Sigla si Etichetarea Produselor Ecologice

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sigla si Etichetarea Produselor Ecologice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 4 fisiere doc de 34 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

Introducere 1
Cap.1 Agricultura organică şi produsele ecologice 2
1.1 Produsele ecologice 2
1.2 Siuaţia agriculturii ecologice în România 4
Cap. 2 Sigla şi etichetarea produselor ecologice 7
2.1 Sigla 7
2.2 Eticheta 7
2.2.1 Definiţii şi generalităţi 7
2.2.2 Istoricul etichetelor 8
2.2.3 Rolul etichetei în comunicare 8
2.2.4 Etichetarea ecologică 9
2.2.5 Etichetarea ecologică în România 11
2.2.6 Asemănări şi deosebiri între eticheta produselor ecologice şi
eticheta produselor neecologice 13
2.2.7 Avantajele ecoetichetării 14
Cap. 3 Importanţa etichetării mărfurilor alimentareîn economia de piaţă 19
Studiu de caz- Lupta mondială pentru ambalaje ecologice 28
Bibliografie 31

Extras din document

INTRODUCERE

Aderarea la Uniunea Europeana a Romaniei impune standarde stricte privind protectia mediului . Una din masurile pe care tara noastra a trebuit sa le adopte a fost si cea care se refera la stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice. Scopul acordari etichetei ecologice este acela de a promova produsele ecologice, care nu pot afecta mediul pe parcursul intregului ciclulu de viata , astfel incat de resursele mediului inconjurator sa se profite o perioada cat mai indelungata.

Eticheta ecologica este o actiune voluntara, promovearea produselor ecologice contribuie la utilizarea eficenta a resurselor protejand mediul, prin furnizarea catre consumatori a unor infornatii corecte, exacte despre produse.

O eticheta ecologica poate sa faca referire la unul sau mai multe criterii, maxim trei, care protejeaza mediul. Eticheta ecologica se acorda anumitor grupe de produse printre care: masini de spalat vase, aparate frigorifice,detergenti pentru vase,detergenti pentru rufe,lacuri si vopsele pentru uz gospodaresc, vopsele de interior,lacuri, masini de spalat rufe,produse textile,incaltaminte etc.

Autoritatea competenta care ecorda eticheta ecologica este Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor ( MMGA).

Deoarece etichetele ecologice constituie un atu pentru patrunderea exportatorilor din tarile in curs de dezvoltare pe piata UE, in Uniunea Europeana se utilizeaza ecoetichete in vederea atestarii conformitatii produselor respective cu standardele ecologice in vigoare. In general, produsele etichetate ecologic care provin din tarile in curs de dezvoltare au o pondere scazuta in totalul produselor cu ecoetichete, deoarece majoritatea etichetelor ecologice se aplica produselor pentru care tarile in curs de dezvoltare detin in comertul mondial doar o cota redusa pe piata.

Producatorii finali din tarile membre ale UE pot utiliza materii prime care provin din tari in curs de dezvoltare. In cazul in care intentioneaza sa obtina ecoetichete, acestia cer furnizorilor de materii prime din tarile in curs de dezvoltare sa respecte criteriile ecologice.

In mai multe tari din UE (de exemplu, in Germania si Belgia), se utilizeaza etichete ecologice obligatorii pentru ambalaje. Obligativitatea etichetarii ambalajelor decurge, in acest caz, din obligatia pe care o au persoanele care raspund de ambalare de a participa la sistemele de colectare a acestora dupa folosire, conform Directivei UE referitoare la ambalaje si reziduurile de ambalaje.

In UE exista mai multe sisteme nationale de etichetare ecologica marca ecologica “Blue Angal”, marca ecologica”Der Grune Punkt”, marca ecologica ”Environmental Choice”,marcarea ecologica “Eco-Mark”, ,majoritarea acestor sisteme sunt utilizate in nordul UE (Germania ,Olanda si Tarile Scandinave).

