Studiul Exploatatiilor Agricole in Tarile UE

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Studiul Exploatatiilor Agricole in Tarile UE.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: mungiu simona

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Agricultura are un rol însemnat în U.E. dacă avem în vedere că peste 10 milioane de persoane (fără forţa de muncă ocupată periodic) lucrează în circa 8 milioane de exploataţii agricole, cuprinzând peste 130 milioane hectare teren agricol, care hrănesc aproximativ 350 milioane de consumatori.

In Uniunea Europeană,mărimea exploataţiilor agricole este caracterizată prin 2 indicatori: dimensiunea fizică, exprimată prin numărul de hectare suprafaţă agricolă utilizată (SAU) şi dimensiunea economică, exprimată prin numărul de unităţi de dimensiune europene (UDE). O unitate de dimensiune europeană corespunde unei anumite sume de marjă brută standard (MBS), exprimată în monedă unică (ECU sau EURO).

În toate tarile U.E. tinerii care doresc sa lucreze în agricultura cu titlu principal, instalându-se într-o exploatatie primesc o serie de ajutoare din partea statului cum ar fi: prima de instalare, ajutoare pentru investitii, credite pe termen lung si cu dobânda redusa etc. Există mai multe tehnici folosite în determinarea obiectivelor unei exploataţii agricole, printre care, cele mai utilizate sunt: Brainstorming-ul, tehnica grupului nominal şi diagramele de afinităţi.

Brainstorming-ul este o tehnică mult utilizată în stabilirea obiectivelor, chiar dacă nu este cunoscută sub acest nume, fiind compusă din trei faze distincte şi anume: expunerea ideilor referitoare la obiectivele în cauză de către un grup de 5 – 6 persoane, condus de un moderator care notează ideile pe un flipchart, astfel încât toţi participanţii să le vadă; discutarea ideilor prezentate, acceptând sau nu unele dintre acestea în ultima fază, ordonarea ideilor după anumite criterii şi utilizarea acestora pentru a crea un set de obiective ordonate ierarhic.

Tehnica grupului nominal presupune o generare individuală a ideilor în scris şi într-un timp delimitat.

Ideile se înregistrează sub forma unor fraze simple, pe o tablă, ţinând cont de prioritatea ideilor, astfel încât să se obţină o ordonare ierarhică a acestora.

Tehnica grupului nominal a fost creată pentru a se asigura participarea egală a membrilor grupului în stabilirea obiectivelor.

Diagramele de afinităţi presupun trasarea unor linii de legătură între obiective oarecum similare. Utilizarea unei linii groase poate indica o afinitate puternică, în timp ce o linie mai subţire, o afinitate mai redusă. Acest lucru permite gruparea obiectivelor similare. După ce sunt identificate afinităţile, obiectivele pot fi clasificate utilizând denumiri reprezentative.

O cerinţă importantă în stabilirea obiectivelor unei exploataţii agricole reprezintă formularea clară a obiectivelor.

După datele F.A.O., Eurostat şi Comisia Europeană, producţia agricolă a U.E. deţine circa 15%, din producţia mondială de grâu; 14% din producţia de zahăr;18% la carnea de vită, porc şi păsări; 23% la lapte; 61% la vin, ceea ce relevă potenţialul ţărilor din U.E. de a exporta cantităţi substanţiale de produse agroalimentare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul Exploatatiilor Agricole in Tarile UE.doc

Alte informatii

Se studiaza exploatatiile agricole