SC Cotnari SA

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie SC Cotnari SA.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Danut Simioniuc

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Prezentarea generala a firmei

Istoric

SC COTNARI SA a luat fiinta in anul 1948, ca sectie a unei ferme de stat, avand la vremea aceea 128 hectare plantatii de vie. In anul 1956, SC COTNARI SA devine unitate de sine statatoare.

Intre anii 1966 si 1968 se construieste un combinat modern, avand o capacitate de prelucrare de 500 tone de struguri in 12 ore si 10500 tone pentru depozitare, din care 5520 tone pentru maturare. Incepand cu anul 2000, SC COTNARI SA se privatizeaza prin metoda MEBO (Management-Employees Buy-Out).

La nivelul anului 2004, in combinat isi desfasurau activitatea cca 300 de salariati permanenti si aproximativ 400 de muncitori sezonieri, pentru perioadele cu activitate in vie. Din cei 300 salariati, fac parte si 50 specialisti care lucreaza in laboratoarele combinatului sau in vii, pentru obtinerea unor noi soiuri de vita de vie si a unor noi cupaje de vinuri. La contactul cu podgoria Cotnari ramai frapat de originalitatea si pitorescul dealurilor si colinelor domoale, incarcate cu vii, adevarate altare bahice.

Una din bijuteriile pretioase ale podgoriilor romanesti este cea de la Cotnari atestata documentar de mai bine de 500 ani 1448, unde vinul este produs inca din timpuri stravechi.

Situata la limita de nord a vinului romanesc, podgoria COTNARI poate fi comparata cu cele mai vestite podgorii din lume. Dealurile sale inalte amintesc de legende cu semnificatii profunde pentru vin si istoria sa.

COTNARIUL aceasta “podgorie miracol”, prin pozitia sa geografica situata la intersectia coordonatelor geografice 47 25’ latitudine nordica si 26 25’ longitudine estica, se plaseaza spre limita nordica a podgoriilor de calitate din tara noastra si chiar din Europa.

Perla Moldovei si a tarii, vinul de Cotnari a stat la masa cu marii demnitari, imparati si regi, patriarhi si mitropoliti, cu doamne si domnite, “amendandu-l” fiecare pe limba lui, numai cu superlative.

Conditiile naturale ale acestei podgorii sunt favorabile soiurilor deosebite de vin. Solul calcaros si minunatul efect al “mucegaiului nobil” (Botrytis cinerea) alaturi de recoltatul selectiv al strugurilor stafiditi, contribuie la calitatea unica a vinului de COTNARI (D.O.C).

Turistii se pot bucura de vizitarea combinatului modern, a vechilor crame precum si a castelelor de la Carjoaia si Paraclis, a ruinelor de la Palatul Harlau, construit in timpul lui Stefan cel Mare (1457-1504), sub domnia caruia podgoria a cunoscut prosperitatea.

COTNARI S.A. este cel mai important producator din podgoria COTNARI. Situat in “inima podgoriei”, numele producatorului se identifica pe buna dreptate cu cel al podgoriei, iar cel ce vrea sa guste un “adevarat vin de Cotnari” are grija sa comande vinul cu elementele de identificare de pe butelie care certifica autenticitatea producatorului Cotnari S.A.

Insemnele grafice prezente pe orice sticla care contine vin produs de SC Cotnari SA sunt:

Fisiere in arhiva (1):

  • SC Cotnari SA.doc

Alte informatii

Referat prezentat la Facultatea de Agricultura, la disciplina Viticultura si prezinta o scurta prezentare a societatii comerciale COTNARI S.A. cat si descoperirea vinului de Cotnari