Poluarea

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Poluarea.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Poluarea presupune impurificarea compozitiei aerului, apelor si solului cu diferite substante chimice, praf si fum si reprezinta rezultatul oricarei modificari a mediului ambiant, care determina un dezechilibru ecologic natural.

Poluantii se formeaza in urma activitatilor industriale. Industria arde carburantii fosili, eliberand in atmosfera gazele de sera care incalzesc Pamantul; dioxidul de carbon in exces favorizeaza retinerea caldurii la suprafata pamantului, impiedicand reflectarea ei in straturile atmosferice. Se produce astfel efectul de sera ce conduce la ridicarea temperaturii medii a atmosferei pamantului, topirea ghetarilor polari, inundatii etc.

Datorita substantelor chimice eliminate in atmosfera si mai ales din cauza freonului,in anumite locuri de pe glob, stratul de ozon s-a micsorat sau chiar a disparut. Acest fenomen conduce la randul lui la schimbari climatice, accentuandu-se extremele meteorologice; sporesc secetele, caniculele, incendiile si inundatiile catastrofale..

O alta consecinta grava a poluarii este ploaia acida, generata de transformarea oxizilor de sulf si azot, prezenti in atmosfera, in acid sulfuric si respectiv azotic. Ploile acide ard tesuturile plantelor, care se ingalbenesc si mor. Paduri intregi au disparut din aceasta cauza.

Daca la poluarea aerului imaginea-simbol este oferita de arborii „perforati” de ploile acide, la poluarea apei expresia caracteristica ar putea fi considerata „mareea neagra”, adica poluarea practic continua, cu petrol a marilor si oceanelor lumii, avand efecte dezastruoase asupra florei si faunei marine.

Lipsa unor masuri ferme si urgente de reducere si chiar de eliminare a poluarii poate duce, intr-un timp nu prea indepartat, la mutatii ireparabile si catastrofale asupra ecosistemului.

Ocrotirea mediului nu este doar o problema individuala, ci una colectiva si necesita ajutor reciproc!

Introducere

Poluarea reprezinta contaminarea mediului cu materiale care dauneaza sanatatii, calitatii vietii sau functionarii naturale a ecosistemelor. Cu toate ca o parte din poluarea mediului este un rezultat al actiunii naturii, cum ar fi eruptiile vulcanice, incendiile naturale, furtunile de praf, cea mai mare parte este cauzata de activitatea omului.

Ca rezultat al progreselor din industrie, agricultura si tehnologie, se creeaza cantitati tot mai mari de deseuri. Gazele, lichidele, deseurile solide, deseurile menajere si apele reziduale polueaza mediul si in unele locuri nivelurile de poluare sunt periculos de ridicate.

Intr-un mediu ecologic echilibrat, deseurile putrezesc producand materiale noi, utile: frunzele cazute formeaza un ingrasamant natural care imbogateste solul; excrementele animalelor sunt descompuse de insecte si organisme mai mici, eliminand din nou in aer si sol elemente importante. Un asemenea mediu, in care prospera multe forme de viata, ar trebui sa fie un model pentru viata moderna. Pentru a trai intr-o lume sanatoasa trebuie sa nu subestimam efectele reziduurilor produse de societate. Daca acestora li se permite sa domine mediul, echilibrul natural este pierdut si acest dezechilibru poate avea efecte dezastruoase asupra vegetatiei, animalelor si chiar asupra vremii.

Cele mai des intalnite forme de poluare sunt:

- poluarea aerului (atmosferica)

- poluarea apei

- poluarea solului.

Aceste elemente de baza vietii omenesti se pare ca sunt cele mai afectate de actiunile iresponsabile ale omului.

Chiar si zgomotele diferitelor utilaje, masini si instrumente muzicale moderne reprezinta un tip de poluare (fonica) care ar trebui limitat.

Tipuri de poluare

Poluarea atmosferica

Aerul „curat” este un amestec de gaze a caror proportie se mentine constanta in straturile inferioare ale atmosferei. Troposfera este stratul atmosferic cel mai apropiat de pamant, si totodata cel mai dens. Aici se concentreaza 80% din volumul total de gaze din atmosfera, si tot aici se afla biosfera. Componentii atmosferei sunt: azotul (78,09%), oxigenul (20,94%), argonul (0,93%), CO2 (0,03%). Acest amestec de gaze reprezinta peste 99,99% din compozitia aerului; restul de circa 0,01% este alcatuit din alte gaze ca neon, heliu, hidrogen, xenon, kripton etc.Echilibrul natural al acestora care s-a mentinut timp de milioane de ani, este amenintat acum de activitatea omului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea.doc