Solutii Manageriale Asistate de Calculator ale Activitatiilor Tehnico-Economice ale Exploatatiilor Agricole

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Solutii Manageriale Asistate de Calculator ale Activitatiilor Tehnico-Economice ale Exploatatiilor Agricole.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Agronomie, Management

Extras din document

Aceasta sinteza contine descrierea unor programe pentru fundamentarea deciziilor privind administrarea activitatii de productie in cadrul exploatatiilor agricole , pe baza unui pachet software unitar. Toate programele din pachet sunt aplicatii Windows, interactiunea cu utilizatorul fiind realizata prin interfete grafice. Fundamentele matematice, algoritmii implementati în programe si modul de interpretare a rezultatelor obtinute au fost descrise si concepute în baza unor scheme logice care au tinut seama de specificul proceselor de productie grevate de prezenta organismelor vii.

1. Metode si programe

Considerând cazul reproductiei economice simple, cu reforma categoriei vaci pentru lapte (R) si eliminarile (reformele) categoriilor de tineret (pi), circuitul poate fi descris ca în figura 1:

Figura 1 - Schema principalelor fluxuri în cazul cresterii numai a tineretului

femel destinat înlocuirii reformelor la categoria matca

Schema evidentiaza faptul ca rulajele anuale pe categorii trebuie astfel dimensionate încât sa asigure înlocuirea reformelor la categoria de vaci dupa eliminarile ce se produc pe parcurs. Adica rulajul fiecarei categorii de tineret femel se dimensioneaza în raport cu reforma practicata la categoria vaci pentru lapte, reforma proprie si reformele categoriilor mai vârstnice. În felul acesta, la nivelul fiecarei categorii se creeaza o rezerva suplimentara de tineret femel (r), care joaca un rol de seama în optimizarea circuitului reproductiei economice a efectivului. Între cotele de rezerva ale categoriilor de tineret si eliminarile specifice ale acestora (pi) exista urmatoarea relatie:

Conform rationamentelor expuse, rezulta ca circuitul reproductiei economice simple a efectivului de taurine poate fi abordat ca un sistem cibernetic cu marimea de intrare cunoscuta (R) si în care subsistemele sunt reprezentate de diferitele categorii de tineret femel, cu coeficientii specifici de corectie (Cj) (figura 2).

Figura 2 - Modelul cibernetic static al reproductiei economice simple

Sistemul cibernetic, astfel descris, evidentiaza faptul ca rulajele anuale pe categorii trebuie astfel dimensionate încât sa asigure înlocuirea reformei la categoria de baza, în conditiile în care pe parcursul cresterii tineretului au loc anumite pierderi si diminuari. Facând apel la ecuatia generala de transformare într-un subsistem cibernetic se poate scrie:

În cazul coeficientilor de corectie cumulati, varianta preferabila pentru operativitatea sa, se pot evidentia urmatoarele echivalente;

În consecinta, rezulta ca pe ansamblul sistemului, dimensionarea oricarei categorii se va face conform relatie si

Coeficientii de corectie cumulati (Cj) se determina pe baza cotelor de rezerva ( ) specifice diferitelor categorii potrivit unor rationamente redate prin urmatoarele relatii:

Cotele de rezerva (rj) se declara, cu exceptia celei mai mici categorii unde se determina conform urmatoarelor rationamente:

- sursa totala de material biologic pe cap de vaca;

- necesarul de tineret femel pentru organizarea reproductiei economice simple;

- surplusul de tineret femel dupa retinerea reformei;

Rezerva la aceasta categorie reprezinta raportul dintre surplus si necesar, adica;

Raporturile numerice dintre diferitii parametri discutati sunt ilustrate prin urmatorul exemplu numeric.

Fisiere in arhiva (1):

  • Solutii Manageriale Asistate de Calculator ale Activitatiilor Tehnico-Economice ale Exploatatiilor Agricole.doc