Situația industriei alimentare și căi de remediere a acesteia

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 47 în total
Mărime: 2.01MB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Definitii

Industria alimentara include o totalitate de ramuri industriale axate pe productia/fabricatia de alimente sub diferite forme, fie finite sau semi-fabricate, precum si a produselor din tutun, a sapunurilor si detergenti. Industria alimentara ca si complexitate este strans legata de agricultura ca furnizor de materii prime si, de asemenea, cu comertul. O parte a industriei alimentare tinde spre zonele cu materie prima, pe de alta parte cealalalta in zonele de consum.

INDUSTRIA ALIMENTARA : Aceasta este strans legata de agricultura si participa nemijlocit la ridicarea nivelului de trai al populatiei. Materiile prime ale industriei alimentare sunt de origine vegetala (grau, orz, orez, floarea-soarelui, sfecla de zahar, trestie de zahar etc.), animala (carne, lapte, oua etc.) si minerala (sarea). Este foarte variata si prezenta pe aproape intreg globul. Are o pondere destul de mare in productia industriala globala (9,5%, locul III) (A.P. Gorkin, 2008). De regula, activitatea ei poarta, in mare masura, un caracter sezonier, deoarece este legata de recoltarea produselor agricole industrializabile

2. Industria Alimentara - Ramuri

Industria alimentara este alcatuita din urmatoarele ramuri:

industria zaharului;

industria produselor zaharoase;

industria amidonului, glucozei si dextrinei;

industria uleiurilor vegetale;

industria carnii si a produselor din carne;

industria laptelui si a produselor lactate;

industria moraritului, panificatiei si a produselor fainoase;

industria valorificarii fructelor si a legumelor;

industria spirtului si a bauturilor alcoolice;

industria berii;

industria vinului;

industria tutunului.

3. Structura productiei agricole in 2016

4. Evolutia productiei de cereale in perioada 2000 - 2016

5. Radiografia industriei alimentare in RomaniaSectorul productiei de alimente si bauturi din Romania, cu o cifra de afaceri evaluata la aproximativ 11 miliarde de euro anual, realizeaza in fiecare an 8,72 milioane de tone de produse alimentare, dintre care 13,8% sunt exportate. Costul serviciilor logistice din Romania pentru produsele alimentare este estimat la doua miliarde de euro, dintre care 1,1 miliarde de euro sunt cheltuite pentru logistica primara, restul fiind alocat logisticii secundare (magazine si angrosisti).

Industria alimentara locala este dominata de un numar de 50 de companii mari, reprezentand mai putin de 1% din totalul de aproximativ 8.400 de firme ce activeaza in acest domeniu. Cele 50 de firme realizeaza peste 40% din productia sectorului alimentar romanesc si obtin un profit de peste 4 miliarde de euro. Industria alimentara reprezinta 27% din valoarea totala a productiei agricole. Ea asigura peste 180.000 de locuri de munca, adica 11,6% din numarul total de angajati din industria romaneasca si 2,1% din totalul fortei de munca din Romania.

In zilele noastre, sectorul alimentar romanesc este intr-o rapida crestere stimulata si de schimbarile frecvente in comportamentul de consum al romanilor, segmentul vanzarii de alimente si bauturi cu amanuntul extinzandu-se in ultimii ani dincolo de asteptari. Romania reprezinta o atractie pentru companiile multinationale ca urmare a numarului de consumatori si a disponibilitatii resurselor.

Valoarea adaugata realizata de industria alimentara reprezinta aproape un sfert din totalul valorii adaugate a industriei prelucratoare.

Interesul multinationalelor pentru Romania este justificat si de pretul alimentelor, care este aproape de media europeana, precum si de ponderea mare a cheltuielilor cu produsele alimentare in bugetul total de cheltuieli al romanilor.

Astfel, in 2013, romanii au utilizat aproximativ 28,4% din veniturile lor medii lunare cu scopul de a cumpara produse alimentare, cu mult peste Ungaria (15,6%), dublu comparativ cu Polonia (14,2%) si Republica Ceha (12%) si de trei ori mai mult decat Germania (8,6%). Prognoza analistilor Roland Berger pentru sectorul retailului alimentar din Romania prevede o crestere a vanzarilor de produse alimentare in comertul cu amanuntul cu 3-5% in urmatorii trei ani.

Vanzarile producatorilor de alimente din Romania care detineau fabrici in tara noastra au crescut cu circa 35% intre 2008 si 2013 (interval pentru care sunt disponibile date). Cea mai mare crestere a vanzarilor a fost inregistrata de catre companiile multinationale (42%), comparativ cu companiile romanesti din industria alimentara, a caror crestere a cifrei de afaceri a fost de numai 26% (2/3 din cresterea inregistrata de cifra de afaceri a multinationalelor).

Conținut arhivă zip

  • Situatia industriei alimentare si cai de remediere a acesteia.pptx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Ai nevoie de altceva?