Producerea Rasadurilor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Producerea Rasadurilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Cosmulescu Sina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Rasadnita este o construcţie speciala, temporara, încălzita cu gunoi de grajd, unde se produce răsadul.

Se compune dintr-un strat de gunoi de grajd gros de 60-80 cm si tocul din scândura (sau din alt material) lung de 4 m , lat de 1,5 m si înalt de 25 – 30 cm , care se aseaza peste platforma de gunoi . Se poate construi si de dimensiuni mai mici.

In interiorul tocului se introduce un amestec de pamant de 15 –20 cm grosime, bine maruntit si dezinfectat , compus dintr-un sfert pamant de gradina , doua sferturi mraniţa si un sfert nisip . Astfel pregătita rasadnita se acoperă cu geamuri timp de 8 – 12 zile pentru a creste temperatura in interior , apoi se trece la semănat .

In rasadnita , de la semănat si pana la scoaterea rasadului , se executa mai multe lucrări de îngrijire :

1. Plivitul buruienilor .

2. Repicatul ( mutatul răsadului in ghivece nutritive ) .

3. Aplicarea ingrasamintelor ( hrănirea )

4. Aerisirea

5. Udarea

6. Tratarea împotriva bolilor si dăunătorilor

7. Acoperirea ( protejarea de frig )

8. Călirea ( acomodarea treptata cu temperaturi scăzute )

Amestecurile de pământuri folosite pentru producerea răsadurilor

Amestecurile folosite trebuie să fie: permeabile, cu capacitate mare de reţinere a apei, bogate în elemente nutritive, pH-corespunzător, culoare închisă şi lipsite de agenţi patogeni.

- Mraniţa – gunoi de grajd bine fermentat (putrezit), întruneşte calităţile menţionate anterior, dar prezintă o mare rezervă de agenţi patogeni (trebuie dezinfectată) şi seminţe de buruieni (trebuie distruse).

- Pământul de ţelină – se obţine din terenuri înţelenite (înierbate), prin dislocarea stratului superficial (10-12 cm) şi aşezarea în platforme pentru fermentare, sau din “trifoişti”.

Prezintă în general însuşirile prezentate anterior, în funcţie de textura şi structura solului de unde au fost recoltate.

- Turba – prezintă însuşirile cerute, dar este săracă în elemente nutritive şi are o reacţie acidă (pH = 3,5 – 5,0). Se foloseşte în special turbă roşie, dar trebuie corectată aciditatea (la pH = 6,5 – 7,0).

- Pământul de grădină – se obţine din terenurile cultivate cu plante legumicole (în special cu leguminoase), fertile şi neinfestate.

- Nisipul – în special cel grosier (spălat) cu particule de 0,6 - 0,8 mm, folosit pentru a realiza o bună permeabilitate a amestecului.

- Îngrăşămintele chimice – se utilizează pentru completarea fertilităţii amestecului, iar amendamentele – pentru corectarea reacţiei sale.

- Pregătirea amestecurilor: mărunţire, cernere, stabilirea proporţiilor, amestecarea lor, dezinfecţia şi păstrarea în platforme. Proporţiile pentru amestec se stabilesc în volume, în funcţie de specie şi scop (semănat sau repicat).

Amestecurile, în momentul folosirii, se aşează pe folie de polietilenă (în sere şi solarii) şi pe un strat de paie sau nisip (răsadniţe), în vederea semănatului, în grosime de 8-10 cm, pentru repicat (10-14 cm) sau se folosesc pentru umplerea ghivecelor sau confecţionarea cuburilor nutritive, utilizate în aceleaşi scopuri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Producerea Rasadurilor.doc