Sortimentul Viticol al Republicii Moldova

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1670
Mărime: 346.17KB (arhivat)
Publicat de: Marinela Ciobanu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Sortimentul viticol al Republicii Moldova

În sortimentul viticol al Republicii Moldova sunt incluse cca 80 de soiuri de diferită origine şi permite în mare măsură de folosit potenţialul pedoclimateric, dintre care:

-21 dintre care de masă (consum în stare proaspătă) cu boabe albe

- 8 soiuri de masăcu boabe negre.

Graţie rezultatelor studiilor genetice realizate în Moldova pe parcursul ultimilor decenii în sortiment au fost incluse 6 soiuri apirene, foarte apreciate de consumatori pentru calităţile înalte comestibile (fără seminţe, crocante, de culori atrăgătoare, transportabile etc.)

Nu este mai sărac şi sortimentul varietăţilor pentru vinuri, distilate, sucuri şi concentrate, din acest grup

- 27 sunt cu boabe albe,

-8 de culoare neagră.

În plantaţii se cultivă şi 10 soiuri cu destinaţii mixte (consum curent, pregătirea conservelor, a sucurilot şi a vinurilor).

Pe parcursul ultimilor 100 de ani sortimentul autohton a fost mereu modificat şi completat cu cele mai valoroase soiuri preponderent de origine europeană, care se deosebesc prin calitatea lor înaltă. Necătând la însuşirile calitative indiscutabile, aceste soiuri au şi un şir de neajunsuri ca: rezistenţa slabă la boli, vătămători şi necesitatea aplicării abundente a pesticidiilor pe parcursul vegetaţiei, iar temperaturile scăzute din timpul iernilor geroase, care periodic au loc, pot reduce la zero toate eforturile viticultorului.

Introducerea masivă la începutul sec.XX a soiurilor de hibrizi direct producători nu au putut schimba substanţial situaţia datorită calităţii joase a produselor finite.

Reeşind din considerentele enumerate la începutul anilor 60 a secolului trecut un şir de savanţi (D.Verderevschii, M.Juraveli, N.Guzun, P.Nedov, T.Olari, M.Ţîpco ş.a) au început să efectuieze hibridări masive folosind în calitate de genitori ai calităţii şi productivităţii cele mai valoroase soiuri de origine europeană şi asiatică, iar în calitate de genitori ai rezistenţei la factorii defavorabili ai mediului cei mai buni hibrizi direct producători selectaţi în Franţa şi Germania.

Dat fiind faptul că majoritatea soiurilor de origine europeană şi în special cele de origine

asiatică înfloresc mai târziu, aceste soiuri au fost folosite în calitate de genitor parental femenin, iar soiurile de hibrizi direct producători în calitate de genitor masculin. Acest moment este important şi din punct de vedere ca influenţă asupra viitorului genotip şi a acţiunii protoplasmei celulei materne.

Ca genitori ai calităţii au fost folosite soiurile: Cabernet Sauvignon, Merlot, Traminer roz,

Malvazia, Aleatico, Risling de Rhin, Chasselas d’ore, Pans precos, Alfons Lavallee, Regina viilor, ş.a. din grupa Proles occidentalis, soiurile: Coarna neagră, Ciauş alb şi roz, Băbesca neagră, Muscat Derbent, ş.a. din grupa proles pontica şi soiurile: Pobeda, Nimrang, Guzali cara, Ciauş, Chişmişnegru, Chişmiş roz, ş.a. din grupa Proles asiatica (A.M Negruli 1960).

În calitate de genitori ai rezistenţei la factorii biotici şi abiotici au fost filosiţi hibrizii: Seiv

Villiard-12-375, Seiv Villiard 18-315, Seiv Villiard 23-657, Seiv Villiard 12-309, Seiv Villiard 20-366, Seiv Villiard 20-365, Seiv Villiard 20-347, Zeibel 13-666, Vitis amurensis şi alte soiuri obţinute pe baza soiurilor enumerate.

Caracteristica succintă a soirilor care au fost propuse în cadrul Comisiei de Stat pentru încercare şi omologare se prezintă în tabelul 1.

