Sistemul Cooperatist din Danemarca

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2225
Mărime: 502.00KB (arhivat)
Publicat de: Nichifor Chiriac
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Danemarca este o tara Nordica avand cea mai veche monarhi e din lume. Este o tara care detine multe insule situate in nordul indepartat din Europa. Aceasta acopera 44.000 km patrati si are un litoral de aproximativ 7000 de km. Clima este destul de temperata si distincta in patru sezoane anuale.

Ea are o populatie de cca.5,4mil oameni si un sfert din populatie traieste in jurul capitalei de la Copenhaga.

Este caracterizata ca fiind locul unor afaceri infloritoare si foarte competitive si un mediu de dezvoltare .

Timp de secole, agricultura a fost principala industrie in Danemarca jucand un rol vital. Astazi agricultura daneza este printre cele mai eficiente din lume. Acest lucru se datoreaza in mare parte a nivelului ridicat de organizare si educatie si o tehnologia de varf. Agricultura daneza este in continua schimbare datorita concurentei internationale, pietele de export fiind foarte exigente in ceea ce priveste regulile si calitatea produselor.

La scara globala Danemarca este in frunte atunci cand vine vorba calitatii si sigurantei alimentare. Fermierii danezi au instalatii proprii de productie si prelucrare.

Cooperativele sunt de mare succes in Danemarca structura acestora existand de aproape 150 de ani. Ele au o foarte mare importanta pentru agricultura daneza. O caracteristica definitorie a cooperativelor este ca acestea sunt 100% detinute de fermieri danezi-membrii societatii cooperatiste.

Societatile cooperatiste in Danemarca au fost initial mici si situate in centrul comunitatii locale. Ele au fost stabilite cu sprijinul fermierilor individuali.

In 1935 Danemarca numara 1404 fabrici de produse lactate. In 2006 doar 12 au mai ramas. O evolutie similara a fost observata in sectorul carnii.

Astazi, cooperativele daneze sunt printre cele mai mari intreprinderi din Danemarca. Aceasta evolutie se datoreaza fuziunilor si globalizarea in curs de desfasurare. Cooperativele au cote substantiale de piata. Cifra de afaceri este de aproape 10% din PIB in sectoarele produselor lactate si carne de vita.

Este posibil ca agricultorii sa isi creasca fermele prin achizitionarea de terenuri suplimentare deoarece multe ferme sunt tranzactionate intr-o piata libera.

Danemarca este adesea comparata cu Olanda care este de asemenea o tara a Uniunii Europene, cu o productie agricola relativ mare.Cu toate acestea dimensiunea medie a fermelor agricole olandeze este de numai 23ha/ferma fata de danezi unde media este 55ha /ferma.

Danemarca numara un total de 12,6mil porci si este prin urmare a cincea tara producatoare de carne de porc din UE, fiind depasita numai de Germania, Spania, Polonia si Franta.

Un alt sector foarte important este productia de lapte care in ultimii ani a crescut cu 30% din valoarea productie totale. Chiar daca productia de lapte reprezinta doar 2% din totalul productie de lapte din U.E este un sector foarte important in agricultura daneza.

Productia de cereale reprezinta 3% din productia totala UE. aceasta acoperind 57% din terenul arabil al Danemarcii. Aceasta productie este reprezentata indeosebi de grau si orz.

Danemarca a evoluat de la un importator net de cereale la un exportator net, ia exporta in principal cereale pentru hrana animalelor ,cereale furajere si seminte pentru semanat. Exportul de seminte in principal perene raigrasul si paiusul rosu care se ridica la aproape 110.000 de tone pe an.

Productia sfeclei de zahar a acestei tari este in proportie de 2% a productiei UE, fiind cultivata in principal in partea de Est in regiunea insulei Lolland. Astazi, productia de sfecla de zahar acopera 2% din suprafata agricola daneza.

Danemarca este cunoscuta pentru produsele sale alimentare de inalta calitate si sigurantei produselor alimentare, ea fiind considerata una dintre cele mai inalte niveluri de siguranta alimentara din lume. Aceasta este rezultatul faptului ca toate verigile din lantul de productie – de la producatorii de origine animala –furaje-fermieri-abatoare si alte companii de prelucrare sunt parte a unui sistem de siguranta alimentara care cuprinde o documentatie cuprinzatoare, trasabilitatea exstinsa si un control eficient.

