Tehnologia Cresterii Cabalinelor

Imagine preview
(9/10 din 7 voturi)

Acest referat descrie Tehnologia Cresterii Cabalinelor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mariana Bran

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

Cuprins
1. Importanta creşterii cabalinelor
2. Rasele de cabaline
3. Evaluarea aptitudinilor
4. Îngrijirea cailor - de la vârsta de un an la cea de dresaj
5. Dresaj şi antrenament

Extras din document

1.Importanta cresterii cabalinelor

Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de eficienta, cu consum redus de energie.

Avantajele folosirii cabalinelor fata de mijloacele mecanizate sunt:

- Pentru producerea de energie valorica eficienta, resursele furajere din ferma, spre deosebire de mijloacele mecanizate

- Îsi dozeaza efortul in functie de greutatea tractionala, in timp ce mijloacele mecanizate realizeaza consum foarte mare de carburanti

- Prin folosirea rationala se autoregleaza si nu se degradeaza, decât dupa o perioada mare de timp

- Nu se degradeaza in timpul perioadelor de nefolosire

- Produc gunoi de grajd tot timpul anului

Dezavantajele in folosirea cailor de munca sunt:

- Productivitatea scazuta in raport cu mijloacele mecanizate

- Puterea si viteza reduse si limitate

- Hranirea si îngrijirea permanenta inclusiv in perioada de nefolosire

- Consumul sporit de energie dinamica pentru autodeplasare si activitatea celorlalte functii interne

In românia ,carnea de cal era inclusa la categoria „carne si alte specii” si se folosea in cantitati reduse pentru prepararea diferitelor mezeluri. La noi, laptele de iapa nu se foloseste in alimentatia umana. Pielea de cal este folosita ca materie prima pentru industria încaltaminte, marochinariei si pentru confectia harnasamentelor. Parul din coama si din coada se foloseste, in functie de lungime, pentru confectionarea perilor, arcusurilor, sitelor de morarit, saltelelor, pernelor de scaun

Gunoiul de cal se foloseste ca ingrasamânt natural, mai ales in legumicultura si ca principal component al compostului folosit ca suport de creste in ciupercarii

2.Rasele de cabaline

A. Rase culturale

Usoare

Rasa Arab. Conformatia generala, eleganta si sobritatea tinutei. Constitutia este fina, iar temperamentul vioi. Se remarca prin calitati exceptionala in ceea ce priveste viteaza si rezistenta ,la care se adauga pretentiile scazute fata de conditiile de mediu.

Varietate gidran se caracterizeaza prin exteriorul armonios, elegant, gratios si util proportionat. Calul Ghidran s-a format în herghelia Imperiului Austro-Ungar. La baza formarii calului Ghidran a stat armasarul arab ''Syglavy-Gidran''. Prima linie a fost creata în 1863 de armasarul Ghidran XXI din care au derivat subliniile Ghidran XXIII (n.1878) si Ghidran XXIV (n.1880) create la Radauti. Înaltime 155 - 170 cm Culoare obisnuit roib cu numeroase pintenogeli Caracteristicile rasei. Cap mic si cu aspect uscativ, fruntea larga, privire vioaie. Gîtul este lung, împodobit cu o coama matasoasa. Spinare si sale largi, scurte si drepte.

Intermediare

Rasa Lipitan se foloseste pentru tractiune usoara. Lipitanul este frumos, bine proportionat , mobil si expresiv. Calul lipitan are capacitatea productive ridicata si este capabil sa realizeze o productie energetica economica ,îmbinând in mod armonios forta cu viteza, putând greutati mari, pe distante lungi. Calul lipitan are capacitatea productiva ridicata si este capabil sa realizeze o productie energetica economica, îmbinând mod armonios forta cu viteza, putand tractiona greutati mari pe distante lungi, in unitatea de timp.

Rasa Trapasul Romanescse pot deplasa, in alura de trap, pe distante mari, pe drumuri de tara, neasfaltate, dezvoltând o apreciabila forta si rezistenta de fond specifica. Este bun ameliator al raselor locale de cabaline din zona colinara din Câmpia Olteniei, Munteniei, Dobrogei. Metisii cu iepele locale prezinta avantajul ca sunt mai putin prietenosi la conditiile de hranire si îngrijirea si au capacitatea energetica superioara parintilor.

Grele

Rasa Ardenez este reprezentantul tipic pentru transporturi grele, pe distante scurte. Este o masa masiva, cu talia de 155+162 cm si cu greutatea corporala cuprinsa intre 700 si 1000Kg.Constitutia robusta, temperamentul vioi si caracterul docil , animalul exprimând multa forta si posibilitatea de deplasare usoara. Poate tracta de pana la cinci ori propria greutate corporala, uneori si in alura de trap.

Rasa Semigreu romanesc a fost omologata in anul 1985 si s-a dovedit a fi utila pentru lucrarile di agricultura si pentru transporturile grele, datorita fortei remarcabile, dezvoltata atât in alura de pas, cat si in alura de trap. Este destul de precoce, la vârsta de 3 ani tineretul realizând 96+98% din dezvoltarea adultului. Capacitatea de tractiune este remarcabila putând tracteze de 3+4 ori propria greutate corporala.

B. Rase naturale

Rasa Hutu este cea mai veche rasa autohtona, formata in conditiile pedo-climatice specifice zonei muntoase a Carpatilor din nordul tarii. Este un cal de talie mica , de numai 137 cm, cu o greutate corporala medie de 400Kg. Putin pretentios la conditiile de hrana si îngrijire, dovedeste mare longevitate, putând desfasura activitati de munca si de reproductie pana la vârsta de 25 de ani.

C. Rase de tranzactie

Sunt caii ameliorati cum sunt calul de Banat, calul Ardelenesc, calul de Fagaras, calul Ialomitean , calul Dobrogean, calul ameliorat de munte. Sunt caii de constitutie robusta ,temperament vioi, caracter bun si cu pretentii modeste la hrana. Sunt rezistenti la boli, la intemperii si la efort prelungit.

3.Evaluarea aptitudinilor

Studiul si aprecierea exteriorului , a proportionalitatii corporale pot constitui pentru fermierul-crescator de cai unul din mijloacele folosite pentru stabilirea aptitudinilor zoo-economice si a valorii biologice a fiecarui individ , in procesul de selectie si de amelionare a cabalinelor de munca din ferma.Aprecierea aplomburilor. Amplomburile membrelor anterioare sunt considerate corecte atunci când lina verticala ,coborâta din punctul spetei si privita din fata, împarte regiunile piciorului in jumatati egale si cade pe pamânt putin înaintea de vârful copitei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Cresterii Cabalinelor.doc

Alte informatii

Despre cresterea cabalinelor...importanta cresteri cailor. Academia de Studii Economice Economie agroalimentara si a mediului