Rezervatie Forestiera Padurea Comana

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Rezervatie Forestiera Padurea Comana.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mihai Berca

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

O rezervatie unica in Europa, care include zeci de specii de plante si animale protejate de legile internationale, este considerata a doua delta a Romaniei.La cativa zeci de kilometri de Capitala, se afla cea mai mare arie protejata din Campia Romana.

Este vorba despre Parcul Natural Comana, care se intinde pe 25.000 de hectare si cuprinde un ecosistem caracteristic deltei, cunoscut din vechime sub numele de Balta Comana. Specialistii sustin ca “Delta de langa Bucuresti” ocupa locul doi ca biodiversitate, dupa Rezervatia Delta Dunarii.

Padurea Comana e situata undeva la mijlocul distantei dintre Bucuresti si Giurgiu si a luat nastere in anul 2004, cand pe langa cele doua rezervatii: de Bujor si de Ghimpe , in baza documentatiilor stiintifice s-a alaturat rezervatiei si Balta Comana.Impreuna, cele trei protejeaza arii cu mare importanta floristica, faunistica si avifaunistica.

Rezervatia forestiera Comana este situata la sud de lacul Comana, pe cursul inferior al Neajlovului, in judetul Giurgiu si constituie un rest al padurilor de tip sleau, raspandite in trecut pe teritoriul Campiei Burnazului.Padurea reprezinta una dintre cele mai complexe paduri de foioase din Romania.Aflata la 30 km de Bucuresti, padurea Comana a fost declarata rezervatie in anul 1954, avand o suprafata de 630 ha.

Zonele care beneficiaza de un regim special din punct de vedere al protejarii, sunt cele doua rezervatii, astfel: Rezervatia Naturala de Ghimpe care masoara 258 de hectare si Rezervatia Stiintifica de Bujor cu o suprafata totala de 227 hectare.

Rezervatia Comana cuprinde si pasuni, terenuri arabile si islazuri. Asta pentru ca desi rezervatia constituie o zona protejata, aici se gasesc 5 sate. Este vorba de Comana, Vlad Tepes, Budeni, Falastoaca si Gradistea.Cu toate astea, locuitorii acestora nu au voie sa utilizeze pentru gradinarit sau pasunatul vitelor decat anumite terenuri desemntate prin lege.

Trei mari zone de interes pentru vizitatori, pot fi delimitate astfel:

Balta Comana care reprezinta a treia zona umeda din Romania dupa Balta Mica a Brailei si Delta.Aici, se afla 141 de specii de pasari si alte 13 de peste. Tiganusul si cleanul sunt doua dintre speciile care traiesc doar aici.

Manastirea Comana a fost ridicata in timpul domniei lui Radu Serban, in anul 1588, pentru ca mai apoi sa fie refacuta de Serban Cantacuzino in anul 1700. Manastirea este ridicata pe urmele zidurilor unei manastiri care a fost ctitorita in anul 1461 de Domnul Tepes.Osemintele domnitorilor Radu Serban si Nicolae Patrascu, fiul al lui Mihai Viteazu dar si osemintele Familiei Cantacuzino.Doar cateva ruine din biserica construita de Tepes se mai pastreaza acum in picioare, dupa ce au fost restaurate.

Rezervatiile stiintifice de bujori si ghimpi.Ghimpele se gaseste in comuna Comana dar si in zona Oloaga Gradinari.Acesta se dezvolta la baza copacilor si de asta trebuie cautat cu privirea in plimbarile prin zona. De origine mediteraneana, specialistii sunt de parere ca acesta se dezvolta aici si ii prieste datorita faptului ca se intrepatrund doua microclimate.La doar cativa kilometri de Comana, gasim rezervatia de bujor numita Padina Tatarului, pe suprafata comunei Mihai Bravu si florile care se gasesc aici sunt diferite fata de bujorul de gradina deoarece are o puternica culoare rosie si mai putine petale. In aceasta zona, bujoru este sarbatorit cum se cuvine in luna mai cand localnicii organizeaza “Sarbatoarea Bujorului”. Tot in cadrul parcului, in comuna Calugareni se afla si o rezervatie de lacramioare dar care nu figureaza ca zona protejata deoarce nu s-a luat in calcul acest aspect cand s-au intocmit actele.

Fisiere in arhiva (1):

  • Rezervatie Forestiera Padurea Comana.doc