În prezent numai soiul Moldova ocupă cca 9 mii hectare în Republica Moldova şi mai mult de 7 mii hectare în aşa ţări ca : Ucraina, Rusia.

Prezintă un interes deosebit pentru producători şi aşa soiuri de masă ca: Leana, Alb de Suruceni, Muscat Iantarnîi, care deja ocupă suprafeţe de 100 ha şi mai mult. Din soiurile pentru vin sunt îndeosebi solicitate: Viorica, Riton, Legenda, Alb de Oniţcani ş.a.

Este semnificativ faptul, că în rezultatul acestor cercetări au fost obţinute soiuri în care se combină armonios calitatea, productivitatea şi rezistenţa la factorii stresanţi ai mediului.

Majoritatea soiurilor prezentate în tabel cu excepţia soiurilor Chişmiş lucistîi, Chişmiş moldovenesc, Muscat iantarnîi, Codrinschii pot fi cultivate cu 2-3 tratamente pe parcursul vegetaţiei iar cel mai important, pot fi cultivate prin cultura neprotejată s-au semiprotejată deoarece pot rezista la temperaturi de –20-23ºC.

Un alt aspect constă în faptul posibilitătii obţinerii produselor biologice sau non poluante cu calităţi higienice superioare.

Suprafaţa viilor şi volumele de producere a strugurilor de masă nu sunt stabile. În Republica Moldova numai în ultimii 15 ani suprafaţa viilor cu soiuri de masă s-a micşorat cu 8 mii ha (de la 28 mii până la 20 mii), s-a micşorat recolta la ha şi producţia totală de struguri. Lasă de dorit calitatea strugurilor şi structura sortimentului (50% ocupă soiul Moldova).

Preview document

Sortimentul Viticol al Republicii Moldova - Pagina 1
Sortimentul Viticol al Republicii Moldova - Pagina 2
Sortimentul Viticol al Republicii Moldova - Pagina 3
Sortimentul Viticol al Republicii Moldova - Pagina 4
Sortimentul Viticol al Republicii Moldova - Pagina 5
Sortimentul Viticol al Republicii Moldova - Pagina 6
Sortimentul Viticol al Republicii Moldova - Pagina 7
Sortimentul Viticol al Republicii Moldova - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Sortimentul Viticol al Republicii Moldova.doc

Te-ar putea interesa și

Internaționalizarea firmei

Motivatie Vinul - comparatie paradoxala cu femeia - placere sau pacat? Produce euforie, duce la filozofie sau iubire, te poate teleporta în...

Particularitățile Creării Bazei Viticole și a Secției de Microvinificație

PREFAŢĂ Viticultura este o ramură independentă a fitotehniei, iar luând în considerare că ea este strâns legată cu industria prelucrătoare –...

Strategia de Dezvoltare a Sectorului Agroalimentar în Perioada Anilor 2006-2015

Este bine cunoscut faptul că reforma agrară care a avut loc în Republica Moldova nu a adus succese palpabile nici economiei naţionale, în ansamblu,...

Vin materia primă - alb Viorica

INTRODUCERE ,,Cind sorbiti vinul din cupe amintiti-va ca beti din singele vitei de vie, puterea pamantului si eternitatea soarelui'' Alexandru...

Caracteristica Fraudelor Apărute în Domeniul Vinicol

INTRODUCERE Republica Moldova este o ţară vinicolă cu un marketing bine ordonat care la momentul actual este orientată spre îmbunătăţirea...

Managementul Calității Totale la Întreprindere

INTRODUCERE “Deficienţele calitative ale produselor destinate satisfacerii cerinţelor umane pot să conducă şi chiar conduc la serioase nemulţumiri...

Turismul Vinicol în Republica Moldova

Introducere Turismul reprezintă unul din cele mai importante şi mai complexe fenomene ale activităţii umane, atestat încă din cele mai vechi...

Raport de practică - Fabrica de vinuri Sadova

1. Partea introductivă. Fiecare băutură constituie o istorie aparte, un adevărat poem, care înalţă în cînturi îmbinarea nobilei viţei de vie cu...

Ai nevoie de altceva?