Rasa Plymouth Rock - Tehnica Incubatiei la Gaina

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Rasa Plymouth Rock - Tehnica Incubatiei la Gaina.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 23 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Marius Giorgi Usturoi

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

1. Introducere . 4
2. Rasa Plymouth Rock . 5
a. Origine . 5
b. Caracteristici rasă . 5
c. Producţia de carne si ouă .16
3. Tehnica incubaţiei la găină .17
a. Principii generale . 17
b. Incubaţia la găină . 22
4. Bibliografie . 25

Extras din document

INTRODUCERE

Avicultura reprezintă una din principalele ramuri ale zootehniei, având ca obiect de studiu elaborarea principiilor de alimentatie, a tehnologiilor de creştere, de îngrijire şi înmulţire a păsărilor.

Ca atare aceasta concepţie duce implicit la posibilitatea creşterii unor efective cu densităţi de 10 – 20 capete pe metru pătrat, întrucât factorii de microclimat creaţi, controlaţi şi dirijaţi artificial ofera condiţii optime desfăşurării proceselor de incubaţie, aplicării tehnologiilor de creştere a puilor pentru carne, creşterii tineretului pentru înlocuire, exploatării găinilor pentru producţia de ouă, creşterii găinilor pentru reproducţie, ameliorării, hibridării şi selecţiei.

Produsele principale ale găinilor sunt ouăle şi carnea, iar cele secundare sunt penele şi gunoiul. Oul conţine protide, lipide, săruri minerale şi vitamine. Acestea face ca digestibilitatea oului consumat să fie, pentru gălbenuş de 100 %, iar pentru albuş de 97 %. Carnea reprezintă produsul principal şi în prezent, ca urmare a imperativelor conjucturale pe plan mondial, cererea pentru carne slabă se manifestă tot mai mult, în toate ţările consumul fiind în continuă creştere, nefiind încă previzibil nivelul la care, pe cap de locuitor, acesta se va plafona.

O altă caracteristică în măsură să sporească valoarea economică a creşterii găinilor o reprezintă şi capacitatea mare de producţie a acestora, precocitatea mare, consumul specific mic de furaje.

1. RASA PLYMOUTH ROCK

a. Origine

Rasa Plymouth Rock este originară din zona oraşului Plymouth, statul Massachussetts – S.U.A., şi s-a format în perioada anilor 1850 – 1870, prin încrucişari multiple a populaţiilor locale cu rasele Dominicană, Brahma, Spaniolă, Cochinchina, Jawa. A fost expusă ca rasă în anul 1869, la expoziţia de păsări de la Worcester. Cea mai populară denumire sub care este cunoscută este de Rock sau Rock barat (după culoarea barată), fiind varietatea de culoare de la care a pornit şi s-au format şi celelalte varietaţi de culoare. Denumirea de „Rock” i-a fost acordată pentru a sugera tăria „de stâncă” în ceea ce priveşte constituţia, sănătatea şi rezistenţa. John C. Bennett (1804 – 1867) este considerat creatorul acestei rase, ea fiind crescută în dublu scop: pentru carne şi ouă. Rasa s-a extins foarte rapid datorită calităţilor de adaptare la condiţiile de creştere intensivă: rezistenţă, docilitate şi producţie de carne şi ouă.

A ajuns prima oară in Europa in anul 1870 la expoziţia din Birmingham (Marea Britanie).

b. Caracteristici rasă

Păsările dau impresia unor păsări solide, puternice, cu o foarte bună proporţionalitate a corpului. Capul este relativ mare, larg. Ciocul, scurt şi puternic, are culoare galbenă. Creasta, mică şi simplă, este purtată drept, regulat dinţată şi cu lobul posterior mai puţin dezvoltat, urmând linia cefei. Faţa, roşie-aprins, de dorit complet golaşa, uneori prezentând pene mici şi fine. Urechiuşele sunt roşii-aprins, mult alungite şi dirijate oblic, atingând barbiţele. Barbitele de culoare rosu-aprins, sunt mijlocii ca mărime, dar mai mici şi ovale decât la rasele Rhode-Island şi Sussex. Gâtul este relativ gros, şi mai scurt decât la rasele Rhode-Island şi Sussex. Trunchiul este larg si adânc, potrivit de lung, cu pieptul rotunjit. Abdomenul, plin şi adânc, este purtat relativ sus. Spinarea este aproape orizontală, largă si dreaptă, terminându-se cu o coada scurtă şi globuloasă cu un unghi de 450 la mascul şi de 400 la femela. Picioarele, potrivit de lungi, dar puternice şi cu un aplomb larg, au fluierele, degetele şi ghiarele de culoare galbenă, la fel ca şi ciocul şi pielea de pe corp.

Se consideră defecte grave cea mai slaba urmă de pene sau puf pe fluiere, alb in urechiuşe, pene de altă culoare decât cele admise de standarde.

Consumul de furaje este mare, fiind de 180 – 200 de g/zi (pentru un kg. masă ouă este necesar 5 kg. de furaj), fiind predispuse la ingrăşare daca au furaj la discreţie.

Standardul ţării de origine prevede opt varietaţi de culoare: barată, albă, potârnichie, herminată, argintie, albastră, cărămizie si neagră.

Fisiere in arhiva (1):

  • Rasa Plymouth Rock - Tehnica Incubatiei la Gaina.doc