Resursele Agroclimatice ale Republicii Moldova

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2476
Mărime: 14.33KB (arhivat)
Publicat de: Alice Murariu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nicolae Moldovanu

Extras din referat

În dependenţă de resursele agroclimatice ale teritoriului care caracterizează gradul de asigurare a culturilor agricole cu căldură şi umezeală precum şi condiţiile de iernare a lor, teritoriul Republicii Moldova poate fi divizat în trei raioane agroclimatice (fig.).

Primul raion agroclimatic include partea de nord a republicii. Suma temperaturilor medii zilnice a aerului în decursul perioadei active de vegetaţie constituie 2800-31000C, cantitatea de precipitaţii atmosferice 360-460 mm. Coeficientul hidrotermic (CHT) indică o ariditate scăzută (1,2-1,0). Ultimele îngheţuri în aer se produc la 20 aprilie. Toamna primele îngheţuri se produc în aer de regulă la 15 octombrie, la sol între 25 aprilie şi 30 septembrie.

Al doilea raion agroclimatic ocupă partea centrală a republicii. Suma temperaturilor medii diurne ale aerului în decursul perioadei active de vegetaţie a plantelor constituie 3150-33000C, cantitatea de precipitaţii - 320-460 mm. Coeficientul hidrotermic (CHT) indică o ariditate de 1,1 – 0,8. Ultimele îngheţuri în aer se produc la 15 aprilie. Toamna primele îngheţuri se manifestă în aer de regulă la 20 octombrie, la sol între 20 aprilie şi 5 octombrie.

Al treilea raion agroclimatic ocupă partea de sud a republicii. Suma temperaturilor medii zilnice ale aerului în decursul perioadei active de vegetaţie este de peste 33000C, cantitatea de precipitaţii atmosferice - 320-360 mm. Coeficientul hidrotermic (CHT) indică o ariditate pronunţată (0,8 – 0,7). Ultimele îngheţuri în aer se produc la 10-15 aprilie. Toamna primele îngheţuri se manifestă în aer de regulă la 20-25 octombrie, la sol între 20 aprilie şi 5 –10 octombrie.

Creşterea şi dezvoltarea culturilor agricole depinde în mare măsură de stabilirea condiţiilor agroclimatice concrete din fiecare an în corespundere cu anotimpul respectiv.

Deci, condiţiile agroclimatice din republică sunt favorabile pentru dezvoltarea unui număr mare de culturi agricole din zona temperată continentală.

Astfel, în primul raion agroclimatic se stabilesc condiţii optime de umezeală, cu cea mai scurtă perioadă de vegetaţie activă şi a duratei fără îngheţuri; resurse agroclimatice favorabile pentru cereale, sfecla de zahăr, floarea-soarelui, tutun şi pomi fructiferi.

Cel de-al doilea raion agroclimatic este mai mult asigurat cu căldură, dar mai puţin cu umezeală; durata mai mare de menţinere a starului de zăpadă la altitudini (Podişul Moldovei Centrale); resursele agroclimatice sunt favorabile pentru cultivarea cerealelor, a viţei de vie, a pomilor fructiferi.

Al treilea raion agroclimatic este cel mai bine asigurat cu căldură şi cel mai uscat; cea mai lungă durată a perioadei active de vegetaţie şi a duratei fără îngheţuri; resurse agroclimatice favorabile pentru cereale, culturi tehnice şi aromatice, pomi fructiferi şi viţa de vie.

1. Resursele termice şi de umezeală

Cantitatea de căldură primită de la Soare pe teritoriul Republicii Moldova este determinată în primul rînd de latitudinea geografică şi circulaţia maselor de aer cu diferite însuşiri fizice. Teritoriul ei este asigurată pe deplin cu resurse termice şi mai modest cu resurse de umezeală.

În acelaşi timp pentru regimul termic sunt caracteristice mari variaţii termice în dependenţă de anotimp. În acest context, putem menţiona, regimul termic din perioada rece a anului se caracterizează printr-o mare instabilitate.

Dintre cele trei luni de iarnă cea mai blîndă este luna decembrie cînd temperatura medie lunară în partea de nord este de -2,00C, iar în partea de sud de -0,20C, iar cea mai rece este luna ianuarie cu temperaturi medii de -5,20C şi respectiv -3,00C. Minimul absolut de temperaturii a fost înregistrat de asemenea în luna ianuarie şi este de –360C în partea nordică şi -280 C în partea sudică.

Preview document

Resursele Agroclimatice ale Republicii Moldova - Pagina 1
Resursele Agroclimatice ale Republicii Moldova - Pagina 2
Resursele Agroclimatice ale Republicii Moldova - Pagina 3
Resursele Agroclimatice ale Republicii Moldova - Pagina 4
Resursele Agroclimatice ale Republicii Moldova - Pagina 5
Resursele Agroclimatice ale Republicii Moldova - Pagina 6
Resursele Agroclimatice ale Republicii Moldova - Pagina 7
Resursele Agroclimatice ale Republicii Moldova - Pagina 8
Resursele Agroclimatice ale Republicii Moldova - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Resursele Agroclimatice ale Republicii Moldova.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Resursele biologice în Republica Moldova

INTRODUCERE Prezenta teză de licenţă constituie o evaluare din punct de vedere fîzico-geografic a resurselor biologice din Republica Moldova. Am...

Program pentru Combaterea Deșertificării în Republica Moldova

INTRODUCERE Deşertificarea este degradarea terenurilor în zone aride, semiaride şi uscat-subumede, cauzată de diferiţi factori, inclusiv...

Viscolul în Republica Moldova

Întroducere Societatea umană supravetuieşte astăzi într-un mediu natural-antropic în permanentă schimbare, fiind expusă unei mari diversităţi de...

Resursele Agroclimatice ale Republicii Moldova și Regionarea Lor

1. RESURSELE TERMICE ŞI DE UMEZEALĂ Cantitatea de căldură primită de la Soare pe teritoriul Republicii Moldova este determinată în primul rînd de...

Ai nevoie de altceva?