Strategia de Dezvoltare Rurala Durabila a unei Comunitati Rurale - Comuna Berzunti,Judetul Bacau - Ciupercarie

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Strategia de Dezvoltare Rurala Durabila a unei Comunitati Rurale - Comuna Berzunti,Judetul Bacau - Ciupercarie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc, bmp de 6 pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dona Ion

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

4.4.1.Tema proiectului

Comuna Berzunti duce lipsa de locuri de munca , in afara celor din administratie publica si invatamant in comuna nu prea mai sunt posibilitati de angajare . Berzuntenii lucrand in localitatile vecine sau chiar in afara tarii , duc lipsa de timp pentru o viata normala de familie . In consecinta educatia si dezvoltarea copiilor are de suferit, lucru ce nu promite un viitor stralucit comunei . Marea majoritate a acestora nici nu reusesc sa termine liceul , iar cei ce merg la facultate sunt foarte putini , cei ce se intorc cu idei si cunostine sa ajute la dezvoltarea comunei fiind si mai putini . Posibilitatea creerii unor locuri de munca locale ii ajuta atat pe cei ce le ocupa cat si comuna . Cum in comuna nu exista nici industrie , nici ateliere mestesugaresti deci nu se produce nimic , doresc creerea unei ciupercarii . Costurile de productie sunt reduse la fel si investitia ceea ce inseamna ca produsul finit va avea un pret redus si va fi disponibil pentru toata perioada anului .

Obiectivele proiectului propus sunt crearea de noi locuri de munca , stimularea dezvoltarii economice a comunei , oferirea unui produs natural , ieftin si sanatos pe tot parcursul anului .

4.4.2.Studiu de fezabilitate

1. Date generale:

a) Denumirea investitiei: Cultivarea si comercializarea de ciuperci

b) Elaboratorul proiectului: , student al Facultatii de Management in anul IV, specializarea Inginerie Economica din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti.

c) Amplasamentul: comuna Berzunti, sat Berzunti, judetul Bacau.

Comuna Berzunti este asezata in partea central-vestica a judetului Bacău . Localitatea se afla la o departare de 39 km. fata de orasul resedinta de judet, municipiul Bacau, la 28 km. fata de municipiul Onesti, la 22 km. fata de orasul Moinesti.

d) Beneficiarul investitiei: Elaboratorul proiectului Ratiu Razvan si populatia comunei Berzunti .

2. Informatii generale privind proiectul:

a)Situatia actuala si informatii despre entitatea responsabila cu implementarea proiectului:

Comuna Berzunti duce lipsa de locuri de munca iar la nivel local nu este dezvoltata nici o unitate de productie . Responsabil cu implementarea acestui proiect este Consiliul Local , acesta este format din 15 membri care au rolul de a consulta si de a pune in aplicare ordinele venite de la primarul comunei .

b)Descrierea investitiei:

Investitia presupune dezvoltarea pe plan local a unei unitati de productie in vederea obtinerii de ciuperci comestibile (pleurotus) . Efectele acestei investitii vor fi aparitia unor locuri de munca locale si a unui produs finit obtinut la un pret redus care valorificat atat in afara comunei cat si pe plan local va veni in ajutorul locuitorilor comunei .

Cheltuielile investitiei sunt oarecum reduse , amenajarea unitatii nu necesita prea multe dotari sau alte detalii exagerate . Ciupercile pleurotus sunt printre cele mai profitabile , nu sunt pretentioase , nu necesita tehnologii complexe .

c) Descrierea constructiva a proiectului:

Proiectul solicita 2000 m2 teren concesionat de la primarie pe 30 ani , va fi construita de o echipa de 10 persoane in 60 de zile . Cladirea in care se construieste ciupercaria este alcatuita din 8 incaperi fiecare cu un rol specific . Va fi o incapere de cultura , o zona de ambalare , zona depozitare post ambalare , spatiu tehnic , birouri si curtea interioara , zona compost , 2 toalete .

d) Date tehnice ale investitiei:

Ciupercaria va fii amplasata in satul Berzunti pe un teren intravilan la marginea comunei , teren ce apartine primariei , acesta are o suprafata de 2000m2 . Activitatea ciupercariei nu afecteaza mediul , materia prima si ceea ce se foloseste in procesul de productie fiind naturale si nepoluante . Climatizarea incaperii de productie se face cu ajutorul unui Sistem de ventilatie furnizat de catre DAKY , se foloseste si un sistem de exhaustare pentru a asigura calitatea aerului din zona de productie . Se folosesc echipamente de preparare a compostului , crearea de miceliu , sisteme de monitorizare a camerei de productie , echipament de ambalare si sistem de climatizare a zonei de depozitare . Compostul necesar in procesul de productie se "prepara" in interiorul ciupercariei intr-un loc special amenajat , miceliul pentru primele culturi va fi cumparat de la compania Sylvan din Ungaria , care pentru comenzi ce depasesc 81 de cutii de 20kg cu miceliu se vand la pretul de 32.7 euro pe cutie . Ulterior obtinerii primelor culturi obtinem miceliu in unitatea proprie cu ajutorul echipamentelor furnizate de catre DAKY

e) Durata de realizare si etapele principale:

Timpul de executie al proiectului este de 60 de zile lucratoare.

Etapele principale ale proiectului:

1) Contractarea unei firme de constructii .

2) Construirea cladirilor componente .

3) Amenajarea si echiparea spatiului .

4) Obtinerea de autorizatii necesare functionarii .

5) Angajarea personalului necasar in productie , livrare , depozitare (1 sofer , 2 lucratori) si incheierea unui contract de colaborare cu un contabil .

6) Incheierea de contracte cu magazinele din comuna si din orasele apropiate .

f) Costurile estimative ale investitiei:

Cheltuielile totale de constructie pentru cladirile ciupercariei sunt de 77351 ron ron

Fisiere in arhiva (2):

  • Plan ciupercarie.bmp
  • Strategia de Dezvoltare Rurala Durabila a unei Comunitati Rurale - Comuna Berzunti,Judetul Bacau - Ciupercarie.doc

Alte informatii

Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti Facultatea de Management Inginerie Economica in Agricultura si Dezvoltare Rurala