Politica Agricola Comuna

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Politica Agricola Comuna.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 22 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

1. Istoricul politicii agricole comune europene
2. Trasaturi distincte ale politicii agricole comune
3. Obiectivele politicii agriculturii comune
4. Institutiile implicate in politica agricola comuna
5. Organizatii comune de piata
6. Dezvoltarea rurala
7. Finantarea masurilor de politica agricola comuna
8. Politica Agricola comuna in prezent
Bibliografie

Extras din document

Politica agricola comuna

1.Istoricul Politicii agricole comune ( PAC )

Agricultura a constituit cel mai cel mai important domeniu de activitate in primul deceniu de activitate al Comunitatii.

Acest domeniu a fost acela in care s-au inregistrat primele esecuri in integrarea comunitara. Sistemul preturilor de interventioe si al preturilor de referinta , precum si regulamentele de piata au dus la rezultate absurde, contrare scopurilor urmarite de politica agricola.

Preturile produselor agricole au crescut spectaculos, ajungandu-se ca produsele europene sa depaseasca cu mult preturile de pe piata mondiala.Subventiile primate de agricultori au ajuns la sume exorbitante1.

Sistemul instituit de CEE a fost criticat nu doar de politicieni si cetatenii statelor membre,dar si de alte tari exportatoare de produse agicole.

Ca o recunostinta a acestor deficiente ale politicii agricole comunitare. Planul Mansholt,

elaborat in decembrie 1968, numit dupa initiatorul sau , comisarul olandezpentru agricultura Sicco Mansholt, a vizat reforma domeniului agricol, in sensul transformarii acestuiaintr-un sistem guvernat de principiile economiei de piata.

Directiva 73/159/CEE cu privire la modernizarea exploatarii agricole2 a pus in practica multe dintre obiectivele continute in planul Mansholt.

Cu toate ca directive a urmarit introducerea mecanismelor economiei de piata in domeniul agricol, acest fapt sa petrecut in parte deabia in anul 1992, prinasa numita reforma MacSharry3 ce a prevazut, printer altele, o reducere a preturilor de interventie, inscolul de a creste

1. Astfel aceasta suma s-a ridicat in anul 1969, lq 10 miliarde de marci germane pentru agricultura Republicii Federale Germane

2. J.Of.L96.1972,p.1 si urm

3. Proiectul a purtat numele initiatorului sau,comisarul irlandez pentru agricultura Ray MacSharry

competitivitatea produselor agricole pe piata mondiala, plati compensatorii pentru agricultori si

masuri de protectie a mediului in domeniul agricol.

Transformarile de pe piata mondiala si perspective aderarii de noi membrii la Comunitate au constituit impulsurile hotaratoare pentru propunerea Comisiei de includere de noi reforme in domeniul agricol in agenda 20004 .

Propunerea a vizat in principal cresterea competivitatii produselor agricoledin Comunitate pe piata mondiala, asigurarea unui nivel de trai corespunzator pentru populatia agricola, o imbunatatire a calitatii sio sigurantei produselor alimentare, crearea unei politici de dezvoltare rurala ca o componenta a politicii agricole.

Ministrii agriculturii din tarile membre, reunite in iunie 2003, au cazut de accord asupra introduceii acestor reforme radicale in domeniul politicii agricole.

2. Trasaturi distincte ale Politicii agricole comune (PAC)

Politica agricola comuna este nu numai una dintre primele politici comune, dar este si printer cele mai importante. Importanta ei deosebita in cadrul constructiei comunitare este reflectata prin câteva trasaturi distincte:

a)Este o politica prin excelenta integrationista, in mai mare masura chiar decât Piata

Interna, unde standardele armonizate le-au Inlocuit doar in proportie de circa 10% pe cele

nationale. In ce priveste PAC, politicile agricole nationale au fost inlocuite, pentru marea

majoritate a productiei agricole, de reglementari comune de functionare a pietelor si

comercializare a produselor

b)Este o politica mare consumatoare de resurse financiare. Politica agricola consuma, prin sistemul complex de subventii si alte stimulente financiare, circa jumatate din bugetul

comun5

Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Agricola Comuna.doc