Rolul și activitatea microorganismelor în ecosferă

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 2509
Mărime: 28.92KB (arhivat)
Publicat de: Cristina O.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Șef Lucr. Dr. Emilia Ciocoiu
Facultatea de Management, Inginerie Economica in Agricultura si Dezvoltare Rurala
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Bucuresti

Extras din referat

ROLUL MICROORGANISMELOR IN ECOSFERA

În biosferă organismele vii preiau din sol, din atmosfera și din apă, elemente pe care le folosesc pentru biosinteze proprii și pentru energia necesară proceselor biologice. După moartea sistemelor biologice, substanțele organice suferă o serie de mineralizări în componentele inițiale care se reîntorc de unde au plecat.

În circuitul biogeochimic al materiei, un rol esențial îi revine energiei solare și sistemelor biologice fotosintetizante, care din CO2, apă și substanțe minerale, sintetizează substanțe organice. De la producătorii primari, substanțele organice sunt preluate sub forma de hrană de către sistemele biologice heterotrofe sau saprofite, iar după moartea acestora substanța organică suferă mineralizări.

Circuitele biogeochimice cumulează rutele de transfer ale elementelor biogene în biosferă . Ciclurile biogeochimice au loc în atmosferă, hidrosferă și litosferă previn reacții fizice, chimice, biologice și prin permutări spațiale repetate.

Între ciclurile biogeochimice din habitate, biosferă sau hidrosferă există legături strânse de interconectare și interdependență reciprocă. Astfel microorganismele proteolitice sunt implicate în trei cicluri, deoarece proteinele sunt descompuse în CCO2, NH3 și H2. Intervenția omului în aceste cicluri poate determina perturbări cu efecte nedorite .

Astfel prin arderea excesivă a combustibililor fosili, și o industrializare excesivă, crește concentrația de CO2 în atmosferă cu producerea efectului de seră .. Rolul microorganismelor este esențial și indispensabil în circuitul global al materiei în ecosferă. Fără microorganisme nu pot exista plantele verzi. Alături de sursa de energie solară, microorganismele reprezintă al doilea factor indispensabil vieții pe Pământ.

ACTIVITATEA MICROORGANISMELOR ÎN ECOSFERĂ

Activitatea microorganismelor la animalele ierbivore

Animalele ierbivore utilizează ca sursă de hrană substanțe organice provenite de la plante. Substanța organică vegetală este constituită din numeroase polizaharide complexe(celuloze, hemiceluloze, pectine, amidon), care sunt biodegradate de enzimele microorganismelor rezistente în aceste animale.

La ierbivorele nerumegatoare substanța organică vegetală este digerată în stomac și în intestinul subțire și apoi degradată în cedcum și în colon .

Gradul de degradare a celulozei și a hemicelulozei este de 20-30% . Acizi organici rezultați, din activitatea microorganismelor, sunt absorbiți prin mucoasa intestinală în sânge și oxidați de celule animale, iar celulele microorganismelor sunt eliminate prin fecale.

Le ierbivorele rumegatoare (bovine,ovine,caprine etc.) sistemul digestiv este pluricompartimentat în rumen (burduf) ,reticulul (ciur) și omassum (foios). În rumen are loc digestia celulozei, hemicelulozei, heptinelor și amidonuli sub acțiunea unor microorganisme specifice.

Rumenul la bovine are o capacitate de circa 100 litri(la o greutate corporală de 500 kg) și conține 30-50% de litri de lichid supus fermentației. La ovine are o capacitate de 5-6 litri (la o greutate de inchegator), care conține glande gastrice pentru digestia adevărată, duodenul, intestinul subțire și gros.

Bibliografie

Autori : Eugen Ulea, Florin Daniel Lipșa , Editura: Ion Ionescu de la Brad , Edi'ia 2011 – MICROBIOLOGIE

http://www.referat.ro/referate_despre/rolul_si_activitatea_microorganismelor_in_ecosfera_microbiologie_5dc7b.html

https://www.scribd.com/document/254171356/Activitatea-Microorganismelor-in-Ecosfera

Preview document

Rolul și activitatea microorganismelor în ecosferă - Pagina 1
Rolul și activitatea microorganismelor în ecosferă - Pagina 2
Rolul și activitatea microorganismelor în ecosferă - Pagina 3
Rolul și activitatea microorganismelor în ecosferă - Pagina 4
Rolul și activitatea microorganismelor în ecosferă - Pagina 5
Rolul și activitatea microorganismelor în ecosferă - Pagina 6
Rolul și activitatea microorganismelor în ecosferă - Pagina 7
Rolul și activitatea microorganismelor în ecosferă - Pagina 8
Rolul și activitatea microorganismelor în ecosferă - Pagina 9
Rolul și activitatea microorganismelor în ecosferă - Pagina 10
Rolul și activitatea microorganismelor în ecosferă - Pagina 11
Rolul și activitatea microorganismelor în ecosferă - Pagina 12
Rolul și activitatea microorganismelor în ecosferă - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Rolul si activitatea microorganismelor in ecosfera.docx

Te-ar putea interesa și

Rolul și activitatea microorganismelor în ecosferă

Ecosfera exprimă unitatea dintre organisme și mediul abiotic. Organismele vii influențează profund compoziția, funcțiunea și structura planetei mai...

Ai nevoie de altceva?