și de platouri netede, cu o altitudine medie de 150m. Podișul Central Moldovenesc, reprezentat de Coasta Iașului, are o altitudine de 300-350 m.

Hidrografia. participă, prin volumul și calitatea apelor de suprafața și subterane, doar cu calificativul "satisfăcător" în cadrul ecosistemului viticol de aici. Bahluiul prin cursul său inferior și Prutul prin cursul său mijlociu constituie colectorii unor pârâie relativ scurte și cu debite anuale reduse. Lavurile din zonă sunt creații antropice cu scopuri multiple, inclusiv pentru irigații. Apele freatice, interceptate prin fântâni sau descărcate prin izvoare, au debite relativ reduse și nu corespund unei categorii de calitate accesibilă.

Fisiere in arhiva (1):

  • Podgoria Iasi.doc