Cap. 1 Agricultura organică si produsele ecologice

1.1 Produsele ecologice

Produsul ecologic alimentar este, în primul rând, obţinut din ingrediente provenite din agricultura ecologică.

Acest tip de agricultură trebuie să respecte următoarele principii şi reguli:

eliminarea oricarei tehnologii poluante intre-o zona nepoluata; utilizarea de soiuri şi specii cu rezistenţa sporită la condiţiile de mediu; ameliorarea şi menţinerea fertilităţii naturale a solului; utilizarea de fertilizatori şi amelioratori ai solului, pesticide, materii prime pentru prepararea furajelor, ingrediente pentru prepararea alimentelor în conformitate cu lista produselor permise în agricultura ecologică; absenţa organismelor modificate genetic (GMO) şi a iradierii plantelor;

absenţa aditivilor chimici de sinteză: conservanţi, coloranţi, arome, emulgatori, acidifianţi, întăritori de gust, agenţi de îngroşare, etc.

Producţia agroalimentară ecologică are drept scop realizarea unor sisteme agricole durabile, diversificate, echilibrate şi asigură protejarea resurselor naturale şi sănătatea consumatorilor. Impactul procesului de producţie ecologică asupra mediului este minim.

Profitând de campaniile de presă care prezentau E-urile drept substanţe periculoase pentru sanătate, produsele ecologice (mai sunt denumite produse organice sau biologice) au câştigat din ce în ce mai mult teren. Alimentele ecologice sunt produse diversificate, sănătoase, libere de boli şi dăunători, lipsite de reziduri nocive, cu un conţinut echilibrat în substanţe bioactive şi minerale. Sunt rezultate din tehnologii ecologice, tehnologii care nu utilizează îngrăşăminte chimice şi pesticide. Toate aceste tehnologii bio-ecologice au rolul de a pune la dispoziţia consumatorului şi industriei prelucrătoare produse naturale lipsite de reziduuri chimice şi mai ales tehnologii menite să contribuie la salvgradarea ecosistemului agricol.

La prepararea alimentelor ecologice se renunţă la aditivi şi la orice alte substanţe încorporate. Desfacerea acestor produse se face de regulă în magazine speciale sau chiar din "ograda" producătorului. Produsele ecologice certificate sunt marcate şi etichetate conform reglementărilor din domeniu. Produse ecologice sunt numai acelea care au un certificat de calitate şi poartă pe ambalaj sigla organismului de certificare şi nu orice produs care se vinde sub denumirea de "natural", "ţărănesc" etc.

Pe eticheta unui produs ecologic sunt obligatorii următoarele menţiuni:

• sigla "ae"

• numele şi adresa producătorului sau prelucrătorului;

• denumirea produsului, inclusiv metoda de producţie ecologică utilizată;

• numele şi marca organismului de inspecţie şi certificare.

Sigla „ae” - un instrument nou de promovare a produselor ecologice

Sigla "ae" este proprietatea M.A.P.D.R - autoritatea responsabila pentru sectorul agricultura ecologica - si are rolul de a identifica produsele agricole si alimentare certificate ca ecologice de către un organism de inspecţie si certificare acreditat de M.A.P.D.R, in conformitate cu legislaţia naţionala.

Sigla "ae" se aplica, după caz, pe produs, pe etichetele si ambalajele produselor agro-alimentare ecologice, obţinute in România sau importate. Pentru promovarea conceptului de agricultura ecologica, persoanele fizice sau juridice înscriu sigla "ae" pe suporturile de comunicare si informare, in legătura directa cu agricultura ecologica sau cu produsele agro-alimentare ecologice.

Fisiere in arhiva (4):

  • Sigla si Etichetarea Produselor Ecologice
    • cuprinsdocx.doc
    • Sigla si Etichetarea Produselor Ecologice.doc
    • TEMA REFERATULUI.doc
    • Universitate.doc