Recoltarea Produselor Horticole

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Recoltarea Produselor Horticole.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Recoltarea este prima lucrare din fluxul tehnologic de valorificare si consta in desprinderea, dizlocarea, smulgerea si taierea la nivelul solului a produselor horticole.

Este o lucrare care are un caracter de campanile si necesita o pregatire atenta si o buna organizare,trebuind ca din timp sa se cunoasca urmatoarele: estimarea productiei de produse horticole din recolta anului respectiv,stabilirea momentului optim de recoltare a produselor horticole in functie de faza de evolutie si modul de valorificare al acestora,organizarea lucrarii de recoltare,tehnica generala a recoltarii.

Estimarea productiei se face cu scpul de a cunoaste cantitativ productia de legume si fructe din anul de cultura respectiv.In acest scop se stabilesc cu multa exactitate suprafetele efective ocupate de plantele legumicole :pomi,arbusti fructiferi,flori si vita de vie precum si numarul de plante la hectar.Incazul,pomilor,arbustilor fructiferi si vitei de vie se iau in consideratie si virsta plantelor si portaltoiul folosit.Apoi se stabileste numarul de plate la care se vor numara fructele,plante care sa aiba o incarcatura medie de rod.Nu se vor lua in consideratie plantele supraincarcate si nici cele cu productie mica.La plantele alese se numara fructele si ciorchinii fie in totalitate ca in cazul plantelor legimicole si a vitei de vie,fie pe parti de plante sau ramuri de control ca in cazul pomilor si tufelor de arbusti fructiferii.Se apreciaza cit reprezinta acestea din tulpina plantelor horticole dupa care datele se raporteaza la planta intreaga.

Cunoscind numarul de de fructe de pe planta,greutatea medie a acestora si numarul de plante la unitatea de suprafata,se estimeaza in tone/ha productia de legume,struguri si fructe.

In anii fara accidente climatice estimare productiei se poate face calculind media productiilor anterioare ale produselor horticole pe 5 sau 10 ani de cultura.

Pentru legumele radacinoase ,estimarea se face la m2 suprafata de cultura .Pentru acestea se aleg zone in care culturile reprezinta desimea edie si din 3-4 locuri se recolteaza produsele de pe suprafata de un m2 ,acestea se cintaresc si apoi se calculeaza productia medie ce revine la un m2 de cultura ,dupa care se raporteaza la ha.

Fisiere in arhiva (1):

  • Recoltarea Produselor Horticole.pptx