De la ferma la furculita.

Siguranta alimentara se refera la toate verigile din lantul alimentar adica de la productia primara a produselor vegetale si animale si de prelucrare a produsului final. Temperatura de depozitare si ambalarea sunt de asemenea foarte importante pentru siguranta alimentelor. In ultimii ani statele membre U.E au pus in aplicare mai multe directive cu privire la modul de a atinge cel mia inalt nivel de siguranta alimentara. Interpretarea directivelor poate varia de la o tara la alta, si prin urmare, nu este usor de a face o comparatie directa intre statele membre. Danemarca urmareste sa preia conducerea in acest domeniu prin punerea in aplicare a noii legislatii repide si fara probleme.

Trasabilitatea completa este un element cheie al regulamentului U.E cele mai recente se aplica la toate activitatile producatorilor de hrana pentru animale si carne, la toate etapele procesului de productie.

Operatorii economici trebuie sa tina o evidenta a masurilor luate pentru controlul pericolelor. In conformitate cu directivele U.E, numele producatorului si al distribuitorului trebuie sa figureze pe ambalaj.

Companiile au stabilit certificarea sistemelor pentru gestionarea si controlul sigurantei alimentare in intregul lant. Astazi este normal ca intreprinderile din industria alimentara sa indeplineasca anumite standarde de certificare pentru a li se permite sa exporte produse in alte tari.

Agricultura daneză se concentrează în mare măsură de susţinere a producţiei agricole cu privire la natura şi mediul înconjurător.

. Chiar dacă a existat o reducere drastică a emisiilor, Danemarca rămâne

în top 5 al ţărilor UE cu cea mai mare intensitate de emisie de amoniac.

În conformitate cu limitele de emisii de amoniac stabilite de UE, Danemarca a fost regizat de reducere a emisiilor de amoniac 43% din nivelul din 1990 până în 2010. Această reducere în amoniac a emisiilor este de aproape trei ori mai mare decât reducerea medie aşteptata în UE.

Preview document

Sistemul Cooperatist din Danemarca - Pagina 1
Sistemul Cooperatist din Danemarca - Pagina 2
Sistemul Cooperatist din Danemarca - Pagina 3
Sistemul Cooperatist din Danemarca - Pagina 4
Sistemul Cooperatist din Danemarca - Pagina 5
Sistemul Cooperatist din Danemarca - Pagina 6
Sistemul Cooperatist din Danemarca - Pagina 7
Sistemul Cooperatist din Danemarca - Pagina 8
Sistemul Cooperatist din Danemarca - Pagina 9
Sistemul Cooperatist din Danemarca - Pagina 10
Sistemul Cooperatist din Danemarca - Pagina 11
Sistemul Cooperatist din Danemarca - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Cooperatist din Danemarca.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Evoluții și tendințe pe piața creditului ipotecar din România

CAPITOLUL 1 ASPECTE GENERALE PRIVIND CREDITUL IPOTECAR Creditul ipotecar este principala formă de finanţare a proprietăţilor imobiliare alături de...

Analiza creditului ipotecar în România și structura acestuia la BRD

CAPITOLUL 1 ASPECTE GENERALE PRIVIND CREDITUL IPOTECAR Creditul ipotecar este principala formă de finanţare a proprietăţilor imobiliare alături de...

Sistemul Agroalimentar din Danemarca

Alimentele servesc multe roluri, la nivelul cel mai de bază, acestea sunt o sursă de hrană fără de care noi nu am mai putea funcţiona. La o scară...

Agricultură

Începuturile feudalismului în zona teritoriului naţional şi în arealul învecinat au fost marcate de invaziile ultimilor migrări (unguri, pecenegi,...

Tranzacții Comerciale Internaționale

1.1.1. Evolutia comertului international în perioada postbelica În epoca actuala, dezvoltarea unei tari – indiferent de sistemul social-politic...

Ai nevoie de altceva?